„Samo sam se šalio, zašto si tako osjetljiva?“ – Znate li što je gaslighting i kako prepoznati da vam se događa na poslu?

Gaslighting nema veze s plinskim osvjetljenjem. Iako se najčešće veže uz ljubavne i obiteljske veze, može se pojaviti i u radnoj okolini. Situacije su to u kojima vas kolega ili šef, takozvani gaslighter, manipulira do točke da u pitanje dovodite vlastita sjećanja, percepcije i pitate se jeste li ludi.

Gaslighting dolazi iz filma?

Pojam Gaslighting ne asocira na oblik mentalnog zlostavljanja na koji se odnosi. Naziv dolazi od filma Gaslight iz 1944., u kojem glavni lik koji tumači Ingrid Bergman postaje ženom nakon čega joj se misteriozne stvari počinju događati. Muž je uvjerava da si umišlja stvari, da joj se pričinjava. Ustvari, on spletkari s kriminalnom nakanom, prenosi National bully helpline.

Kako to osoba postiže? Poricanjem određenih događaja, prepričavanjem događaja ili okretanjem priče na takav način da okrive vas.


Pročitajte više: Znate li što je mansplaining i kako se s njime nositi?


Suptilna manipulacija

Jesu li vam ikad rekli da ste preosjetljivi ili ludi? Je li se vaše sjećanje tijeka situacije dovodilo u pitanje, iako ste uvjereni da ste u pravu? Psiholozi gaslighting opisuju kao suptilno, no nezdravo manipulativno ponašanje. Tako zaposlenici koji su žrtve imati problem sa shvaćanjem što im se događa.

Gaslighteri posjeduju karakteristike po kojima ih možete prepoznati. To je iznimno manipulativno ponašanje, niska razina samopouzdanja i samopoštovanja, nesigurnost koja se prikriva isticanjem tuđih mana. Također, tu je i kontroliranje do razine da ne reagiraju dobro ako nisu pod kontrolom i nemaju moć. Konačno, to su narcisoidne tendencije, objašnjava BetterUp.


Pročitajte više: Što napraviti kad vas muškarac prekida dok govorite?


Ovo je sve gaslighting

Ako ste se susreli s nekim od ovih situacija na poslu, izgledno je da ste žrtva gaslightinga.

Isključuje vas se iz sastanaka ili događaja koji su važni ili čak nužni za vaš posao, poziciju. Uz to, skrivanje informacija ili davanje njih ‘na kapaljku’.

O sebi čujete negativne tračeve ili ste subjekt ogovaranja, posebice ako gaslighter javno govori o vama negativne stvari. Uz to, svaki vaš input ili dano mišljenje u startu se pobija, ne cijeni se ni dovodi u obzir. Gaslighter omalovažava vaše emocije i trud. Percepcija stvarnosti na poslu i slijed događaja dovode se u pitanje, tako da vas se uvjerava da ste u krivu ili se ne sjećate ispravno.

Neke od najčešće korištenih fraza gaslightera:

„Baš si preemotivna“

„Samo sam se šalio/la, nemoj biti tako osjetljiva“

„Nije se tako dogodilo, zašto izvrćeš istinu“.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -