Utjecaj braka na karijeru: Zašto je za vašu karijeru važno za koga se udate?

Ako ste žena koja gradi karijeru, postoji zaista mnogo stepenica koje morate prijeći da biste se popeli do cilja. Kroz donošenje odluka o poslovnom riziku, sklapanju partnerstva ili preuzimanju novog projekta, postoji nešto još važnije vezano uz vašu karijeru. Vjerovali ili ne, to je odluka za koga ćete se udati. Ako imate u planu udati se, utjecaj braka na karijeru veoma je velik. Sigurno se želite družiti i provesti život s osobama sličnim vama, a najvažnija je osoba u tom pogledu vaš suprug. Vezano uz to, Warren Buffet je rekao svojim zaposlenicima: „Oženite pravu osobu. Ozbiljan sam u vezi toga. To će imati velik utjecaj na vaš život.”


Pročitajte više: Istraživanje istaknulo 7 vještina koje jamče uspješan brak!


Vjenčanje s krivom osobom može usporiti vaš osobni rast

Da biste se nastavili penjati dalje prema svojem cilju, trebat će vam netko tko će vas podržavati u svemu i poštovati vaše želje i ambicije. Osim vaše obitelji i prijatelja, vjenčanje s pravom osobom otvorit će nove perspektive i mogućnosti. Suprotno od toga, vjenčanje s krivom osobom može oslabiti i usporiti vaš osobni rast i uspjeh, prenosi portal Women2.

Važno je udati se za nekoga tko vjeruje da zaslužujete postići svoje ciljeve u karijeri. Mnoge žene ostaju na nižim pozicijama zbog toga što nemaju podršku supruga, a mogle bi biti na puno boljem radnom mjestu i slijediti svoje snove. Ako vas suprug traži da se povučete, da ne prihvatite bolje radno mjesto, to vam govori da on neće biti taj koji će vas podržavati sve dok ne osjeti to isto na svojoj koži.


Pročitajte više: 4 stvari koje poduzetnice moraju izbjeći kako ne bi ugrozile brak


Moguće je imati i zdrav brak i 2 biznisa!

Utjecaj braka na karijeru osjetile su i neke od naših članice. Jelena Dvorski Klasić pokrenula je čak dva biznisa, i to sa suprugom, a poslu je, kako kaže, predana i radni joj je tjedan namijenjen isključivo za poslovne obaveze. “Kada ste u obiteljskom biznisu za vrijeme radnog tjedna nemoguće je isključiti poslovne teme za vrijeme doručka ili ručka, to postaje životni stil. Na poslu smo profesionalci i kolege, i vrlo često klijenti niti ne primjećuju da je Mario moj suprug, ali zato vikendima kod kuće smo obitelj i trudimo se ne opterećivati jedni druge s poslovnim planovima barem do ponedjeljka ujutro.”

I Milena Prodanić Tišma jedna je od poduzetnica kojoj je suprug podrška te je ostao uz nju u najtežim trenutcima. Nakon otvaranja škole s drugačijem pristupom obrazovanju, čak i dan prije poroda bila je na poslu: “U prvoj trudnoći bila sam na poslu još dan prije poroda. U drugoj trudnoći sam se ranije povukla, ali sam se morala ranije vratiti budući da je kolegica koja me mijenjala otišla na čuvanje trudnoće. Sada kada gledam iz ovog kuta, vidim da su to zaista bili zahtjevni periodi, ali u to vrijeme stvari sam rješavala kako su nailazile. U svemu mi je bio velika podrška suprug koji se i sam prije nekoliko godina uključio u posao.” Milena vikendima nastoji nadoknaditi vrijeme koje nije provela s obitelji, tako da vikendom posao ostavi po strani, osim ako joj uleti nešto jako važno.

Još jedan je primjer Mia Šoškić koja je sa suprugom, unatoč mnogim predrasudama ili strahovima koji postoje kod miješanja ljubavi i posla, odlučila otvoriti zajednički restoran. Mia se unatoč svemu nije bojala, ali to nije ni čudno, s obzirom na to da je od samog početka sa suprugom znala podijeliti posao. “Suprug i ja, kad smo počeli zajedno raditi, odmah smo znali da je on daleko bolji kuhar od mene i prepustila sam njemu jutarnju smjenu, kuhinju i kuhaču, a ja sam bolja u organizaciji posla i managementu”, rekla je Mia na temu braka i podjele poslova.


Pročitajte više: Trebate li ostati u braku zbog djece?


Kako do zdravog braka?

Ključ zdrave veze ili braka je da bude 50:50. Ne smije se očekivati da jedna osoba odvaja više vremena za svoju obitelj i odriče se napretka na poslu, dok druga osoba radi suprotno, u tom slučaju dokazan je utjecaj lošeg braka na karijeru. Profesorica INSEAD-a Jennifer Petriglieri izjavila je u podcastu Harvard Business Review-a “Žene na poslu” da bi parovi, ako žele maksimalizirati svoje zadovoljstvo, trebali dva ili više puta godišnje razgovarati o onome o čemu “teže svatko pojedinačno i zajedno” u budućnosti. Neki uspješni bračni parovi, kao na primjer Barack i Michelle Obama ili Beyonce i Jay Z, tvrde da se bez takvog partnera uz sebe ne bi izgradili u uspješne osobe koje su danas. Stoga, ako želite uspjeh u karijeri, vaš bračni supružnik mora biti osoba koja razumije vaše ciljeve, podržava vaše želje i uz vas je na svakom koraku.

FOTO: Pexels/Emma Bauso

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -