Globalni pokret ili marketinški trik? Licemjerje Sports Illustrateda

Swimsuit Issue časopisa Sports Illustrated (SI) izlazi svakog siječnja od 1964. U svojem je 58-godišnjem postojanju izrastao u ozbiljan brand s fokusom na inkluziju, osnaživanje i konstantno redefiniranje pojma ljepote, stoji u njihovom priopćenju. Ovogodišnje je izdanje prvo u nizu kojim su postavljeni novi standardi u njihovu poslovanju i svijetu oglašavanja.

Plati promjenom

Nova inicijativa SI Swimsuit edicije odnosi se na oglašavanje ravnopravnosti spolova, koji je pretvaraju u platformu za promjenu. Donijelu su odluku da će prihvaćati oglase isključivo od tvrtki koje su imaju programe za unapređivanje ravnopravnosti spolova i one za poticanje osnaživanje žena. Odredba se odnosi na tiskano izdanje Swimsuit izdanja te njegova digitalna prodajna mjesta, kao i društvene mreže.

Licemjerje

S druge strane, razni strani mediji ističu dvoličje časopisa koji je desetljećima objektificirao žensko tijelo i diktirao pojam i ideal ljepote, činivši ga limitiranim na vitke, bijele žene. Uz to, kapitalizacija časopisa na razgolićenim ženama tijekom posljednjih 58 godina, ogromna je. Paralele se povlače s Playboy časopisom i njihovim odlukom iz 2015., da se na stranicama neće više pokazivati gole žene, već samo razgolićene. Već 2017. oni su svoju odluku povukli i vratili nagost na stranice svojeg magazina, tvrdeći kako je ukidanje bila pogreška. Problem, kako navode, nije bio u golotinji, već njenu zastarjelu prikazu.


Pročitajte više: Playboy donio povijesnu odluku – nema više golih žena


“Changemakers”

Ovu “Changemakers” titulu će Sports Illustrated dodijeliti oglašivačkim partnerima koji dokažu da stvaraju promjene za žene, u pozitivnom smislu. Oni s tom titulom će potom dobiti mogućnost izrade oglasa za Swimsuit Issue Sports Illustrateda, u kojem će pokazati svoje napore u tom smislu. Uz to, SI će dio svakog dolara zarađenog od oglasa uložiti u osnivanje Sports Illustrated Gender Equity Funda. Ovaj će fond financijski poduprijeti neku neprofitnu organizaciju posvećenu stvaranju pravedne budućnosti za žene.


Pročitajte više: Olimpijske igre u znaku ravnopravnosti spolova: Seiko Hashimoto imenovana novom predsjednicom odbora!


Smjelost ili pokušaj brisanja prošlosti

Već godinama, SI je prema vlastitom navođenju, vodeći u promjeni života žena. Tako je u izdanju iz 2019. model na naslovnici nosio burkini, dok je 2020. jednu od naslovnica krasila transrodna žena. Sports Illustrated je navode, smatrao kako to nije dovoljno. U današnjem se svijetu žene i dalje objektificira, njihova se tijela prečesto kritizira i one se nalaze u situacijama da se njihova vrijednost umanjuje. Fokus se stavlja na fizičko, a vodeći u tome su upravo oglašivači.

Smjela odluka promjene politike oglašavanja, vjeruju, rezultirat će promjenom narativa vezanog uz ženska tijela i ravnopravnost spolova. Želja je glavne menadžerice SI-a, Hillary Drezner, da „budemo promjena koju želimo vidjeti“. Drezner ističe da njihova inicijativa Pay with Change mora biti novi standard poslovanja. Ova je odluka jedna u nizu onih kojima se pokušava izbrisati seksistička, objektivizirajuća povijest swimsuit edicije časopisa.

Stručnjaci poput Elizabeth Daniels, asistentice prof. psihologije pri sveučilištu u Coloradu, smatraju da je za SI najbolje da piše o temama žena u sportu, sportašica i njihovih profesionalnih uspjeha, umjesto da ih se prikazuje kao seksualne objekte. Prikazivanje sportašica u kupaćem kostimu ima negativan efekt na čitateljice, objašnjava Daniels. Percipiranje žena u časopisu je negativno, u smislu uzora i sposobnosti, a čitateljicama donosi kompleks manje vrijednosti kad se moraju uspoređivati s profesionalnim sportašicama u bikiniju na plaži, uz retuširano tijelo.

Hoće li Sports Illustrated promjenom politike poslovanja i rebrendingom uspjeti ušutkati skeptike i uspjeti u svojem naumu ili će ovaj pothvat postati primjerom lošeg pokušaja uvođenja inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti u uređivačku politiku sportsko/modnog magazina? Je li ovo još jedan marketinški trik za povećanje čitanosti? Vrijeme će pokazati.

Foto: Sports Illustrated

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -