O Steveu Jobsu snimljeno je više filmova nego o svim poduzetnicama zajedno

Film “Izumiteljica: Krvava prijevara” privlači gledatelje, ali zašto je u posljednjih 30 godina snimljeno više filmova o Steveu Jobsu nego filmova o uspješnim poduzetnicama? Pitanje je to koje postavljaju Bronwyn Eager sa Sveučilišta u Tasmaniji i Louise Grimmer sa Sveučilišta u Tasmaniji u članku objavljenom u časopisu The Conversation. Filmovi o poduzetnicama u značajnoj su manjini, a evo zašto se to hitno mora promijeniti!

Filmovi o poduzetnicama većinom su u negativnom kontekstu

“Izumiteljica: Krvava prijevara”, emitira se u Australiji na Bingeu, a govori o osnivačici i bivšoj izvršnoj direktorici Theranosa, Elizabeth Holmes kao o očaravajućoj sociopatkinji. Holmes je htjela pokrenuti revoluciju u zdravstvu osmislivši jednostavan i jeftin način za krvno testiranje – ubodom u prst. 2003. godine osnovala je Theranos s vizijom da će svako američko kućanstvo posjedovati te testove.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes nakon teških optužbi predstavila nove projekte Theranosa


John Carreyrou je, međutim, 2015. godine otkrio zamršenu mrežu obmane. Iako se izum već našao kod kemičara i osiguravajućih društava, nije bio ispravan. Holmes je na taj način riskirala živote pacijenata, a investitore je koštala milijune dolara.

Dokumentarni film privlači gledatelje, no ulazi u ono malo polje filmova o poduzetnicama za koje se postavlja pitanje – kakve priče zapravo pričaju filmovi o poduzetnicama?


Pročitajte više: Ženama u Hollywoodu je dosta diskriminacije


Karijerni put koji je Holmes prošla od mlade nade i idola do spektakularnog neuspjeha, priča je o sistemskim problemima i ponekad toksičnoj kulturi svijeta start-upova. Prije izbijanja skandala, Holmes je bila proslavljena u medijima. Prikazana je u kontekstu napuštanja Sveučilišta Stanford vođena vizijom da promijeni svijet. Pritom je prikupila stotine milijuna dolara.

Na naslovnici časopisa Forbes našla se 2014. godine kao najmlađa milijarderka, a predstavljala je spoj tehnologije, znanosti i poslovnog svijeta. Bila je zlatna djevojka start-up svijeta.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes – kako je ‘propala’ studentica postala milijarderka


Uspoređujući prikaz Elizabeth Holmes s poznatim primjerom lažljivog poduzetnika – Jordana Belforta iz “Vuka s Wall Streeta”, vidljive su ogromne razlike. Belfort je vodio razrađenu shemu kriminala povezanu s manipulacijom dionica.


Pročitajte više: Žene s Wall Streeta konačno progovaraju kako je biti žena tamo


Zatvoren je na 22 mjeseca zbog prijevare s vrijednosnim papirima. Bez obzira na to, njegova autobiografija i filmska adaptacija Martina Scorsesea iz 2013. Belfortovu priču prikazuje kao slavljenje bogatstva i moći, a ne kao kritički osvrt na njegove prevare.

Gdje su sve dobre priče?

Filmovi o poduzetnicama su rijetki. Istraživanje jednog autora ispitivalo je filmove na engleskom jeziku od 1986. do 2016. s poduzetnicima kao glavnim likovima. Tijekom 30-godišnjeg razdoblja postoji svega 11 filmova o ženama poduzetnicama – manje od broja filmova samo o suosnivaču Applea, Steveu Jobsu.


Pročitajte više: Filmovi s jakim ženama koji su obilježili 2019. godinu


Od Baby Booma (1987.), gdje lik Diane Keaton započinje biznis s dječjom hranom, do carstva browniea Melisse McCarthy u filmu The Boss (2016.), filmovi većinom prikazuju poduzetnice kako vode male tvrtke u industrijama u kojima dominiraju žene.

Ovi filmovi većinom pričaju priče o čišćenju, kao u Joy (2015) i Sunshine Cleaning (2008), modi – kao u The Intern (2015), i o neprofitnom radu – kao u Prvom klubu žena (1996).

Prikazana poduzeća obično su imala mali broj plaćenih zaposlenika. Poduzetnice nisu imale dovoljno resursa, a najčešće je sporedni muški lik pomogao poduzetnici da uspije.

Uz to, studija je otkrila da žena koja pokreće vlastiti biznis naizgled nije dovoljna kao lik da zadrži pažnju publike: svi su filmovi imali paralelnu romantičnu priču.

Poduzetnica kao uzor

Slavljenje uspješnih poduzetnica potiče žene da pucaju visoko i da uspiju u područjima u kojima dominiraju muškarci. Takve uloge u filmovima nadahnjuju i potiču vjerovanje u sebe. Kako se povećava medijska pokrivenost teme poduzetništva, povećavaju se i želje za pokretanjem vlastitih biznisa.

Međutim, negativni prikazi poduzetničkih karijera mogu odbijati ljude da se bave nekom profesijom. Slučaj Elizabeth Holmes i Theranosa potiče negativne osjećaje kod kupaca i investitora, ali i za područje poduzetništva koje je tek posljednjih desetljeća promijenilo reputaciju.

Poduzetništvo je nekoć bilo domena reketaša. S vremenom je evoluiralo u domenu slavnih, društveno osviještenih utemeljitelja i sredstvo za rast na društvenoj ljestvici – ali je i dalje prečesto domena isključivo muškaraca.

Jedno istraživanje ispitivalo je kako su poduzetnice predstavljene na naslovnici časopisa Entrepreneur. Muškarci su na naslovnici bili znatno brojniji od žena, a česti su i ženski stereotipi.

Tekst koji okružuje slike žena uglavnom se odnosi na njegu, zdravlje, ljepotu i modu. Prateći tekst kod slika muških poduzetnika većinom se odnosio na moć, inovacije i preuzimanje rizika.

Važno je kako pričamo priče o poduzetnicama

Da bismo postigli pravednost u poduzetništvu, moramo osvijestiti ulogu medija u stvaranju percepcije.

Pozitivni prikazi inovativnih žena djelovat će kao ogledalo koje će pokazati djevojkama i ženama što mogu postići. Trebaju nam bolje priče o poduzetnicama i više njih, tako da priče o ženskim inovacijama ne budu ograničene na neuspjeh i prijevaru.

Foto: Flickr/David Geller

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -