Ružičasto obrazovanje – Mađari ‘upozoravaju’ da ono postaje preženstveno i može stvoriti demografski deficit

Mađarski državni ured za reviziju objavio je izvješće o rizicima da je obrazovni sustav u zemlji “previše ženstven”, rekavši da bi to moglo naškoditi razvoju dječaka i stvoriti demografske probleme, prenosi The Guardian.

Ružičasto ili plavo obrazovanje?

Prošlog je mjeseca Mađarski državni ured za reviziju objavio izvješće o rizicima obrazovnog sustava u toj zemlji. Opisan kao ‘previše ženstven’ jer 82 % nastavnica su žene, u njemu su istaknuti problemi koji bi mogli naškoditi razvoju dječaka i stvoriti demografske probleme, prenosi RTL.

Ako obrazovanje dodvorava ženskim osobinama poput emocionalne i društvene zrelosti te provocira preveliku zastupljenost žena na sveučilištima, ravnopravnost (spolova) će biti značajno oslabljenja, stoji u zaključku, prenosi The Guardian. Izvješće upozorava da će dječaci, za koje se smatra da su skloniji poduzetništvu i preuzimanju rizika, biti izloženi riziku od mentalnih problema i problema u ponašanju, ako im se ne dopusti nesputan razvoj.


Pročitajte više: Njemačka ima novu strategiju za borbu protiv rodne nejednakosti!


Podjela osobina na muške i ženske

Izgleda da mađarske vlasti smatraju da je emocionalna i društvena zrelost nešto čemu se mlade Mađare ne bi smjelo podučavati, jer tako će već u adolescenciji prerasti razinu svojeg premijera Orbana. U suprotnom, mogli bi imati ispade i mentalne probleme, nešto s čim ih emocionalna i društvena edukacija uče da se nose za zdrav, neagresivan način.

U nastavku izvješća može se pročitati i da su dječačke osobine kreativnosti i inovativnosti ‘nužne za optimalan razvoj gospodarstva’. Gdje se nalazi popis osobina grupiran po spolu? Ovo izvješće tvrdi kako djevojčice ne mogu biti kreativne ni inovativne, već je to rezervirano za dječake. U nastavku apsurda, takozvano ‘ružičasto obrazovanje’ po predviđanjima Ureda za reviziju, moglo bi uzrokovati demografske probleme. Pitate se kako, zar ne? Tako, obrazovane žene ne bi mogle naći slično obrazovane supružnike, što bi moglo dovesti do pada plodnosti.


Pročitajte više: Prva predsjednica Mađarske Katalin Novak: Žene u politici nisu marionete i samostalno odlučuju


Rodna ravnopravnost u Mađarskoj opasno niska

Bi li se vi htjeli reproducirati s mini verzijama Viktora Orbana ili biste radije kupili jednosmjernu kartu za neku progresivniju zemlju EU-a? Iako je Mađarska nedavno dobila svoju prvu predsjednicu, u vladi države nalazi se samo jedna ministrica, čime Mađarska zauzima predzadnje mjesto u EU prema broju žena u vladi.

Zabrinjava činjenica da je 2019. povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava nakon posjeta ovoj zemlji primijetio je ‘nazadovanje u pravima žena i rodnoj ravnopravnosti u Mađarskoj, prenosi The Guardian. Vraća li se Mađarska uistinu u prošlost i je li ovo izvješće samo još pokazatelj stavova vodećih prema ženama?

Foto: Canva/ Viktor Orban Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -