Entuzijazma i znanja za STEM područje ženama ne nedostaje, a evo zašto samo rijetke odabiru ovaj karijerni put!

Predrasude i stereotipi su otrov s kojim se ljudi susreću od najranije dobi i koje uvelike definiraju osobu i njezine životne izbore. Ipak, kada je određena želja ili zvanje jače od društveno nametnutih pravila, dolazi do nezadovoljstva u osobi koja potiskuje svoje želje kako bi se uklopila u društveno prihvaćene obrasce ponašanja. Tada dolazi do situacije slične ovoj – iako su žene jednako dobre u STEM području kao i muškarci, one statistički značajno manje odabiru buduća zanimanja iz tog područja. Zašto je tome tako?

STEM, žene i predrasude

Sve kreće od stereotipa koji su toliko ustaljeni da živote vrte u krug ili ih vraćaju unazad. U Australiji je, primjerice, jedno istraživanje pokazalo da svega 1,5 posto djevojaka u Novom Južnom Walesu pohađa naprednu razinu matematike, fizike ili kemije. Osim toga, prema Women’s AGENDA, samo 35% sveučilišnih diploma iz STEM područja dodjeljuje se ženama u Australiji, unatoč tome što je jedno istraživanje pokazalo da djevojčice postižu jednake uspjehe iz tih predmeta kao i dječaci.


Pročitajte više: Kako preživjeti kao žena u IT sektoru? Uz ovih 6 savjeta


“Svi mi imamo predrasude – to je problem s kojim se susrećemo svugdje, i u privatnom i u poslovnom životu. Moje je mišljenje da su edukacija i rad na sebi i utjecaj na osobe u svom okruženju jedini načini kako možemo smanjiti predrasude i razviti se u bolje osobe. Već od malih nogu društvo ima drugačija očekivanja od djevojčica, a drugačija od dječaka – i samim tim se djevojčice i dječaci počinju ponašati drugačije, tj. onako kako se to smatra društveno prihvatljivim”, smatra Anđelka Strajher, predsjednica uprave tvrtke Megatrend poslovna rješenja u području informacijskih tehnologija i poslovnih rješenja, koja je, kao žena u IT sektoru s nama podijelila svoje stajalište.


Pročitajte više: Tko su najmoćnije žene u našem IT sektoru?


Entuzijazma djevojčica za STEM područje ne nedostaje, a čemu u prilog idu i programi poput Code Like a Girl i Vogue Codes koji nadahnjuju žene za čitavu novu generaciju web programerki. Kada im se pruži prilika, one i uspiju u tom području. Ako, prema tome, i znanje i entuzijazam postoje, zašto sveučilišna mjesta i ženske karijere u tom području stagniraju? Brojni su razlozi – od rodnih stereotipa učitelja do same zastupljenosti žena u tom području, a sve to uvelike utječe na odluku djevojčica i pronalazak karijere u srodnom području.

Sve kreće od učionice

Kao i većina životnih putova, i onaj karijerni se formira još u učionici. Zabrinutost, ali i stereotipi oko uspjeha žena u STEM području problem su koji se u mnogim slučajevima prenosi, često nesvjesno, s generacije na generaciju, ali i s učitelja na učenika.

Strah i anksioznost nastavnica vezano uz STEM predmete, a posebice matematiku, mogu predstavljati prepreku njihovim matematičkim postignućima – iznad stvarnih matematičkih sposobnosti. Jedno je istraživanje iz 2010. pokazalo da kada su učiteljice u osnovnoj školi zabrinute zbog svojih matematičkih sposobnosti, njihova anksioznost stvara negativne posljedice na matematičke uspjehe učenica. Istraživanje je također pokazalo da anksioznost učiteljica utječe na uvjerenja djevojčica o tome tko je dobar u matematici, ali i na vlastita postignuća u tom području. Anksioznost kod učiteljica iz tih područja javlja se upravo zbog stereotipa.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da su srednjoškolke imale bolji uspjeh u tim predmetima kada su u udžbeniku kemije vidjele slike znanstvenica, u usporedbi sa studenticama koje su gledale udžbenike u kojima su samo slike muškaraca.

Anđelka Strajher, jedna od rijetkih žena u IT sektoru, smatra da je imala sreću odrastajući u nekonvencionalnoj okolini.

“Osim što su mi roditelji bili studenti kad sam se rodila, umjetničkih su struka te je moje okruženje bilo drugačije nego ostaloj djeci. I prije no što sam krenula u školu počela sam čitati, odmalena sam obožavala knjige, matematiku, glazbu, ples i putovanja, bila sam znatiželjna i imala puno interesa”.

U osnovnoj školi također imala je odlične profesore matematike i fizike koji nisu radili nikakve razlike među učenicima i učenicama, a pet curica iz istog razreda upisalo je MIOC, što niti jedan dečko nije upisao. Od njih pet, dvije su završile FER, dvije matematiku na PMF-u i jedna medicinu.

“Ne znam ima li to veze s osamdesetima, posebnim godinama koje mi se i sad čine najnaprednijima i najotvorenijima za uvažavanje različitosti i poticanje raznolikosti, no imam dojam da je moja generacija i danas, iako više nismo mladi, i dalje ostala takva. Znam da smo svoju djecu odgajali tako da potičemo njihove sklonosti, neovisno o spolu, i čini mi se da takav pristup ima i pozitivne rezultate. Kao primjer mogu navesti moju kćer, koja je kirurg, a i to se smatra muškim zanimanjem”.

Zastupljenost žena iz područja STEM-a u medijima

Veliku ulogu u odabiru, odnosno izbjegavanju odabira STEM područja imaju i mediji. Zastupljenosti žena u znanstvenim medijima iz mnogih područja nedostaje, bilo u redovnim osnovnim znanstvenim programima ili u publikacijama specifičnim za STEM područje.

Prema izvještaju iz Australskog instituta za žensko vodstvo iz 2019., žene su kao izvori citirane u svega 33% vijesti iz znanosti. Druga studija provedena na 468 članaka vezanih uz STEM područje, otkrila je da su članci koji isključivo citiraju muškarce činili 52% pregledanih članaka, dok je samo 20% članaka isključivo citiralo žene.

U medijima je primjetan i nedostatak ženskih programa temeljenih na STEM-u. Krajnje je vrijeme da se počnu slaviti uspjesi žena u tim područjima kako bi ohrabrili žene da se odluče za to što doista žele. Sličnog je razmišljanja i Anđelka Strajher koja smatra da bi bilo dobro više medijski popratiti žene u IT-ju, i to ne samo one koje su na managerskim pozicijama, već i one koje rade kao inženjeri, programeri, konzultanti i tome slično.

Kao i u svakoj drugoj, i u ovoj branši naravno, postoje iznimke.

U IT industriji ima osjetno više muškaraca nego žena, no Anđelka koja ovaj posao radi tridesetak godina, vjeruje da to nema veze s predrasudama u IT-u.

“U našoj je branši uobičajeno da zajedno radi i po nekoliko tvrtki i da zajedno rade i muškarci i žene; mi se doživljavamo ravnopravno. Vjerujem da možemo poslužiti kao primjer drugim industrijama i potaknuti žene da se više školuju za tehničke struke i one poslove koji se uobičajeno smatraju muškima”.

S tim se slaže i Jelena Šipušić Jurčić, osnivačica i direktorica tvrtke 4APP Solution s 20 godina iskustva u implementacijama ERP sustava, te razvoju web i mob aplikacija koja smatra da je udio žena u IT industriji još uvijek nizak, ali je i definitivno u porastu.

“IT industrija je popularna, nudi široku lepezu poslova i velika je potražnja, a ono po čemu mislim da je IT sektor drugačiji je davanje jednake prilike svima, neovisno o spolu”. Pritom se postavlja pitanje – ako se pruža jednaka šansa, što možemo učiniti da potaknemo žene da slijede svoje snove u STEM području?

Poticanje žena da razmišljaju o karijeri u STEM području

Od udžbenika, preko nastave do televizije, bolja zastupljenost žena presudan je prvi korak u poticanju većeg broja žena da razmišljaju o STEM predmetima i karijeri. Uvrštavanje više slika i primjera ženskih znanstvenica, inženjerki i matematičarki u kurikulum, zvuči kao dobar prvi korak.


Pročitajte više: Kako su četiri entuzijastične žene odlučile promijeniti svijet: Pokrenule Mentoring Byte projekt za rad u IT sektoru


Gdje je moguće, trebali bismo ukloniti već ustaljene pristranosti, posebno kada su u pitanju ispiti i sveučilišne prijave. Primjerice, Akcijski plan za unapređivanje žena u STEM 2020. sugerira da uklanjanje imena i zamjenica roda iz aplikacija može pomoći u borbi protiv rodnih i kulturnih pristranosti.

Konačno, i učitelji i roditelji trebali bi se boriti protiv bilo kakvih predrasuda da žene ne mogu raditi određenu temu ili da to nije njihovo područje.

Djeca s načinom razmišljanja za napredak vjeruju da vježbanjem mogu u nečemu postati bolja, za razliku od djece s fiksnim načinom razmišljanja, koja su sklona brzom odustajanju od izazovnih zadataka i izbjegavanju stvari u kojima prije nisu uspjeli.

Izgradnja načina razmišljanja za napredak, izvrstan je način za prevladavanje tjeskobe oko određenih predmeta, a zauzvrat bi moglo pomoći i u poticanju djevojčica da vjeruju u vlastite sposobnosti kada je u pitanju STEM područje.

Želimo li vidjeti uspješne znanstvenice, tehnološke poduzetnice, inženjerke i matematičarke, krajnje je vrijeme da provedemo riječi u djelo.

Foto: Pixabay/StartupStockPhotos, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -