Provođenje vremena s djecom mijenja mozak očeva!

Svi već znamo da su prednosti roditeljskog dopusta kod očeva mnogobrojne. Prva je sama činjenica da otac provodi vrijeme sa svojim djetetom. To je dobro za njihovo povezivanje, za razvoj djeteta, ali i međusobni odnos roditelja. No nedavno istraživanje pokazalo je još jednu prednost – promjene u mozgu oca.

Iako očevi nemaju fizičko iskustvo trudnoće, poroda i povezanih hormonskih promjena, istraživanje pokazuje da iskustvo imanja bebe mijenja i mozak oca. Dosad su istraživanja bila usredotočena samo na majke. Očevi nemaju urođeni roditeljski instinkt, već je za njegovu izgradnju ključno zajedničko provođenje vremena.

Više sati provedenih s djetetom – veće promjene

Mozak može mijenjati svoju strukturu i funkciju kao reakcija na nova iskustva i promjene u okolini. Roditeljstvo je jedno od takvih iskustava. Istraživanje su provele psihologinje Darby Saxbe i Sofia Cárdenas sa Sveučilišta Južne Kalifornije, piše Harvard Business Review.

Ključni čimbenik u ovom istraživanju je da je angažirano iskustvo najutjecajnije na promjene u mozgu. Takvo iskustvo odnosi se na kvalitetno vrijeme provedeno jedan na jedan između oca i njegovog djeteta. Što više sati provedenih nasamo s dojenčetom, to su veće funkcionalne promjene mozga. To omogućuje očevima da budu učinkovitiji, bolji i instinktivniji skrbnici za svoju djecu.

Ovo istraživanje opet je pokazalo kolika je važna mogućnost i iskorištavanje rodiljnog i roditeljskog dopusta. Hrvatska ima jedan od najboljih zakonskih okvira na svijetu za to. Unatoč tome, u 2022. samo 0,32 posto koristilo je rodiljni dopust za očeve, a roditeljski dopust očevi su koristili u četiri posto slučajeva.


Pročitajte više: Dodijeljeni certifikati hrvatskim tvrtkama kojima je jednakost plaća standard


Interes za DADFORCE standard sve je veći

Direktorica tvrtke Spona code i kreatorica poslovne certifikacije za obiteljsku odgovornost i rodnu ravnopravnost Diana Kobas Dešković objasnila je za Women in Adria DADFORCE standard, na koji se ponekad obraća manje pozornosti pored MAMFORCE © standarda.

“DADFORCE standard je priznanje za podršku zaposlenim očevima u osnaživanju njihove roditeljske uloge. To se ogleda u načinu na koji kompanije potiču tate na korištenje zakonskih mogućnosti roditeljskog i očinskog dopusta, fleksibilnih mogućnosti rada zbog obiteljskih potreba, skrbi o djeci za vrijeme bolesti i slično. Certifikatom se potvrđuje proaktivni rad kompanija na važnom pitanju aktivne uključenosti očeva“, pojašnjava Kobas Dešković.

U Hrvatskoj su dosad tri kompanije zaslužile DADFORCE standard – INA, Poslovna inteligencija i Verso Altima. Kobas Dešković tvrdi da je interes za taj standard sve veći i da očekuju veći broj certificiranih kompanija koje na takav način pokazuju i svoje humano lice potencijalnim zaposlenima. Nove generacije, pojašnjava, stavljaju sve veći prioritet na privatni život pa pitanje organizacijske podrške u roditeljstvu postaje sve važniji kriterij izbora poslodavaca.


Pročitajte više: Očevi nisu povremene dadilje i pomagači, već ravnopravni roditelji


Pristranost majčinstva široko je rasprostranjena

S uvođenjem novog, očinskog dopusta, pokazao se veliki interes. Oko 76 posto očeva je prema zadnjim dostupnim podacima koristilo 10 dana očinskog dopusta koji je plaćen na nivou redovne plaće. Ipak, postoji veliki prostor za poboljšanje kod roditeljskog dopusta. Njega je moguće koristiti nakon šest mjeseci starosti djeteta u ukupnom trajanju od osam mjeseci. Pri tome su četiri mjeseca predviđena za mamu, četiri za tatu. On se može koristiti do osme godine starosti djeteta u dijelovima.

Kobas Dešković napominje da ukoliko tate ne iskoriste barem djelomično roditeljski dopust, dva mjeseca ostaju neiskorištena. Zasad samo 4 posto očeva na nacionalnom nivou koristi svoje pravo. Očevi ga ne koriste u 96 posto slučajeva. Roditeljski dopust očevi i djeca mogli bi iskoristiti za obostrane benefite povezujućeg roditeljstva, a ovako ostaju bez njih. Ujedno i veliki broj žena ostaje sa smanjenim karijernim mogućnostima.

“Htjeli mi to priznati ili ne, pristranost majčinstva je široko rasprostranjena u poslovnoj zajednici”, govori Kobas Dešković.

Roditeljski i rodiljni dopust za očeve zasigurno bi bio kvalitetno iskorišten, a djeca bi uživala. Ipak, sugovornica vjeruje da će u godinama koje dolaze sve veći broj očeva prepoznati prednost aktivne uključenosti te da će poslodavci svojim politikama i kulturom podržavati taj trend.

Ovdje možete pronaći Vodič kroz administraciju za mame i tate te prikaze o zakonskim mogućnostima različitih vrsta dopusta.

Foto: Canva/Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -