Prva predsjednica Mađarske Katalin Novak: Žene u politici nisu marionete i samostalno odlučuju

Bivša ministrica obitelji u Vladi Viktora Orbana Katalin Novak nedavno je u mađarskom parlamentu izabrana za prvu predsjednicu Mađarske. 44-godišnja ekonomistica ističe da će odluke donositi suvereno i neovisno o politici bivše stranke Fidesz. 

Borba protiv degradacije žena u politici

Prije izbora je istaknula višestruku ulogu žena, kako u obiteljskom, ali naravno i javnom i poslovnom životu. Novak je prošle i pretprošle godine bila proglašena najutjecajnijom ženom u javnom životu Mađarske. Karijeru je započela u Ministarstvu vanjskih poslova, ima troje djece i hobi joj je trčanje maratona, otkriva Hungary today.

 “Mi žene odgajamo djecu, brinemo o bolesnima, kuhamo, radimo posao dvoje ljudi ako treba, zarađujemo, podučavamo, osvajamo Nobelove nagrade, čistimo prozore”, rekla je Novak u govoru prije izbora u parlamentu.

„Zahvaljujući tome što sam žena, a ne usprkos tome, želim biti dobra predsjednica Mađarske“, dodala je, a prenosi Slobodnaevropa.org.

 U intervjuu za portal index.hu u prosincu, bivša potpredsjednica Fidesza Novak odbacila je navode da će ona biti instrument koji se koristi za proširenje Orbánove moći. “Oni koji govore da bih na ovoj poziciji bila samo marioneta degradiraju ne mene osobno, nego žene općenito. Oni ne mogu pretpostaviti da žena može biti suverena javna službenica sposobna samostalno donositi odluke”, rekla je Novak, prenosi Guardian.


Pročitajte više: Maia Sandu, prva predsjednica Moldavije, nema službeni zrakoplov i na odijelo nosi tenisice


Osudila Putina i njegove planove

Katalin Novak najavila je svoj prvi predsjednički posjet Varšavi kako bi poboljšala odnose između Mađarske i Poljske te u inauguracijskom govoru osudila rusku invaziju na Ukrajinu. “Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Iskazujemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza”, izjavila je.

„Mađarska traži da se ratni zločini istraže, a počinitelji kazne“, dodaje Novak, prenosi Nacional.hr.


Pročitajte više: Marina Budimir vratila se iz Austrije u rodni Ilok, promijenila karijeru iz liječnice u gradonačelnicu i već u drugom mandatu niže uspješne projekte


Žene su rijetkost u Mađarskoj visokoj politici

Bila je jedna od rijetkih žena u Orbanovoj Vladi, a kao ministrica za obiteljska pitanja poticala je pronatalitetnu politiku poreznim olakšicama i novčanim naknadama obiteljima.

U mađarskom parlamentu žene čine tek 19 posto, u hrvatskom Saboru 25 posto,u njemačkom 31 posto zastupnika su žene. Jedino se u Švedskoj zastupljenost žena u parlamentu poklapa sa zastupljenošću žena u općoj populaciji.

„Finska, Belgija, Francuska, Španjolska i Norveška od europskih zemalja imaju više od 40 posto žena u svojim parlamentima. Sve ostale imaju manje od tog postotka, iako je nekoliko zemalja blizu te granice. Posebno je neravnomjerna zastupljenost u parlamentima Malte, Lihtenštajna i Mađarske nijedna od tih zemalja nema ni 20 posto zastupnica. I to u Europi, koja je bastion ljudskih prava i rodne ravnopravnosti za većinu svijeta“, donosi Večernji.hr.

Prema ustavu Mađarske, predsjednika tajnim glasanjem biraju članovi parlamenta, navodi N1.hr.

Foto: Canva/Katalin Novak Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -