Rad od kuće zabranjen i u HP-u

Rad od kuće zabranjen je, čini se, u još jednoj tehnološkoj kompaniji -Hewlett Packardu.

Nakon Yahoo-a, rad od kuće zabranjen i u HP-u

Marissa Mayer, CEO Yahoo-a je početkom godine zabranila rad od kuće u Yahoo i izazvala buru negativnih reakcija. Tvrdila je da je to najbolje za Yahoo u ovom trenutku i da nije namjeravala na taj način postaviti standarde o radu od kuće. Negativni publicitet je pokušala umanjiti produljenjem porodiljnog dopusta za zaposlenike budući da je rad od kuće najvažniji za žene s malom djecom.

HP CEO Meg Whitman čini se slijedi Marissu Mayer. Iako rad od kuće nije zabranjen preko noći kao u Yahoo, HP također želi potaknuti što više zaposlenika da ako mogu raditi u uredu, tamo i rade. HP  se također nalazi u procesu restrukturiranja i Mag Whitman smatra da je ključ u radu “licem u lice”.

Prema memorandumu koji cirkulira tvrtkom, HP želi poboljšati korporativnu kulturu da ona odražava ” povezane zaposlenike koji bolje surađuju i generiraju inovacije. Tijekom ovog kritičnog perioda resturkturiranja, HP treba sve svoje glave. U prošlosti smo neke zaposlenike poticali da rade od kuće, iz raznih razloga. Sada nam treba jaka kultura zajedništva i suradnje i što više zaposlenika bude u uredu, bit će bolje.”

Interni izvori iz tvrtke tvrde da se ne radi o apsolutnoj zabrani kao što je bio slučaj u Yahoo, već jednostavno o postroženju internih procedura o radu od kuće. Ubuduće će se o tome tko može raditi od kuće odlučivati na višem nivou.

Rad od kuće nije jednostavno efikasno implementirati

Da bi opcija rada od kuće funkcionirala efikasno, potrebno je veliko povjerenje između zaposlenika i nadređenih. To nije opcija koja se dijeli šakom i kapom. Oni koji žele tu opciju, u većini slučajeva samo žele fleksibilnost. Naravno da žele biti u kontaktu s kolegama u uredu, ali to ne znači da se u uredu mora sjediti 12 sati dnevno.

Čini se da su kompanije sad u doba krize počele shvaćati koliko su neefikasne. Neke poput Yahoo-a pokušavaju preuzeti kontrolu oštrim rezovima, a druge ipak gledaju kako poboljšati stvari. Nadajmo se da će rad od kuće u HP-u ipak ostati jedna od opcija.

Foto: Dreamstime/Drseg

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više