Rad od kuće još uvijek pod upitnikom: Mnoge majke nemaju uvjete za efikasnost u ‘kućnom uredu’?

Novo normalno – pojam je kojega slušamo skoro dvije godine. Nekima pandemija nije donijela prevelike promjene, a nekima je život okrenula za 180 stupnjeva. Kako god bilo, pandemija je uvelike utjecala na način rada. Nekad su „luksuz“ rada od doma imali samo rijetki, a u prošle dvije godine su rad od doma iskušali brojni zaposlenici. Razvoj tehnologije, interneta i „novih poslova“ omogućio je širim masama da isprobaju novi, hibridni način rada.

Je li rad od doma pozitivna stvar?

Ured smo zamijenili radnim (ili kuhinjskim) stolom, štedimo na vremenu jer nam na putovanje do posla odlazi najmanje 45 minuta, a najčešće radimo u pidžamama ili trenerkama. Stručnjaci kažu da to nije dobra praksa, jer kako bi bili efikasni, moramo se prebaciti u radni „mode“.

Ako radimo od doma, ne moramo se srediti onako kako bismo se sredili da idemo na posao, ali to ne znači da možemo biti u atmosferi godišnjeg odmora jer to utječe, ne samo na kvalitetu posla koji trebamo obaviti, nego i na nas same.

Opušteniji smo, ali organizacija zadataka je nešto kompliciranija. Obavljamo pozive koje možda ne bismo obavljali da smo u uredu, često odemo u šetnju do hladnjaka, skuhamo kavu, odgovorimo ukućanima na neko od njihovih pitanja. I tu se stvara problem.


Pročitajte više: Strategije za zaposlene mame: Kako balansirati između poslovnog i obiteljskog života?


Majke nemaju uvjete za rad od kuće

Rad od doma je najveća zamka za majke s malom djecom. Njihov radni dan se često pretvori u nepodnošljivi multitasking od kojega se može zavrtjeti u glavi. Možemo zaključiti da rad od kuće nije ispunio sve što je obećao. Prvenstveno, nekim ženama životni uvjeti uopće ne dopuštaju rad od kuće, a nekima jednostavno treba mir kako bi posao mogli obaviti jednko kvalitetno kao u uredu.

Po čemu je to majkama teško? Prije svega zbog pažnje koju djeca traže. Nije logično od mališana tražiti da razumiju da roditelji moraju raditi. Njihove su glavice suviše zaokupljene vlastitim problemima da bi razmjeli koncept radnog vremena. Kad je majka kod kuće, njima to znači vrijeme za druženje.

Osim toga, majkama je kuća ‘drugi posao’. Ili čak prvi, ali to je već neko drugo pitanje. U svakom slučaju, majke uvijek doma čeka niz poslova kao što su kuhanje, spremanje, pisanje zadaće s djecom i slično. Rad od kuće može uzrokovati dodatan stres jer je ‘na poslu’, a zna da neoprano suđe u kuhinji stoji.

Ponekad roditelji jednostavno nemaju fizičke uvjete za rad od kuće. Iako su filmovima često vidimo kuće sa dvije spavaće sobe, kućnim uredom i teretanom, u stvarnom žvotu rijetko tko si može priuštiti radnu sobu. Zato majke završe radeći na kauču, na daski za peglanje ili na stolu između paštete i Čokolina.


Pročitajte više: Tražite li posao od kuće? Ove poslovne ponude bolje je izbjeći


Za majke je rad od kuće neučinkovit

U takvim je uvjetima teško raditi. Motivacija za rad je minimalna, a učinkovitost rada strmovito opada. Takav je rad za majke stresan i kontraproduktivan.

Kad uzmemo u obzir uvjete u kojima se majke nalaze, lako je vidjeti u čemu je problem – rad od kuće rezerviran je za privilegirane. Za one koji žive sami ili s partnerom, za one koji imaju mnogo vremena na raspolaganju i žive u mirnom okruženju. Za one koji imaju veliki stan ili kuću i dovoljno novaca da opreme kućni ured. Majke često ne spadaju u tu kategoriju.

Foto: Unsplash/Charles Deluvio

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -