Pitali smo dvije poduzetnice kako se pripremaju za godišnji. Odgovor će vas šokirati!

Neki se zatrpaju kulama od dokumenata, neki samo spakiraju kofere i odu, a neki ne prestaju raditi niti kada se sunčaju na plaži! Zanimalo nas je koje sve rituale obavljaju poduzetnice prije nego što odu na godišnji odmor, stoga smo se im se obratili za savjete, trikove i anegdote. Odgovor nas je isprva iznenadio – ne pripremaju se posebno jer rade i na godišnjem. No, tada smo se zapitali, je li rad na godišnjem odmoru zaista nešto što bi nas trebalo začuditi?


Pročitajte još: Zašto su mini godišnji odmori bolji od jednog dugog?


Iako se možda bojite da će se bez vas sve raspasti na tisuću komadića, i da ćete imati još više posla kada ćete sve to morati ‘krpati’ po povratku s godišnjeg, realnost je često optimističnija. Vaši će se zaposlenici vjerojatno snaći, a klijenti od vas uglavnom ne očekuju da ste na raspolaganju svakog ljetnog dana. Pa ipak, mnoge poduzetnice se odlučuju, nekad sasvim nesvjesno, za rad na godišnjem odmoru.

Naravno da je lakše ako ste sa zaposlenicima isplanirali kolektivni godišnji odmor, kao što je to učinila Ljerka Zmaić iz firme PRET-A-FINIR. Ovaj mali obrt za proizvodnju dizajnerske radne odjeće posluje preko web trgovine, a kupci su im uglavnom privatne stomatološke i liječničke ordinacije frizerski i kozmetički saloni, te pojedinci raznih zanimanja i potreba u Hrvatskoj i šire.

“Koristimo kolektivni godišnji odmor u trajanju od mjesec dana, približno od 15. 07. do 15.08. Naši kupci također nekako u isto vrijeme koriste godišnji odmor tako da se u to vrijeme značajno smanji potražnja za našim proizvodima. Dio ureda s kompjuterom, pisačem i ostalim uređajima potrebnim za komunikaciju s kupcima selimo na mjesto odmora i virtualni rad ne prestaje, ako se dogode narudžbe, pošaljemo obavijest kada smo opet otvoreni. Izdajemo ponude, odgovaramo na upite, dogovaramo sastanke po dolasku i nikada nije bilo problema”, rekla je Ljerka.

Kada bolje razmislimo, ne čudi nas mnogo što nam je ova poduzetnica rekla kako radi i na moru. Također je dodala da na godišnjem obično i pregledava i sređuje materijalno i robno knjigovodstvo, te čita i uči o svemu što inače ne stigne. Također su imali i situacije kada je morala skratiti godišnji odmor jer su u zadnji čas dobili neki veći posao.


Pročitajte još: Prijedlog za vikend ili godišnji odmor? Obilazak Istre biciklom!


“Tako ne upadnem u zamku totalne nirvane i nemam nikakvih trauma s početkom nove radne sezone jer su na odmoru napravljene pripreme za novi početak. U stanju odmora i dobre vibracije dolaze i nove svježe ideje koje treba po povratku materijalizirati”, rekla je Ljerka te je dodala kako i psiholozi savjetuju da se ne prekida potpuno s radom jer se tako izbjegava stres povezan s povratkom na posao.

Sličnu stvar nam je ispričala autorica i ‘serijska poduzetnica’, Kristina Ercegović, koja na godišnjem redovito pregledava mailove te odgovara na one hitne. Kaže i kako se u firmi mijenja s kolegicom kada je riječ o odlasku na godišnji odmor, no svoje poslovanje organiziraju tako da mogu biti zatvoreni 15 dana. Kristina priznaje da 90% poslovanja funkcionira i bez nje, a čuti ovo priznanje iz usta jedne poduzetnice je pravo olakšanje.

“Ako mi dođe inspiracija laptop je sa mnom i mogu pisati. Isto tako, savjetovanja mogu odraditi preko zooma. Kad sam sa sinom isključim se i posvetim njemu, u ostalim kombinacijama obično za vrijeme najveće vrućine od 12 do 16 h nisam na suncu pa mogu nešto odraditi bez napora”, rekla je Kristina koja za more obično uzima i dva mjeseca, a ljetuje u različitim kombinacijama, sa sinom, s partnerom i s prijateljicama. “Jedino tako mogu napuniti baterije.”

Foto: Pexels/Vlada Karpovich

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -