Ružičasti porez – žene kroz život troše stotine tisuća kuna više nego muškarci

Mislite da žene u suvremenom svijetu ipak više ne prolaze toliko lošije do muškaraca? Razmislite ponovo. Novo je istraživanje pokazalo da žene za gotovo sve proizvode označene kao ‘ženske’ plaćaju više nego muškarci za one ‘muške. Izgleda da se ‘ružičasti porez’, to jest porez na proizvode reklamirane kao ‘ženski’, ne odnosi samo na higijenske potrepštine.

Povezano:

Ovdje se ne radi samo o britvicama ili šamponima čija je razlika u cijeni ovisno o kategoriju spola očita svima. Ovdje se radi o proizvodima u mnoštvu drugih kategorija na koje rjeđe obraćamo pažnju. Od odjeće, igračaka do higijenskih proizvoda za starije ljude, poput pelena, žene proizvode prilagođene njima plaćaju više nego što iste te proizvode plaćaju muškarci.

Nedavna je studija “From Cradle to Cane: The Cost of Being a Female Consumer” (“Od kolijevke do staračkog štapa: Trošak ženskih potrošačica”), koju je proveo njujorški Odjel potrošačkih djelatnosti, usporedila je cijene gotovo 800 različitih proizvoda kroz 35 kategorija. Ono što su otkrili je da se takozvani ‘ružičasti porez’ ne odnosi samo na higijenske potrepštine već da on obuhvaća sve proizvode.

‘Ružičastog poreza’ nisu pošteđeni ni djeca i starije žene

Studija je potvrdila da brojni proizvodi koji su naizgled vrlo slični koštaju mnogo više ako se reklamiraju kao ‘ženski’. Tako je na primjer dječja odjeća skuplja za djevojčice nego za dječake, a igračke koje su namijenjene djevojčicama koštat će otprilike 11% više od igračaka za dječake. Ovo se čak odnosi i na potpuno iste igračke, ali u različitim bojama namijenjenima za različite spolove.

Isto vrijedi i za odjeću za odrasle. Žene će za majice platiti 15% više nego muškarci, a sa sanitarnim proizvodima situacija tek poprima drastične razmjere. Šamponi koji se reklamiraju kao ženski koštaju i do 48% više nego oni za muškarce. Proizvodi za osobnu njegu su općenito najkritičniji, a oni kao kategorija dosežu 56% veću cijenu kada su namijenjeni ženama, pa čak i kada imaju identične sastojke.

Ni žene starije životne dobi nisu pošteđene ovog besmisla nazvanog ‘ružičasti porez’. Stvari poput proteza ili potpora za leđa koštaju 15% više kada su označene kao one za žene, dok je cijena ženskim štapovima za hodanje 12% viša, a ženskim noćnim posudama 21% viša.

Kada se svi proizvodi stave u omjer, žene će u prosjeku sve plaćati oko 7% više nego muškarci. Ovo se može prikazati i činjenicom da bi kroz život žene mogle potrošiti i do pola milijuna kuna više nego muškarci, koristeći iste proizvode kao i oni. Možda vas ovo potakne da počnete koristiti samo muške ili uniseks proizvode i višak stavite sa strane za novi auto ili stan.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -