6 strategija produktivnosti za zaposlene mame

Sve zaposlene mame znaju da rad uz djecu može biti vrlo izazovan, posebice ovih dana kada puno nas radi upravo od kuće. Žongliranje između poslovnih i majčinskih obaveza zahtjeva posebnu dozu discipline i koncentracije, što je ponekad zaista izazovno. Poznata kolumnistica i majka dvoje djece, Alexis Grant u svojoj kolumni s majkama je podjelila strategije koje njoj pomažu da ostane proiduktivna, ali i “svoja”.

Povezano:

Uspješno vođenje kućanstva nije mala stvar!

Navečer kad legnete u krevet i razmišljate o svemu što ste taj dan napravili, vrlo vjerojatno su vam u mislima sve one stvari koje donose novac, ulaganje u budući profit, sve vezano uz poslovne sastanke, obaveze i slično, zar ne? Pritom zaboravljate da ste taj dan napravili najmanje 20 stvari koje ne bi ušle u kategoriju prihoda, no svakako bi u kategoriju normalnog funkcioniranja života vaše obitelji. Naime, svaki put kad nahranite djecu, stavite prati rublje, operete suđe, ispeglate odjeću, bacite smeće i tako dalje, vi činite ogroman posao. Naučili su nas vjerovati da ono što nije plaćeno, nije “pravi” posao pa se ni ne osvrnemo na sve uspjehe ovog tipa, koje radimo iz dana u dan. Autorica naglašava kako je potrebno da upravo svi zajedno radimo na tome da sami sebi damo “više bodova” i za ove poslove, a ne da ih podrazumijevamo.

Spavanje nije nešto usputno – prioritet je

Svaka zaposlena mama u nekom trenutku bila je u dilemi – spavanje ili tuširanje? Dan ima ograničen broj sati koji je uvijek isti, a broj obaveza često i premašuje broj sati koji bi mogli provesti budni i produktivni. No, važno je zapamtiti kada ste iscrpljeni, nemoguće je razmišljati jasno i donositi najbolje odluke. Odaberite spavanje prije bilo čega drugoga, makar to značilo i da će neke stvari na to do listi ostati neprekrižene. Vaše tijelo to treba, vi to trebate. Kada ste odmorni bit ćete brži i produktivniji.

Prihvatite “novo normalno”

Činjenica je da više nikada nećete raditi toliko opušteno i bez obaveza kao u vremenima prije djece. Prihvatite “novo normalno” stanje, a to je da stvari gotovo nikada ne idu po planu, ponekad će to biti dobro, ponekad izazovno. Čim prije to prihvatite, manje ćete biti frustrirani.

Pronađite svoje pleme

Lakše je među istomišljenicima i onima koji dijele vaše izazove. I nemojte sve držati za sebe. Razgovarajte s ostalim roditeljima, tko zna odakle će vam doći genijalna ideja ili savjet koji se sami ne biste sjetili. To čak ne morate biti ni uživo. Pronađite online grupe i chat-ove gdje se nalaze oni vama slični.

Komunikacija je zaista važna

Kada nam nedostaje sna ili smo u stresu, često zaboravimo na osnovna pravila komunikacije, posebno s najbližima, a kasnije se “grizemo”. Ako zaista imate osjećaj da ste kao žvakača guma rastegnuti na sve strane, neophodno je o tome razgovarati s partnerom. Bilo da odlučite unajmiti pomoć u kući ili složiti drugačiji raspored, svakako odluka treba biti zajednička. Ukoliko vam je to izazovno, odredite vrijeme i mjesto, dodajte ga u kalendar kao što biste dodali i druge obaveze i tada sjednite i prođite sve teme koje želite.

Stanite i pohvalite svoj dosadašnji uspjeh

Ne, pritom ne mislimo na novo dogovoreni posao ili veliki ugovor teškog klijenta. Mislimo na mališane koje ste doveli na ovaj svijet i kojima pomažete da izrastu u produktivne osobe koje će služiti društvu u kojem žive, čak i dugo nakon što vas više ne bude. Ukoliko ste radoholičar, velike su šanse da puno vremena provodite na poslu i ponekad osjećate da vam nedostaje vremena s obitelji. Kod takvog tipa ljudi, stručnjaci se slažu da je razlog osjećaj da na poslu možete postići velike stvari brzo i efektno, dok odgoj djece zahtjeva dugotrajni proces i bez garantiranih predikcija. Oslobite se takvog razmišljanja i ne zaboravite ulagati energiju u svoju obitelj. Iako to ponekad znači preskočiti neki sastanak.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -