Redateljica i scenaristica filma “CODA” Siân Héder – borkinja za ljudska prava koja se ne boji teških tema

Film “CODA” osvojio je Oscara za najbolji film. No, ova komedija-drama ne plijeni pozornost samo iz ovog razloga, već i zbog redateljice i scenaristice filma Sian Heder.


Riječ je o remakeu francuskog filma “La Famille Bélier” iz 2014. na engleskom jeziku.

Glavnu ulogu ima mlada britanska glumica Emilia Jones koja glumi tinejdžericu Ruby Rossi, dijete gluhih roditelja i sestru gluhog brata. Kao jedina osoba u obitelj koja čuje, Ruby pokušava pomoći svojim roditeljima koji se bave teškim ribarskim poslom. Ipak, istovremeno pokušava slijediti vlastite težnje.

Osim Oscara, film je dobio i prestižnu nagradu BAFTA za najbolji adaptirani scenarij, a bio je nominiran i za druge kultne nagrade.


Pročitajte više: Filmovi o superjunakinjama sve su popularniji, ali što to znači za žene?


Tko je ta genijalna žena?

Siân Héder kći je umjetnika Mags Harries i Lajosa Hédera, američkih imigranata iz Walesa i Mađarske. Završila je Carnegie Mellon School of Drama, školu koja je lansirala mnoge slavne glumce i redatelje.

Nakon diplome seli se u Hollywood kako bi postala glumica i scenaristica. Pritom radi kao dadilja. Iako se do sad nije okušala kao glumica, izgleda da joj je bilo suđeno da se bavi filmskom umjetnošću. Naime, posao dadilje inspirirao ju je da napravi svoju prvi kratki film “Mother”. Ovaj film iz 2005. odnio je brojne nagrade, no omogućio je Heder nešto još važnije. Dobila je stipendiju za prestižnu radionicu Američkog filmskog instituta koja je namijenjena redateljicama. Od tad niže uspjehe kako na filmu, tako i u serijama.

Obožava socijalno angažirane teme

Pritom uvijek bira teme od kojih drugi bježe, ali i suradnike koji su za neke kontroverzni. Tako je 2015. napravila film “Talluah” koji se vrti oko mlade žene koja neočekivano oduzima bebu svojoj neodgovornoj majci i pretvara se da je dijete njezino. Glavnu ulogu glumi Elliot Page, transrodni glumac kojeg je proslavio film “Juno” dok je još bio žena.

U kratkom filmu “Dog Eat Dog”, Heder pak podiže svijet o važnosti udomljavanja ljubimaca. No, tu popis njezinih filmova i serija koje se bave važnim socijalnim pitanjima ne staje. Zapravo možemo reći da je cijelu svoju karijeru posvetila upravo socijalno angažiranim temama.


Pročitajte više: 5 dokumentarnih filmova koji mijenjaju pogled na svijet!


“CODA”- prvi veliki uspjeh, ali ne i jedini

Za ovu 44-godišnju američku filmašicu svjetska je javnost čula tek kada je “CODA” odnijela Oscara za film godine. No, prije “CODE” radila je na planetarno popularnoj seriji “Orange is the New Black” iz 2013., kao i na seriji “Little America” iz 2020.

Zanimljivo je da “Orange is the New Black” prati život žena u američkom zatvoru, dok “Little America” prati život emigranata u Americi i to na temelju pravih priča. “CODA” pak skreće pozornost na gluhe osobe pa je suvišno naglašavati da Sian gaji poseban interes prema marginaliziranih skupinama u društvu. Pritom treba istaknuti da Sian nije gluha, nikada nije bila u zatvoru, niti je imigrantkinja. Tim više je njezina želja da da glas onima čiji se životi uporno guraju u drugi plan, vrijedna poštovanja i našeg interesa.

Dapače, kada su Heder zamolili da komentira svoj rad na “CODI”, rekla je kako se smatra autsajdericom u zajednici koja je nedovoljno zastupljena na filmu. “Osjećala sam stvarno nevjerojatnu odgovornost da, ako želim napraviti ovaj film, to moram učiniti kako treba. A da bih to učinila, morala sam se okružiti ljudima koji su znali bolje od mene o kulturi gluhih i o tome kako je biti dijelom tog svijeta”, izjavila je za Los Angeles Times.

Rad s gluhima – novo iskustvo

Iako je Hederin fokus oduvijek bio na ugroženim skupinama u društvu, ističe da joj je rad na “CODI” ipak bio novo iskustvo.

“Morala sam uspostaviti odnose prije nego što sam uopće počela pisati scenarij. Ujedno sam se trudila da surađujem s gluhim osobama na ovom projektu od samog početka. Stoga sam pitala svoje prijatelje mogu li me povezati s nekim tko je gluh”, izjavila je Heder za portal Screen Daily.

Hederina potraga bila je uspješna. Osim gluhih suradnika na filmu, vodeće uloge u filmu imaju upravo gluhi glumci. Tako je ulogu majke glavne glumice dobila Marlee Matlin. Marlee je inače dobila Oscara za ulogu Sarah u filmu “Djeca manjeg boga” iz 1986. te je bila prva gluha glumica u povijesti koja je kući odnijela ovaj prestižni kipić. Troy Kotsur pak glumi Rubynog oca, a on je baš kao i Daniel Durant, koji glumi Rubynog brata, gluh.

Nije bilo lako snimiti “CODU”

No, dolazak do suradnika koji su gluhi, nije bio jedina poteškoća na koju je Heder naišla. Veći problem od toga bilo je financiranje filma. Čak je i tijekom primanja Oscara istaknula: “Ovo je bio nezavisan film kojeg je bilo izuzetno teško napraviti”.
Izvorni budžet koji je Heder imala nije bio velik, a k tome se od nje očekivalo da nađe velika imena koja će glumiti u filmu. Kako je ona imala tri gluha lika i relativno nepoznatu glavnu glumicu, bojala se da “CODA” neće ugledati svjetlo dana.

“Toliko mi je puta rečeno: ‘Ovaj film je previše rizičan’. Stoga je najuzbudljivija poruka ovog film ta da čak i filmovi koji su usredotočeni na tri gluha lika mogu biti profitabilni, komercijalni, masovno privlačni i dobra investicija. Nadam se da to znači da će se pričati više ovakvih priča, te da će se filmska zajednica više usredotočiti na gluhe likove ili likove s invaliditetom u glavnim ulogama”, također je izjavila Heder za Screen Daily.

Postavlja se pitanje je li uloga scenarista, odnosno redatelja također trebala pripasti nekome tko je gluh? “Gluhi filmaši trebaju dobiti priliku ispričati svoje priče. Slažem se. To je rasprava koju moramo voditi”, zaključila je Heder u svom intervjuu za Screen Daily.

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -