Od nepozvane do prezenterice na Oscarima: moć društvenih medija

Proteklih je dana svijet poznatih i slavnih uzdrmao skandal. Ovog puta, riječ je o glumici koja nije pozvana na dodjelu Oskara, iako je film u kojem je glumila nominiran u kategoriji najboljeg filma. Latinoamerička zajednica, kojoj glumica pripada, odmah je reagirala.

Tko je Rachel Zegler?

Rachel Zegler na svojem je Instagram profilu odgovorila na komentar obznanivši kako nije pozvana na dodjelu nagrada te će za „Priču sa zapadne strane“ navijati s kauča. Mjuzikl u kojem je odigrala glavnu ulogu nominiran je u 7 kategorija, koji uz najbolji film uključuju i onu za redatelja te sporednu glumicu, prenosi PBS News Hour.

Ova je činjenica privukla mnogo pažnje javnosti jer je ljudima nezamislivo kako glavna glumica u filmu nominiranom za Oskara nije pozvana na dodjelu nagrada. „Nadam se nekom čudu u zadnji tren, da mogu naš film slaviti uživo, ali hej, tako to ide ponekad, čini se“, napisala je Zegler na svojem Instagramu u nedjelju. „Hvala za sav šok i bijes. I ja sam razočarana. Ali to je u redu. Tako sam ponosna na naš film.“


Pročitajte više: Katharine Hepburn: Glumica koja se protivila nametnutim standardima te tako pomicala granice za žene!


Bijes latinoameričke zajednice

Saznanje da Zegler nije pozvana na dodjelu nagrada razbjesnilo je latinoameričku zajednicu koja se pitala zašto zvijezda jednog od filmova s najviše nominacija nema kartu za događaj godine, prenosi NBC News. Ironija je u tome što ‘Priča sa zapadne strane’ pjeva o dvije zaraćene strane, ulične bande. Jednu od bandi sačinjavaju bijelci, dok su članovi druge Portorikanci, koji se bore s društvenom stigmom imigranata.

Krivnja je stavljena na leđa producenata dodjele nagrada, koji nisu prepoznali priliku promoviranja i podupiranja žene iz latinoameričke zajednice. Također, ponovno je povučeno pitanje zanemarivanje pripadnika te zajednice u filmskoj industriji.


Pročitajte više: Filmovi o superjunakinjama sve su popularniji, ali što to znači za žene?


Pritisak društvenih medija na Akademiju

No, promjena se zbila jutros, kad je objavljeno da je glumica ne samo pozvana, već i u programu dodjela, gdje stoji kako je prezenterica.

Moć društvenih medija vidljiva je iz ove situacije, gdje je promptna povratna reakcija izazvala medijsko priopćavanje o temi, polemike oko razloga nepozivanja glavne glumice filma koji predstavlja Latino kulturu u Americi, te konačno reakciju Akademije, koja je Zegler uvrstila u službeni program dodjele Oscara.

Foto: Rachel Zegler Instagram/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -