‘Red flags’ u vezi – ovo su znakovi da ste u lošem odnosu

Nekome tko gleda izvana, vrlo je lako primijetiti je li nečija veza toksična ili ne. Onome tko se u njoj nalazi, manipulacija osjećajima, sjećanjima i postupcima pomutit će um i otežati im to saznanje. Žene prečesto ostaju u toksičnim odnosima gdje ih partner uvjerava da je problem u njima, da je odnos koji imaju sasvim u redu i čak bolji od nekih drugih veza, dok je istina drugačija. Donosimo kratak popis ‘crvenih zastavica’ u vezama na koje treba pripaziti!

Što su red flags u vezi?

To nisu one sitnice kod partnera koje vas smetaju i redovito dižu živce, poput ostavljanja prljavog veša pored kante za prljavi veš. To su stvarni problemi u odnosima koji u najgorim situacijama mogu rezultirati femicidom. Neki su muškarci vrsni manipulatori. Ovdje se često koristi izraz gaslighting, u kojem osoba uvjerava da je istina drugačija no što uistinu jest.

Terapeutkinja Folashade Adekunle predlaže bilježenje ponašanja koja se ponavljaju, Pritom, pozornost biste trebali obratiti na vlastitu intuaciju, osjećaj koji se u vama pojavljuje kad dođe do određenog ponašanja. Tad si postavite nekoliko pitanja za dublje razmišljanje. Čini li me ovo ponašanje nesigurnom, kao da nema brige o meni ili se osjećam loše o sebi? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, riječ je o crvenim zastavama, prenosi self.com.


Pročitajte više: „Samo sam se šalio, zašto si tako osjetljiva?“ – Znate li što je gaslighting i kako prepoznati da vam se događa na poslu?


Svaka bivša mu je ‘luđakinja’

Neki od primjera red flaga kod partnera su činjenica da svakog bivšeg partnera ‘epitetom’ da nije normalan/na. Nemoguće je da krivica za neuspjeh svake prethodne veze pripada upravo onom drugom, a ne njemu. Jednostavno je iz toga deducirati da je problem u njima. Ako i prohodate s takvom osobom, u kratkom ćete se roku i vi naći među ‘ludim bivšima’.

Bijes, točnije način na koji ispuštaju ovu emociju je snažan i čini vas nesigurnima. Veza bez svađi, nesuglasica i konflikata je utopija. No, ako u takvim situacijama partner npr. udari u zid, baca i razbija predmete u domu, to je red flag. Vjerojatno je da će, ponukan ‘pravim’ okidačima, njegova agresija eskalirati i on će nasrnuti na partnera. Prvo to može biti pljuska ili gađanje tupim predmetom. Ovakvi su odnosi jako opasni i uzrok femicida.

Komunikacija je ključ

Otvorena komunikacija ključ je svake dobre veze. Njoj rame uz rame ide povjerenje. S partnerom dijelite svoju svakodnevicu, vodite zdrave rasprave o aktualnim temama i nemojte skrivati svoje stvarne stavove. Radije na početku veze otvorite temu budućnosti, vjerskih uvjerenja, obiteljskih planova i sl. U suprotnom, moguće je da nakon koje godine veze očekujete zaruke, kako biste saznali da vaš partner ne vjeruje u brak.

Uz to, dobro pitanje koje si možete postaviti je „Kako ova osoba pokazuje zanimanje prema meni i mojim interesima te stvarima koje su meni važne?“ Tako ćete uvidjeti sluša li vas partner aktivno. Ako to nije slučaj, Adekunle savjetuje da objasnite koliko vam je nešto važno. Ako ni nakon toga ne vidite pomak, riječ je o crvenoj zastavi.

Kad ‘smrdi’ vašim prijateljima

Ne kaže se bez razloga da je ljubav slijepa. Stoga, dojam koji vaš partner ostavi na prijatelje i kakvo ono mišljenje o njemu formiraju, vrlo je bitno. Oni vas poznaju najbolje, pa vide kakvi ste u društvu partnera te kakav odnos imate, kao i u kojoj se mjeri razlikujete od ‘istinske sebe’ na koju su navikli.

Samo sam se šalio, zašto se duriš?

Kad šala pređe granice dobrog ukusa i pretvori se u uvrede i isticanje vaših mana ili nesigurnosti, to je red flag. Posebice ako se osjećate povrijeđeno i partneru pokušate komunicirati da vas takvi komentari i neslane šale smetaju, a oni odgovore otresito i ne prestanu. Naravno, šala i pokoje zadirkivanje nije nužno alarmantno, ako je obostrano i završava smijehom.


Pročitajte više: Koliko puta žene trebaju prijaviti nasilje da bi pravosuđe i policija reagirali?


Stvarno si preosjetljiva

Na početku spomenuti gaslighting zapravo je emotivna manipulacija u kojoj partner izokreće istinu i stvarnost. Pritom, u vama budi sumnju u sebe i vlastitu percepciju situacija, izjavama poput „nisam to nikad rekao“ ili tako da krivi vas, optužujući vas da ste preosjetljivi. Ova crvena zastava teško se identificira, upravo zbog svog manipulatornog učinka. Dulcinea Pitagora doktorica je znanosti i psihoterapeutkinja. U ovakvim situacijama, savjetuje da potražite podršku ljudi kojima vjerujete i daju vam osjećaj sigurnost, poput terapeuta ili voljene osobe.

Kad ste u različitim fazama života

Ako on na vaš upit o budućnosti i željama za osnutak obitelji odgovara s „Jednog dana, možda za 5 godina“, nemojte se prilagoditi tom uvjetu samo zato što on nije trenutno ili u skorijoj budućnosti spreman za ono za što vi već možda sad jeste. Žena mora u obzir uzeti i svoj biološki sat, jer njoj nije jednako lako zanijeti u npr. 35. Ako vaše faze u životu nisu jednake, to nije je veliki problem i mogao bi donijeti mnoga zamjeranja i nezadovoljstvo oba partnera. Otvorena komunikacija u odnosu u ovom je slučaju nužna. Možda razgovorom možete doći do kompromisa, no nemojte si dopustiti da ijedno od vas dvoje pati i nezadovoljno je dogovorenim.


Pročitajte više: Utjecaj braka na karijeru: Zašto je za vašu karijeru važno za koga se udate?


Igra moći

Ako vašem partneru ‘smeta’ industrija u kojoj radite, visina plaće koju primate, vaše ambicije ili činjenica da ste karijerno uspješniji i postignutiji od njega, to je velika crvena zastava. Osoba koja mora biti ‘alfa’ u vezi dok je žena kod kuće i tamo ga svakog dana dočeka postavljeni stol i topli obrok, brani vam da izlazite ili se ne slaže s vašim karijernim putem, nije osoba za vas.

Konačno, ovo su samo neki od primjera. Žene u kasnijoj životnoj dobi, iznad 30-e, češće trpe u vezama i ostaju u nezdravim odnosima jer se boje biti same, strah ih je osuda društva i odlaska na prijateljska druženja bez pratnje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -