Žene režirale rekordan broj filmova u 2020.!

Hollywood je već dugo poznat po neravnopravnosti spolova, međutim, u nekim segmentima čini se da se ipak događaju pozitivne promjene. Prošla, izrazito teška godina, donijela je pozitivnu promjenu u svijetu filma oborivši rekord u snimanju filmova koje su režirale redateljice!


Pročitajte više: O Steveu Jobsu snimljeno je više filmova nego o svim poduzetnicama zajedno


Redateljice u porastu

U 2020. čak je 16% redateljica radilo na 100 filmova s ​​najvećom zaradom, što je veliki uspjeh za žene iza kamere. To je više od 12% u 2019. i niskih 4% u 2018., a dokaz je da pritisak i problematiziranje da se promovira više redateljica može rezultirati konkretnim promjenama.

Prošla je godina koja će zasigurno ući u povijest kao najneizvjesnija, najčudnija, a mnogima i najtragičnija do sada. Bila je to godina kao nijedna do sada. Kazališta mjesecima nisu radila, a pandemija je odredila nove i odgodila mnoge rasporede snimanja filmova.

Studija, koja se problematizira već dva desetljeća, a nadgleda je ravnateljica Centra za proučavanje žena na televiziji i filmu na Državnom sveučilištu San Diego, dr. Martha Lauzen, po prvi puta je uključila i pitanje zapošljavanja žena na filmovima analizirajući top 20 najgledanijih filmova od kuće Digital Entertainment Groupe od ožujka do prosinca 2020.

Žene su pritom činile 19% svih redatelja, scenarista, izvršnih producenata, producenata, urednika i kinematografa koji rade na filmovima koji su se gledali od kuće, a što je nešto niže od 21% koliko ih je u filmovima s najboljom zaradom.

“Dobra vijest je da je broj redateljica već dvije godine uzastopno u porastu”, rekla je Lauzen. “Time se ruši donedavni obrazac u kojem se brojke povećavaju godinu dana, a iduće padaju. Loša vijest je ipak da 80% filmova s najvećom zaradom još uvijek nema ženu na čelu.”

Promjene su još uvijek prijeko potrebne

Iako se na prvu studija čini pozitivnom za žene u svijetu filma, kada se dublje proanalizira, neki segmenti su i dalje u padu – primjerice, dok je broj kinematografkinja u porastu, broj scenaristica i montažerki je u padu.

Studija je također otkrila da je za filmove s barem jednom redateljicom mnogo veća vjerojatnost da će zaposliti žene za montažerke, snimateljice ili druge ključne uloge iza kulisa.

Iako je filmska industrija u tom svjetlu napredovala, većina filmova (67%) zapošljavala je između nula i četiri žene na najvišim pozicijama iza kulisa. Suprotno tome, više od 70% najprodavanijih filmova zapošljavalo je 10 ili više muškaraca kao redatelje, scenariste i druge čelne ljude.


Pročitajte više: Ženama u Hollywoodu je dosta diskriminacije


“Ova je neravnoteža zapanjujuća”, rekla je Martha Lauzen.

Foto: Pexels/Martin Lopez

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -