O Steveu Jobsu snimljeno je više filmova nego o svim poduzetnicama zajedno

Film “Izumiteljica: Krvava prijevara” privlači gledatelje, ali zašto je u posljednjih 30 godina snimljeno više filmova o Steveu Jobsu nego filmova o uspješnim poduzetnicama? Pitanje je to koje postavljaju Bronwyn Eager sa Sveučilišta u Tasmaniji i Louise Grimmer sa Sveučilišta u Tasmaniji u članku objavljenom u časopisu The Conversation. Filmovi o poduzetnicama u značajnoj su manjini, a evo zašto se to hitno mora promijeniti!

Filmovi o poduzetnicama većinom su u negativnom kontekstu

“Izumiteljica: Krvava prijevara”, emitira se u Australiji na Bingeu, a govori o osnivačici i bivšoj izvršnoj direktorici Theranosa, Elizabeth Holmes kao o očaravajućoj sociopatkinji. Holmes je htjela pokrenuti revoluciju u zdravstvu osmislivši jednostavan i jeftin način za krvno testiranje – ubodom u prst. 2003. godine osnovala je Theranos s vizijom da će svako američko kućanstvo posjedovati te testove.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes nakon teških optužbi predstavila nove projekte Theranosa


John Carreyrou je, međutim, 2015. godine otkrio zamršenu mrežu obmane. Iako se izum već našao kod kemičara i osiguravajućih društava, nije bio ispravan. Holmes je na taj način riskirala živote pacijenata, a investitore je koštala milijune dolara.

Dokumentarni film privlači gledatelje, no ulazi u ono malo polje filmova o poduzetnicama za koje se postavlja pitanje – kakve priče zapravo pričaju filmovi o poduzetnicama?


Pročitajte više: Ženama u Hollywoodu je dosta diskriminacije


Karijerni put koji je Holmes prošla od mlade nade i idola do spektakularnog neuspjeha, priča je o sistemskim problemima i ponekad toksičnoj kulturi svijeta start-upova. Prije izbijanja skandala, Holmes je bila proslavljena u medijima. Prikazana je u kontekstu napuštanja Sveučilišta Stanford vođena vizijom da promijeni svijet. Pritom je prikupila stotine milijuna dolara.

Na naslovnici časopisa Forbes našla se 2014. godine kao najmlađa milijarderka, a predstavljala je spoj tehnologije, znanosti i poslovnog svijeta. Bila je zlatna djevojka start-up svijeta.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes – kako je ‘propala’ studentica postala milijarderka


Uspoređujući prikaz Elizabeth Holmes s poznatim primjerom lažljivog poduzetnika – Jordana Belforta iz “Vuka s Wall Streeta”, vidljive su ogromne razlike. Belfort je vodio razrađenu shemu kriminala povezanu s manipulacijom dionica.


Pročitajte više: Žene s Wall Streeta konačno progovaraju kako je biti žena tamo


Zatvoren je na 22 mjeseca zbog prijevare s vrijednosnim papirima. Bez obzira na to, njegova autobiografija i filmska adaptacija Martina Scorsesea iz 2013. Belfortovu priču prikazuje kao slavljenje bogatstva i moći, a ne kao kritički osvrt na njegove prevare.

Gdje su sve dobre priče?

Filmovi o poduzetnicama su rijetki. Istraživanje jednog autora ispitivalo je filmove na engleskom jeziku od 1986. do 2016. s poduzetnicima kao glavnim likovima. Tijekom 30-godišnjeg razdoblja postoji svega 11 filmova o ženama poduzetnicama – manje od broja filmova samo o suosnivaču Applea, Steveu Jobsu.


Pročitajte više: Filmovi s jakim ženama koji su obilježili 2019. godinu


Od Baby Booma (1987.), gdje lik Diane Keaton započinje biznis s dječjom hranom, do carstva browniea Melisse McCarthy u filmu The Boss (2016.), filmovi većinom prikazuju poduzetnice kako vode male tvrtke u industrijama u kojima dominiraju žene.

Ovi filmovi većinom pričaju priče o čišćenju, kao u Joy (2015) i Sunshine Cleaning (2008), modi – kao u The Intern (2015), i o neprofitnom radu – kao u Prvom klubu žena (1996).

Prikazana poduzeća obično su imala mali broj plaćenih zaposlenika. Poduzetnice nisu imale dovoljno resursa, a najčešće je sporedni muški lik pomogao poduzetnici da uspije.

Uz to, studija je otkrila da žena koja pokreće vlastiti biznis naizgled nije dovoljna kao lik da zadrži pažnju publike: svi su filmovi imali paralelnu romantičnu priču.

Poduzetnica kao uzor

Slavljenje uspješnih poduzetnica potiče žene da pucaju visoko i da uspiju u područjima u kojima dominiraju muškarci. Takve uloge u filmovima nadahnjuju i potiču vjerovanje u sebe. Kako se povećava medijska pokrivenost teme poduzetništva, povećavaju se i želje za pokretanjem vlastitih biznisa.

Međutim, negativni prikazi poduzetničkih karijera mogu odbijati ljude da se bave nekom profesijom. Slučaj Elizabeth Holmes i Theranosa potiče negativne osjećaje kod kupaca i investitora, ali i za područje poduzetništva koje je tek posljednjih desetljeća promijenilo reputaciju.

Poduzetništvo je nekoć bilo domena reketaša. S vremenom je evoluiralo u domenu slavnih, društveno osviještenih utemeljitelja i sredstvo za rast na društvenoj ljestvici – ali je i dalje prečesto domena isključivo muškaraca.

Jedno istraživanje ispitivalo je kako su poduzetnice predstavljene na naslovnici časopisa Entrepreneur. Muškarci su na naslovnici bili znatno brojniji od žena, a česti su i ženski stereotipi.

Tekst koji okružuje slike žena uglavnom se odnosi na njegu, zdravlje, ljepotu i modu. Prateći tekst kod slika muških poduzetnika većinom se odnosio na moć, inovacije i preuzimanje rizika.

Važno je kako pričamo priče o poduzetnicama

Da bismo postigli pravednost u poduzetništvu, moramo osvijestiti ulogu medija u stvaranju percepcije.

Pozitivni prikazi inovativnih žena djelovat će kao ogledalo koje će pokazati djevojkama i ženama što mogu postići. Trebaju nam bolje priče o poduzetnicama i više njih, tako da priče o ženskim inovacijama ne budu ograničene na neuspjeh i prijevaru.

Foto: Flickr/David Geller

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

smirilica

Kako je Aklea Neon stvorila ringtone koji smanjuje strah od...

"Bilo je strašno, zemlja se tresla, zidovi su počeli pucati. Počela je padati žbuka sa stropa, klinci su počeli vrištati", prisjećaju...
- Advertisment -