Entuzijazma i znanja za STEM područje ženama ne nedostaje, a evo zašto samo rijetke odabiru ovaj karijerni put!

Predrasude i stereotipi su otrov s kojim se ljudi susreću od najranije dobi i koje uvelike definiraju osobu i njezine životne izbore. Ipak, kada je određena želja ili zvanje jače od društveno nametnutih pravila, dolazi do nezadovoljstva u osobi koja potiskuje svoje želje kako bi se uklopila u društveno prihvaćene obrasce ponašanja. Tada dolazi do situacije slične ovoj – iako su žene jednako dobre u STEM području kao i muškarci, one statistički značajno manje odabiru buduća zanimanja iz tog područja. Zašto je tome tako?

STEM, žene i predrasude

Sve kreće od stereotipa koji su toliko ustaljeni da živote vrte u krug ili ih vraćaju unazad. U Australiji je, primjerice, jedno istraživanje pokazalo da svega 1,5 posto djevojaka u Novom Južnom Walesu pohađa naprednu razinu matematike, fizike ili kemije. Osim toga, prema Women’s AGENDA, samo 35% sveučilišnih diploma iz STEM područja dodjeljuje se ženama u Australiji, unatoč tome što je jedno istraživanje pokazalo da djevojčice postižu jednake uspjehe iz tih predmeta kao i dječaci.


Pročitajte više: Kako preživjeti kao žena u IT sektoru? Uz ovih 6 savjeta


“Svi mi imamo predrasude – to je problem s kojim se susrećemo svugdje, i u privatnom i u poslovnom životu. Moje je mišljenje da su edukacija i rad na sebi i utjecaj na osobe u svom okruženju jedini načini kako možemo smanjiti predrasude i razviti se u bolje osobe. Već od malih nogu društvo ima drugačija očekivanja od djevojčica, a drugačija od dječaka – i samim tim se djevojčice i dječaci počinju ponašati drugačije, tj. onako kako se to smatra društveno prihvatljivim”, smatra Anđelka Strajher, predsjednica uprave tvrtke Megatrend poslovna rješenja u području informacijskih tehnologija i poslovnih rješenja, koja je, kao žena u IT sektoru s nama podijelila svoje stajalište.


Pročitajte više: Tko su najmoćnije žene u našem IT sektoru?


Entuzijazma djevojčica za STEM područje ne nedostaje, a čemu u prilog idu i programi poput Code Like a Girl i Vogue Codes koji nadahnjuju žene za čitavu novu generaciju web programerki. Kada im se pruži prilika, one i uspiju u tom području. Ako, prema tome, i znanje i entuzijazam postoje, zašto sveučilišna mjesta i ženske karijere u tom području stagniraju? Brojni su razlozi – od rodnih stereotipa učitelja do same zastupljenosti žena u tom području, a sve to uvelike utječe na odluku djevojčica i pronalazak karijere u srodnom području.

Sve kreće od učionice

Kao i većina životnih putova, i onaj karijerni se formira još u učionici. Zabrinutost, ali i stereotipi oko uspjeha žena u STEM području problem su koji se u mnogim slučajevima prenosi, često nesvjesno, s generacije na generaciju, ali i s učitelja na učenika.

Strah i anksioznost nastavnica vezano uz STEM predmete, a posebice matematiku, mogu predstavljati prepreku njihovim matematičkim postignućima – iznad stvarnih matematičkih sposobnosti. Jedno je istraživanje iz 2010. pokazalo da kada su učiteljice u osnovnoj školi zabrinute zbog svojih matematičkih sposobnosti, njihova anksioznost stvara negativne posljedice na matematičke uspjehe učenica. Istraživanje je također pokazalo da anksioznost učiteljica utječe na uvjerenja djevojčica o tome tko je dobar u matematici, ali i na vlastita postignuća u tom području. Anksioznost kod učiteljica iz tih područja javlja se upravo zbog stereotipa.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da su srednjoškolke imale bolji uspjeh u tim predmetima kada su u udžbeniku kemije vidjele slike znanstvenica, u usporedbi sa studenticama koje su gledale udžbenike u kojima su samo slike muškaraca.

Anđelka Strajher, jedna od rijetkih žena u IT sektoru, smatra da je imala sreću odrastajući u nekonvencionalnoj okolini.

“Osim što su mi roditelji bili studenti kad sam se rodila, umjetničkih su struka te je moje okruženje bilo drugačije nego ostaloj djeci. I prije no što sam krenula u školu počela sam čitati, odmalena sam obožavala knjige, matematiku, glazbu, ples i putovanja, bila sam znatiželjna i imala puno interesa”.

U osnovnoj školi također imala je odlične profesore matematike i fizike koji nisu radili nikakve razlike među učenicima i učenicama, a pet curica iz istog razreda upisalo je MIOC, što niti jedan dečko nije upisao. Od njih pet, dvije su završile FER, dvije matematiku na PMF-u i jedna medicinu.

“Ne znam ima li to veze s osamdesetima, posebnim godinama koje mi se i sad čine najnaprednijima i najotvorenijima za uvažavanje različitosti i poticanje raznolikosti, no imam dojam da je moja generacija i danas, iako više nismo mladi, i dalje ostala takva. Znam da smo svoju djecu odgajali tako da potičemo njihove sklonosti, neovisno o spolu, i čini mi se da takav pristup ima i pozitivne rezultate. Kao primjer mogu navesti moju kćer, koja je kirurg, a i to se smatra muškim zanimanjem”.

Zastupljenost žena iz područja STEM-a u medijima

Veliku ulogu u odabiru, odnosno izbjegavanju odabira STEM područja imaju i mediji. Zastupljenosti žena u znanstvenim medijima iz mnogih područja nedostaje, bilo u redovnim osnovnim znanstvenim programima ili u publikacijama specifičnim za STEM područje.

Prema izvještaju iz Australskog instituta za žensko vodstvo iz 2019., žene su kao izvori citirane u svega 33% vijesti iz znanosti. Druga studija provedena na 468 članaka vezanih uz STEM područje, otkrila je da su članci koji isključivo citiraju muškarce činili 52% pregledanih članaka, dok je samo 20% članaka isključivo citiralo žene.

U medijima je primjetan i nedostatak ženskih programa temeljenih na STEM-u. Krajnje je vrijeme da se počnu slaviti uspjesi žena u tim područjima kako bi ohrabrili žene da se odluče za to što doista žele. Sličnog je razmišljanja i Anđelka Strajher koja smatra da bi bilo dobro više medijski popratiti žene u IT-ju, i to ne samo one koje su na managerskim pozicijama, već i one koje rade kao inženjeri, programeri, konzultanti i tome slično.

Kao i u svakoj drugoj, i u ovoj branši naravno, postoje iznimke.

U IT industriji ima osjetno više muškaraca nego žena, no Anđelka koja ovaj posao radi tridesetak godina, vjeruje da to nema veze s predrasudama u IT-u.

“U našoj je branši uobičajeno da zajedno radi i po nekoliko tvrtki i da zajedno rade i muškarci i žene; mi se doživljavamo ravnopravno. Vjerujem da možemo poslužiti kao primjer drugim industrijama i potaknuti žene da se više školuju za tehničke struke i one poslove koji se uobičajeno smatraju muškima”.

S tim se slaže i Jelena Šipušić Jurčić, osnivačica i direktorica tvrtke 4APP Solution s 20 godina iskustva u implementacijama ERP sustava, te razvoju web i mob aplikacija koja smatra da je udio žena u IT industriji još uvijek nizak, ali je i definitivno u porastu.

“IT industrija je popularna, nudi široku lepezu poslova i velika je potražnja, a ono po čemu mislim da je IT sektor drugačiji je davanje jednake prilike svima, neovisno o spolu”. Pritom se postavlja pitanje – ako se pruža jednaka šansa, što možemo učiniti da potaknemo žene da slijede svoje snove u STEM području?

Poticanje žena da razmišljaju o karijeri u STEM području

Od udžbenika, preko nastave do televizije, bolja zastupljenost žena presudan je prvi korak u poticanju većeg broja žena da razmišljaju o STEM predmetima i karijeri. Uvrštavanje više slika i primjera ženskih znanstvenica, inženjerki i matematičarki u kurikulum, zvuči kao dobar prvi korak.


Pročitajte više: Kako su četiri entuzijastične žene odlučile promijeniti svijet: Pokrenule Mentoring Byte projekt za rad u IT sektoru


Gdje je moguće, trebali bismo ukloniti već ustaljene pristranosti, posebno kada su u pitanju ispiti i sveučilišne prijave. Primjerice, Akcijski plan za unapređivanje žena u STEM 2020. sugerira da uklanjanje imena i zamjenica roda iz aplikacija može pomoći u borbi protiv rodnih i kulturnih pristranosti.

Konačno, i učitelji i roditelji trebali bi se boriti protiv bilo kakvih predrasuda da žene ne mogu raditi određenu temu ili da to nije njihovo područje.

Djeca s načinom razmišljanja za napredak vjeruju da vježbanjem mogu u nečemu postati bolja, za razliku od djece s fiksnim načinom razmišljanja, koja su sklona brzom odustajanju od izazovnih zadataka i izbjegavanju stvari u kojima prije nisu uspjeli.

Izgradnja načina razmišljanja za napredak, izvrstan je način za prevladavanje tjeskobe oko određenih predmeta, a zauzvrat bi moglo pomoći i u poticanju djevojčica da vjeruju u vlastite sposobnosti kada je u pitanju STEM područje.

Želimo li vidjeti uspješne znanstvenice, tehnološke poduzetnice, inženjerke i matematičarke, krajnje je vrijeme da provedemo riječi u djelo.

Foto: Pixabay/StartupStockPhotos, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -