Njemačka ima novu strategiju za borbu protiv rodne nejednakosti!

Njemačka je usvojila nacionalnu strategiju za borbu protiv rodne nejednakosti koja ima za cilj smanjiti jaz u plaćama između muškarca i žena te poboljšati karijerne mogućnosti za žene. Borba protiv rodne nejednakosti provest će se devetodijelnim planom koji ima za cilj smanjiti razlike u plaćama među spolovima te zahtijeva više žena na rukovodećim pozicijama.

Povezano:

Borba protiv rodne nejednakosti

Prema navedenoj strategiji, kompanije moraju imati najmanje 30% žena u svojim nadzornim odborima, što znači da će se broj povećati sa 105 na 600 kompanija. Žene i dalje čine samo 9.3% mjesta u odborima. Njemačka vlada će ciljati na rodnu razliku u plaćama i mirovinama te će biti obvezna pratiti napredak po tim pitanjima.

Na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, ministrica obitelji Franziska Giffey predstavila je plan koji se sastoji od devet dijelova, naziva Snažni za budućnost. “[Strategija] obvezuje njemačku vladu na borbu za jednakost. I svi su odjeli aktivno uključeni. Samo tako možemo osigurati da pitanje jednakosti više ne bude pitanje samo Ministarstva žena, već pitanje svih ministarstava “, rekla je Giffey na konferenciji. Ministrica je istaknula da su bila potrebna desetljeća da se cijeli kabinet obveže na ovaj plan.

U utorak su se zakonodavci dogovorili o uspostavljanju savezne zaklade za ravnopravnost spolova koja bi bila odgovorna za provedbu plana o kojem će se dogovoriti koalicijska vlada. “Članak 3. Osnovnog zakona kaže da će država promicati stvarnu ravnopravnost žena i muškaraca”, rekla je Giffey.

Smanjenje razlike u plaćama

Plan se sastoji od devet ciljeva ravnopravnosti spolova koji, nakon što budu odobreni, moraju biti podržani zakonodavstvom u svakom njemačkom saveznom ministarstvu. Ciljevi uključuju smanjenje razlike u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena te veće mogućnosti za karijere žena.

U tu je svrhu Giffey uključila odredbu kojom bi se povećao broj žena u izvršnim odborima. Strategija također ima za cilj proširiti zakon koji zahtijeva da žene čine 30% nadzornih odbora kako bi se pravilo primjenjivalo na 600 tvrtki umjesto na postojećih 105.

Vraćanje ravnoteže u kompanijama

Odgovarajući na pitanje Deutsche Wellea, Giffey je pozdravila vijest da i njemačka konzervativna stranka CDU planira uvesti kvotu za kandidatkinje i pozicije unutar stranke.

“S temom kvote odmah se raspravlja o tome hoće li se mora zaposliti puno nekvalificiranih žena … Ne prihvaćam taj argument. Kad mi kompanije kažu: ‘Gledaj, mi smo tehnička kompanija. Nemamo kvalificirane žene’, uvijek kažem: ‘Bile su tamo u srednjoj školi, na sveučilištu. Kamo su sve otišle?’

Ne govorimo o postavljanju nekvalificiranih ljudi na rukovodeće položaje. Govorimo o osobnom učinku i sposobnostima, što naravno važi za sve ljude. Ali govorimo i o činjenici za koju ne možete reći da je samo manje od 10% žena koje su prikladne, učinkovite i kompetentne. Ne mogu to prihvatiti”, zaključila Giffrey.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -