Filmovi o superjunakinjama sve su popularniji, ali što to znači za žene?

Superjunakinje su najnoviji trend u svjetskoj kinematografiji. Dominacija filmova o superherojima u kojima su glavni junaci bili isključivo muškarci, a žene bile svedene na dame u nevolji je prestala. Početkom travnja u kinima se pojavio Thunder Force s Melissom McCarthy i Octavijom Spencer u ulogama prijateljica iz djetinjstva koje se udružuju protiv zlikovaca. Filmovi o superheroinama također su obilježili 2020. godinu, ali je li riječ samo o prolaznom trendu ili znak da su žene napokon prihvatljivije u većem broju uloga?


Pročitajte više: Najbolji filmovi 2020. godine po izboru urednika IMDb-a za ugodnu večer ispod pokrivača


Superjunakinje u Marvelovom svemiru

The New Mutants (Novi mutanti) je film o kojem se mnogo pričalo prošle godine, velikim dijelom zato što su glavnim ulogama našlo nekoliko žena. Film o tinejdžerima mutantima znatno se razlikuje od sličnih filmova u kojima su glavne uloge većinom muške, uz tek poneku djevojku koja se mora ponašati kao jedna od dječaka kako bi bila prihvaćena. Maisie Williams i Anya Taylor-Joy tumače glavne uloge djevojaka koje nisu samo ljubavni interesi dječaka koji spašavaju svijet, već se same moraju pobrinuti za sebe i naučiti kako se nositi sa svojim supermoćima.

Za kraj 2021. godine predviđen je Eternals, film koji se radnjom nastavlja na popularne Avengerse. U glavnim ulogama su Angelina Jolie, Salma Hayek i Gemma Chan, a film je značajan i zbog toga što je redateljsku palicu preuzela žena. Chloe Zhao kineska je redateljica koja dobiva sve više pozornosti u Hollywoodu, a ispisala je povijest kao prva Azijatkinja koja je nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja.

Marvelovom svijetu priključit će se i Black Widow (Crna udovica) sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi. Dugoočekivani film također je u rukama redateljice Cate Shortland, poznate po filmovima Somersault i Berlin Syndrome i brojnim televizijskim serijama koje je režirala u rodnoj Australiji.


Pročitajte više: Žene režirale rekordan broj filmova u 2020.!


Veliki uspjeh

Ipak, renesansa za superjunakinje nije se dogodila samo u Marvelovom svemiru. Wonder Woman s Gal Gadot u glavnoj ulozi bio je jedan od najuspješnijih filmova prošle godine. Redateljica Patty Jenkins odgovorna je za film o jednoj o najpoznatijih superheroina koji je zaradio 28 milijuna dolara u američkim kinima. Još uspješniji bio je Birds of Prey, pod redateljskom palicom Cathy Yan, još jedne uspješne redateljice azijskog podrijetla. Zarada je dosegla vrtoglava 84 milijune dolara, a gotovo čitavu glumačku postavu čine žene, predvođene s Margot Robbie i Rosie Perez.

Filmovi o superheroinama dobili su pojačanje u vidu Thunder Forcea, akcijske komedije o najboljim prijateljicama koje slučajno dobiju supermoći i moraju zaštititi svijet od zlikovaca. Za režiju je odgovoran Ben Falcone, a film je dobio loše kritike uglavnom na račun njegovog scenarija, koji je proglašen neoriginalnim i predvidljivim.


Pročitajte više: Ženama u Hollywoodu je dosta diskriminacije


Stvarna moć je iza kamere

Brojke su impresivne, brojne žene dobivaju priliku iskazati svoj talent, ali kakva je situacija iza kulisa? Za scenarije navedenih superherojskih uspješnica većinom su odgovorni muškarci, a autori samih heroina koje su iz stripa prešle na filmsko platno također su muškarci. Za produkciju su još uvijek rijetko odgovorne žene, što pokazuje da je moć i dalje većinom u rukama muškaraca.

Kritike odražavaju sličan sentiment: dobre kritike većinom dobivaju filmovi koje su ispričale žene i dale što veći doprinos cijelom kreativnom projektu. Važno je žene vidjeti u što većem broju uloga, ali je također važno dati im mogućnost da same oblikuju svoje priče i dobiju moć u oblikovanju narativa u filmskoj industriji i širem društvenom kontekstu. Superjunakinje i filmovi o njima važan su izvor inspiracije za nove generacije djevojčica, ali trebaju biti potaknute da same stvaraju priče koje žele gledati, a ne da ostanu samo pasivni promatrači.

Foto: Unsplash/Adrian Swancar, Warner Bros., Marvel Studios

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -