Rad od kuće dovest će do više djece? Ministarstvo rada ima neobičnu ideju za poticanje demografije

Ministarstvo rada ima pomalo neobičnu ideju kako potaknuti demografiju. Predložene su izmjene Zakona o radu koje bi na snagu trebale stupiti u drugom kvartalu 2022. godine, a propisuju određene specifičnosti vezane uz rad od kuće. Kako prenosi Jutarnji list, rad od kuće trebao bi biti jedna od mjera za poticanje demografije.

Kako bi to zapravo trebalo izgledati? Namjera je kreirati kvalitetan zakonski okvir za poticanje poduzetničkih aktivnosti kako bi se smanjilo administrativno opterećenje i osigurali dostojanstveni uvjeti rada uz maksimalnu zaštitu radnika. Jedan od inovativnih oblika rada koji bi se trebali poticati je upravo rad od kuće. Kako navode u Ministarstvu, rad od kuće poslužit će za poticanje demografije kroz “bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života”.


Pročitajte više: Strategije za zaposlene mame: Kako balansirati između poslovnog i obiteljskog života?


Izmjene Zakona dolaze kasno

Radna skupina koja bi trebala raditi na izmjeni Zakona još nije oformljena, a zaposlenici već više od godinu dana rade od kuće, s nejasno propisanim uvjetima rada i često bez refundacije troškova koje bi kod rada u uredu snosio poslodavac. Iako je izmjena Zakona dobrodošla s obzirom na nove uvjete rada, ona dolazi puno prekasno za smislenu zaštitu poslodavaca i radnika. S uvođenjem lockdowna rad od kuće bio je situacija u kojoj su se poslodavci morali sami snaći, bez ikakvih zakonskih smjernica i uputa koje bi im olakšale poslovanje i omogućile kvalitetniji pristup radnicima.

Osim znatnog kašnjenja nužnih zakonskih odredbi, nejasno je kako bi rad od kuće trebao pomoći “demografskoj revitalizaciji RH”, kako navode u Ministarstvu. Kako bi to konkretno trebalo izgledati, nisu objasnili, osim što je navedena “bolja ravnoteža poslovnog i privatnog života”.

Nejasna povezanost

Iako rad od kuće može pozitivno utjecati na ravnotežu, istraživanja su pokazala da je produktivnost zaposlenika veća kada rade od kuće, ali im postaje teže razdvojiti poslovno od privatnog. Također, učinkovitost rada od kuće znatno ovisi o dostupnim uvjetima rada od kuće, o kojima još uvijek nisu propisane zakonske izmjene. Osim toga, rad u kolektivu važan je za socijalizaciju, koheziju tima i radne navike, što je jednako važno poslodavcima i radnicima.

Nije jasno kako bi navodna bolja ravnoteža poslovnog i privatnog života, koja ovisi o brojnim faktorima, nužno utjecala na poboljšanje demografske slike. Istraživanja pokazuju da s porastom standarda opada broj novorođene djece. Kako se njihova ekonomska situacija poboljšava, parovi se odlučuju za što manji broj djece, prioritizirajući kvalitetu života svojih potomaka.


Pročitajte više: Od ove snimke zaposlene mame koja radi od kuće s djecom zaboljet će vas glava!


A gdje su tu žene?

Također, čini se da će demografska politika zanemariti one koje bi trebale biti u njezinom fokusu: žene. Što rad od kuće za poticanje demografije znači za zaposlene žene? Brojne zaposlene majke svjedoče tome kako za vrijeme rada od kuće moraju obavljati dvostruki posao brige za djecu i rada u isto vrijeme. U situaciji u kojoj dom koji bi trebao biti oaza mira postaje mjesto u koje se slijeva sav dnevni stres, nije jasno kako bi trebalo uspostaviti ravnotežu poslovnog i privatnog.

Ostaje nam čekati oformljivanje radne skupine i donošenja izmjena Zakona koji, dakako, ako bude dobro napisan, može znatno pomoći poticanju poduzetničkih aktivnosti i poboljšanju uvjeta rada za poslodavce i radnike. Ipak, Ministarstvu rada preporučujemo da pogleda neki od brojnih viralnih videa u kojima majke nastoje balansirati poslovno i privatno tako što održavaju sastanke putem videopoziva u neurednoj sobi dok se djeca igraju pored njih. Iako izgledaju simpatično i dijelimo ih jer se divimo trudu i radu tih žena, riječ je o zahtjevnoj situaciji u kojoj nikome nije stalo do poboljšavanja demografske slike. Baš naprotiv.

Foto: Unsplash/Standsome Worklifestyle, Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -