U Samoboru pokazana snaga ženskog poduzetništva: ‘Sve nam je dostupno, iskoristimo to’

U Samoboru je održana druga Konferencija o ženskom poduzetništvu u sklopu projekta Žena poduzetnica. Konferencija je ispunila cijelu dvoranu, a ovaj dupkom puni događaj rezultat je suradnje s gradom Samoborom i Poduzetničkim centrom Samobor. Cilj je bio podržati i osnažiti žene u svijetu poduzetništva te suzbiti stereotipe o ženskom poduzetništvu koji i dalje vladaju. 

Konferencija je bila namijenjena iskusnim ženama poduzetnicama koje su otvorene za nove prilike i znanja, ali i ženama koje tek ulaze u svijet poduzetništva da bi uspješno razvijale svoje ideje. Ispred Poduzetničkog centra Samobor predstavili su se project managerica Renata Razum i Karlo Kupres, head of Mali Tehnopolis Samobor koji su velika podrška i poticaj poduzetničkim idejama koje se rađaju u Samoboru, a poseban su vjetar u leđa svim ženama koje se odluče za poduzetništvo. 

Predavanje koje je diglo dvoranu na noge

Predavanje „4 stepenice do uspjeha – Relax“ održala je Ana Keglović Horvat, diplomirana pravnica, poduzetnica, konzultantica, trenerica i učiteljica All level healing tehnike, bioterapeutkinja i Theta healing praktičarka.  

Samobor konferencija za poduzetnice (1)

Ana je jedna od naših najbolje ocijenjenih predavačica na eventima diljem Hrvatske, a svojim iskrenim i suptilnim tonom potiče na promjene i akciju. Zašto je omiljena na eventima pokazala je i u Samoboru. Interaktivno predavanje uspješno je angažiralo cijelu dvoranu, a okupljene poduzetnice oduševljeno su sudjelovale u vježbama koje je Keglović Horvat izvela. 

Da bismo posao podigli na višu razinu, a sami bili stabilni, Ana je savjetovala da prvo moramo očistiti osobnu, a nakon toga i poslovnu energiju. Potrebno je stvoriti stabilne uvjete i razmišljanja kao preduvjet za poslovni rast. Tek nakon toga možemo učiti tehnike koje nam pomažu da se osjećamo bolje, opušteno, fokusirano i da lakše stvaramo. 

Samobor konferencija za poduzetnice (1)

Samobor konferencija za poduzetnice (1)

Samobor konferencija za poduzetnice (1)

Kako se brendirati? 

Sanja Varlaj, stručnjakinja za marketing, PR, prodaju i business management predavala je na temu osobnog brendinga nasuprot brendingu poduzeća. Sanja ima više od 20 godina radnog iskustva u B2C i B2B sektoru. Svoju dugogodišnju karijeru gradila je u renomiranim hrvatskim i multinacionalnim kompanijama s edukacijama u europskim obrazovnim institucijama. Savjetovala je ženama da je najvažnije da sebe postave za cilj i da sebe učine prepoznatljivima.  

Varlaj je objasnila da je osobno brendiranje danas prilično „in”, ali ne znaju ga svi iskoristiti ili ga pak koriste na krivi način. Ipak, ono je jako bitno i ne treba podcjenjivati važnost i vrijednost osobnog brendiranja. 


Samobor konferencija za poduzetnice (1)

“Procesom brendiranja neki proizvod, uslugu ili pojedinca činimo prepoznatljivim na temelju određenih karakteristika i vrijednosti koje se u percepciji tržišta vežu za taj brend. Svrha brendiranja je povećati vrijednost na tržištu”, pojašnjava Varlaj. 

Zato se svi trebaju zapitati važna pitanja, a to su: koji je moj cilj? Zašto želim krenuti u osobno brandiranje? Što će to donijeti ili oduzeti mojem proizvodu? Koje su moje snage? Što kažu klijenti, partneri…? 

“Danas nema izgovora za neznanje, sve nam je dostupno, iskoristimo to”, poručila je Varlaj.  


Pročitajte više: Nagrađene su najbolje poduzetnice 2023. godine!


Panel rasprava o upravljanju poslovnim rizicima 

Na Konferenciji smo imali priliku prisustvovati panel raspravi na temu upravljanja poslovnim izazovima. U njoj su sudjelovale Branka Beljak, dr.sc. Branka Novosel i dr. sc. Petra Škrobot, a raspravu je moderirala Lana Šiljeg. 

Samobor konferencija za poduzetnice (1)

Branka Novosel je stručnjakinja za neuroedukaciju, profesorica engleskog i njemačkog jezika, mindfulness i happiness coach, specijalist za workplace happiness i mindfulness curriculum developer.  

Uz nju je govorila i prva gradonačelnica Samobora dr. sc. Petra Škrobot. Kad je upisala doktorski studij ekonomije i poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu, zaposlila se kao asistentica na Katedri za trgovinu i međunarodno poslovanje, gdje je radila do gradonačelničke funkcije. Osnivačica je stranke FOKUS u Samoboru, a za gradonačelnicu je izabrana 2021. godine. 

Treća panelistica bila je projekt menadžerica i računovotkinja Branka Beljak iz Beta.hr. Nakon dugogodišnjeg rada u računovodstvu, administraciji, marketinškom i menadžerskom sustavu upravljanja, 2019. je odlučila pokrenuti svoj vlastiti obrt. Unapređuje svoje znanje i obrazovanje kako bi bila u toku sa svim aktualnostima i inovativnostima koje su korisne i potrebne za uspješno poslovanje. Od 2014. godine do danas ostvarila je više od 120 pripremi i provedbi projekata za poduzetnike financiranih sredstvima natječaja lokalne i regionalne samouprave te sredstvima EU. 


Pročitajte više: Ivana Čikić: Mit je da postoje poduzetnici koji vode uspješne tvrtke, a neprestano odmaraju na Karibima


Poduzetnice, evo kako do izvora financiranja 

Programe prilagođene upravo poduzetnicama ovom su prilikom predstavili dugogodišnji partneri Women in Adria i saveznici poduzetnica – Raiffeisen Banka i UniCredit Leasing. Ispred RBA predavanje je održala Karolina Šulja koja je pojasnila kako doći do povoljnih izvora financiranja investicija u turizmu. RBA je, naime, prva banka koja ima programe namijenjene poticanju ženskog poduzetništva. 

“Prepoznavši važnost ženskog poduzetništva za razvoj hrvatskog gospodarstva, RBA je krajem 2015. godine sklopila ugovor o kreditnoj liniji sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu 20 mil. EUR, od čega je 5 mil. EUR namijenjeno isključivo ženama poduzetnicama“. 

Njihov program “ONA zna za RBA” nudi sve na jednom mjestu: transakcijski račun, kreditne kartice za vlasnicu i firmu, kredite za poduzetnice, poduzetničke pakete, premium pakete za vlasnice. 

Paula Jelinek Jaić iz UniCredit Leasinga dodatno je financijski opismenila okupljene poduzetnice. U svom je predavanju objasnila razliku između financijskog i operativnog leasinga.  

“Leasing se obično dijeli u dvije osnovne vrste: operativni leasing i financijski leasing. Operativni leasing često se koristi za kraće vremenske periode, primjerice za vozila, gdje korisnik plaća mjesečne rate za korištenje. Leasing tvrtka zadržava vlasništvo. Financijski leasing češće se primjenjuje za skuplje predmete na duže periode. Tijekom trajanja leasinga, korisnik ima veću kontrolu i odgovornost, a na kraju ima opciju kupnje predmeta”, objasnila je Jelinek Jajić.  


Pročitajte više: 5 poduzetničkih grešaka koje žene rade u svom biznisu


Poduzetnicama je bitna i dobra povezanost 

Podršku ženama koje su odlučile ući u poduzetničke vode pruža i A1. Loreta Iva Lončar istaknula je da je A1 dugogodišnji partner Women in Adria. Zašto? Bitno im je podržavati žene. I oni sami imaju 44% zaposlenica, a i u Upravi sjedi žena. 

A1 pokušava osnažiti položaj žena u svojim redovima i naglasiti općenito vrijednost poduzetnica. A1 povezuje svoje korisnike širokopojasnom infrastrukturom te ulaže veliki kapital u fiksne i mobilne usluge kako bi poduzetnici mogli sigurno funkcionirati 

Suorganizatori konferencije su Poduzetnički centar Samobor i Grad Samobor, a konferencija se održala uz potporu partnera RBA, A1 Hrvatska i UniCredit Leasing. 

Foto: Josipa Franjević

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -