Kako smo ja i moj biznis preživjeli godinu bez posla?

Prolazak kroz ovo izazovno vrijeme koje nepredvidivo traje sada već godinu dana, kao i mnoge druge i mene je „izuo iz cipela“. U poduzetništvu, gdje se planiranje i ulaganje radi kroz dugoročne projekcije, u jednom trenu je svedeno na neizvjestan život iz dana u dan, uz troškove i odluke koje moramo donijeti, a koje se tiču ne samo naših života već i života naših zaposlenika.


Pročitajte više: Vlatka Šrajbek: “Zašto je kriza bolja nego prosperitet?”


Prve zabrinute mailove klijenata sam dobila u prosincu 2019. godine

Kao i kod svih, tih dana nije se spavalo, ne samo zbog brige za zdravlje već i poslovnih odluka. Svaka se morala donositi u zadnji tren prema informacijama sa sjednica Vlade, prijenosa na televiziji, a puno je u tome pomogla i novonastala facebook grupa Glas poduzetnika (koja je kasnije prerasla u udrugu). Ta neizvjesnost vjerujem da je svima ostala urezana u sjećanju.

Posao moje firme bio je orijentiran većinom na organizaciju i uređenje vjenčanja i događanja, a prve zabrinute mailove klijenata počela sam dobivati već u 12. mjesecu 2019. godine. No nitko tada nije mogao niti naslutiti ozbiljnost svega, a početkom veljače stigla je prva odgoda vjenčanja jer su gosti mladenaca bili s određenih pogođenih područja. No tko bi mogao uopće pomisliti na ono što će tek uslijediti.

Sljedeće dane, tjedne i mjesece vjerujem da ne trebam mnogo opisivati jer smo ih svi slično manje-više prošli. Naša sreća bila je u širini naših djelatnosti koje smo radili pa se tako malo povećala aktivnost prodaje preko web shopa našeg brenda RoyalGardens, kojeg smo unaprijedili i dodali neke dodatne kategorije proizvoda, a s vremenom smo i to proširili. To samo po sebi naravno ne bi bilo dovoljno u ovo vrijeme, no tu su se stvorile i divne nove suradnje. Između ostalog i s Lykke brendom nakita i mirisnih medaljona, za kojeg smo uredili novi dućan, a iz toga su došli neki dodatni i budući projekti i s njima divna kreativna energija i rad koji su nam mjesecima falili.


Pročitajte više: Maja Kauzlarić lansirala svoj novi brend Royal Gardens koji spaja funkcionalnost i estetiku


Rad u koroni donio je i lijepe stvari

No na tom cijelom poslovnom putu, kao i drugim poduzetnicima, privatni život je u stvari poslovni život. Živimo to što radimo svaki dan, kako nematerijalno tako i materijalno (vjerujem da samo naša obitelj zna šta to znači i koliko su zadnji u cijeloj liniji). Često drugima nije jasan naš život i čujemo da si moramo naći vrijeme za sebe, ne shvaćaju da volimo to što radimo, da uživamo stvarajući neku dodanu vrijednost i da je naš mozak stalno u osmišljavanju i kreiranju, da radimo i živimo ono što jesmo.

Ova cijela situacija koliko je bila teška, toliko je i dobro iz nje proizašla reorganizacija poslovanja kod svih kod kojih je to bilo moguće, za stavljanje stvari u drugu perspektivu, za izlazak na površinu i naplatu svega lošeg što je bilo skriveno ili ignorirano toliko dugo jer smo to mogli tako vući.

Tako je i u našoj firmi bilo mnogo promjena, preslagivanja, reorganizacije, a vrijeme koje je postalo slobodno iskoristilo se za stvaranje novih ideja za dane koji dolaze.

Tijekom cijelog perioda, puno su mi pomogle radionice i drage Silvije Vig, uvijek je znala baš u pravom trenutku vratiti na pravu putanju, njezine edukacije na temu integriteta uvijek su pravo osvježenje, a vjerujte u poslovnom svijetu to je jako važno.

Kako mi poduzetnici uvijek nešto radimo, tako je još jedna lijepa, i to mirisna priča ušetala u moj život i od uživanja postala lijepa poslovna priča baš u pravom trenutku. Godinu i nešto koristili smo u svom domu predivne prirodne proizvode, difuzore i ulja i uživali u našoj wellness oazi, nastojali što odgovornije živjeti, a onda je to spontano preraslo u nešto više i raste iz dana u dan poslovno. Koliko nam to znači u ovoj cijeloj situaciji, vjerujem da je lako pogoditi. Raduje me što mogu u tome kombinirati razna znanja koja sam godinama stjecala, od onih zdravstvenih za koje sam se školovala preko poduzetničkih kroz koja sam učila. Pridružite nam se na live eventu u subotu u 21 sat gdje ću s vama podijeliti kako vam eterična ulja mogu pomoći u smanjenju stresa, boljoj motivaciji i energiji na poslu.

Autor: Maja Kauzlarić, Royal Gardens, Cvijet Kreativa

Foto: Privatna arhiva, Pexels/Tara Winsted

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -