Rad u Plivi i vođenje kompleksnog tima istraživača nisu problem za Mašu Rajić Linarić

Nekim ljudima odabir karijere ne predstavlja izazov jer od malih nogu znaju čime se žele baviti. Mašu Rajić Linarić pri odabiru srednje škole vodila je ljubav prema kemiji, a želja za novim i neistraženim usmjerila ju je prema otkrivanju novih znanstvenih spoznaja. Uz svoj poduzetni duh, rad u Plivi omogućio joj je bogatu istraživačku karijeru, ali i rad na sebi uz vođenje tima.

Prilikom odabira fakulteta nije bilo dileme – odlučila se za Prirodoslovno-matematički fakultet na kojem je završila magistarski i doktorski studij. Prvi posao bio joj je na Brodarskom institutu, gdje je kao znanstvena novakinja počela istraživati stabilnost eksplozivnih materijala i razvila interes za kemiju čvrstog stanja.

Nakon doktorata počela je raditi u Plivi gdje je od prvog dana vezana uz istraživanje aktivnih supstanci u čvrstome stanju. Voditeljica je odjela u kojem se usavršava i profesionalno razvija već deset godina. Temeljne postavke svog znanja stekla je na fakultetu, a tijekom godina nadogradila ih je sukladno izazovima i potrebama istraživanja. „Dio je usvojen tijekom magisterija i doktorata, ali daleko najvrjedniji dio došao je iz svakodnevnog rada i rješavanja izazova na projektima.”


Pročitajte više: Barbara Gregurek iz Plive radi na lijekovima koji pomažu ljudima s kardiološkim problemima!


Najdraži su projekti oni koji završe na polici ljekarne

Maša je profesionalnu karijeru započela u Plivi gdje se bavi istraživanjem aktivnih supstanci u čvrstome stanju koje imaju ljekovito djelovanje. Oblik u kojem se aktivna supstanca nalazi vrlo je bitan jer o njemu ovisi način konzumacije i ljekovito djelovanje. Najveći dio lijekova, kao što su kapsule, tablete i prašci, danas je prisutan u suhom oralnom obliku jer su zbog jednostavnosti primjene najprikladniji za većinu pacijenata. Aktivna tvar u lijeku se može nalaziti u različitim kemijskim oblicima, kao što su baze, soli, kiseline te i u najnovijem obliku koji se naziva kokristal.

Prije više od 10 godina u PLIVI su započela prva istraživanja na kokristalima i s vremenom su prerasla u ozbiljniji znanstveno-istraživački rad djelatnika Instituta, kroz eksperimentalne izvedbe za magistarske, doktorske i znanstvene radove. Stečeno se znanje zadnjih godina primjenjuje i na projektima u istraživanju i proizvodnji, tako da se PLIVA može pohvaliti prvim kokristalima razvijenim u svom Istraživanju i razvoju te uspješno proizvedenim u pogonima Savskog Marofa.

Uloga je generičkog proizvođača lijekova kao što je PLIVA prirediti aktivnu supstancu poboljšanih ili jedinstvenih svojstava koja će u konačnici omogućiti proizvodnju pogodnog finalnog oblika. Prednosti mogu biti različite: od veće čistoće i dulje stabilnosti zbog koje, primjerice, lijek neće biti potrebno čuvati u hladnjaku, do niže cijene zbog poboljšanih i jednostavnijih procesa pripreme. Maša ističe da je dio užitka rada u stvaranju novih, korisnih i inovativnih proizvoda. “Možemo reći da mi je najdraži projekt onaj koji završi na polici ljekarne i služi pacijentu.”

Znanstvenik u duši, menadžer u srcu

Maša Rajić Linarić vodi tim od 15-ak entuzijasta koji rade na razvojno-istraživačkim projektima. Ističe da je voditi tako složen tim velik izazov, ali s obzirom na to da je riječ o velikim zaljubljenicima u svoj posao, konstruktivnih ideja nikada ne nedostaje. Izazov su rokovi i stručni zahtjevi s kojima je tim svakodnevno suočen. Iako su navikli biti inovativni čak i u vrlo stresnim situacijama, trenutačna pandemija znači da ipak nekada dolazi do pucanja. Maša naglašava da se cijeli tim brzo prilagodio radu od kuće te da su unatoč poteškoćama uspjeli ostvariti sve ciljeve, no dodaje: “Nedostaju nam sastanci licem u lice, naši teambuildinzi i razgovori.”

Kao najveću motivaciju Maša ističe napredak svojih kolega, znajući da je sama tome pridonijela. Inspiraciju na početku karijere pronašla je u svojim mentorima pa danas svoje pozitivno iskustvo nastoji prenijeti na vlastitu djecu i mlađe suradnike. “Znanstvenik u duši, a menadžer u srcu bi bio najbolji način na koji bih opisala svoje poslovne ambicije. Moj odnos s kolegama nikada nije samo poslovan i služben, već često blizak i neformalan pa ih s razlogom zovem svojom drugom obitelji. Tijekom školovanja i na početku karijere, imala sam sreće i radila sam s divnim ljudima, mentorima koji su me inspirirali profesionalno i bili mi životni uzori.”

Ulaže puno truda u stvaranje zdravog i ugodnog okruženja na poslu i kod kuće, a upravo to ističe kao tajnu balansiranja poslovnog i privatnog. Pritom vodi računa da niti jedna od njezinih uloga ne dominira te ostavlja prostor drugima na poslu, ali i kod kuće. Ističe da je ključ uspjeha u razgovoru i dobroj komunikaciji te stremljenju zajedničkim ciljevima. “Ljudi ponekad kompliciraju stvari koje same po sebi nisu složene. Uvijek pokušavam procijeniti koliko sam u određenim situacijama stvarno potrebna. Nije uvijek bilo tako, ali sada mislim da je moja uloga da savjetujem i usmjeravam, a ne da kontroliram.”


Pročitajte više: Je li pandemija negativno utjecala na karijere znanstvenica?


Odgoj djece najteži je i najvažniji projekt

Mašin radni dan započinje šalicom kave i pregledavanjem mailova. Nakon toga slijedi obiteljski doručak i vožnja djece u školu. Iako se Maša trudi pažljivo isplanirati svaki dan, njezin trud je često uzaludan jer se mnogo toga mijenja u hodu. Rad u Plivi uključuje rad na nekoliko različitih projekata. “Tijekom dana sa svojim timom radim na više projekata pa nam kompleksnost operacija stalno donosi nove izazove.”

Na kraju dana Maša se nastoji posvetiti obitelji, uživa u pripremi večere i igri s djecom. Obitelj ističe kao svoj glavni pokretač. “Kad si vođen ljubavlju i predanošću svome poslu, emocije su neizostavne, a najveća nagrada su zadovoljstvo i ponos zbog dobrih rezultata. Ponosna sam majka dvojice sinova,  Marka i Jakova, te kćeri Bele koja je moje žensko pojačanje. Zajedno sa suprugom Davorom svakodnevno nastojim ovladati tim najtežim i najvažnijim projektom.”

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -