Kako mi Krav Maga pomaže u životu i poslu?

Krav Maga je izraelska vještina samoobrane za žene, djecu i muškarce. Tehnike obrane polaze od instinktivne reakcije, a sam sustav obrane je kombinacija elemenata preuzetih iz različitih borilačkih vještina.

Razmišljate da navratite u dvoranu na probni trening? Ovo je moje iskustvo nakon nekoliko godina treniranja.

Motivacija za samoobranu

Dugo sam htjela trenirati bilo kakvu borilačku vještinu jer sam odrasla uz crtane, filmove i serije poput Mjesečevih ratnica, Nikite, Burn Noticea, Rockyja i Ksene princeze ratnice. U njima su upravo takve vještine pokretale radnju. Znati se boriti bilo je ključno za preživljavanje likova u njihovim fiktivnim svemirima i raspolaganje takvim vještinama izgledalo je jako uzbudljivo.

Kada sam se preselila u veći grad, primijetila sam da se ne osjećam sigurno dok se vraćam u stan u večernjim satima. Tada je velik dio moje motivacije za samoobranu postao vezan uz stvaranja osjećaja sigurnosti. Za klub Krav Maga sam saznala jer oni svake godine održavaju radionicu za samoobranu na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Iako sam prekasno vidjela termin za radionicu, sama gesta te inicijative potaknula me da odem na probni trening.


Pročitajte više: Companion je vaš virtualni pratitelj za siguran povratak iz noćnog provoda


Fizički zahtjevni treninzi

Svaki trening Krav Mage uključuje kardio, vježbe snage i različite tehnike obrane. Na prve treninge sam krenula bez neke predodžbe kako bi oni mogli izgledati i dobila jaku upalu mišića. Nakon nekoliko tjedana sam uhvatila tempo, ali mogu reći da je i nakon nekoliko godina svaki trening još uvijek zahtjevan. 

Razmišljati poput napadača

Krav Maga tehnike obrane se uvježbavaju u sigurnom okruženju s partnerom ili u okviru grupe. Pritom se partneri izmjenjuju u ulogama žrtve i napadača. Takav način rada stavlja osobu u cipele napadača i njihov način razmišljanja.

Način da se isključim iz posla

Posljednjih godina sam radila od kuće i pritom mi je velik izazov bio odmaknuti se od posla. S obzirom na to da nemam odvojeno mjesto koje je rezervirano za rad, čak i kada završim dnevne zadatke, sve u sobi podsjeća me na posao. Krav Maga omogućuje mi da posao mentalno i fizički ostavim iza sebe, barem na sat vremena. Sam odlazak u dvoranu i fokus koji je potreban kako bi mogla pratiti upute za izvođenje tehnika preusmjeri mi misli na ono što se trenutno zbiva, nalik meditaciji. Osim toga, na treningu mogu ispucati bilo kakav višak energije ili nakupljenih frustracija udaranjem u fokuser.


Pročitajte više: Jesu li borilačke vještine nova metoda jačanja samopouzdanja u poslovnom svijetu?


Tehnike za samoobranu, ali vještine za život

Krav Magu sam upisala kako bih svladala tehnike za samoobranu, ali nisam očekivala da ću pritom dobiti i druge vještine koje su primjenjive u stvarnom životu. Iako je naglasak na samoobrani, smatram da je najvažnija stvar koju nauče polaznici Krav Mage kako izbjeći i razriješiti sukob. Nikada ne znate kakva oružja ili vještine ima napadač, a i ljudi bolje reagiraju na mirne i staložene osobe usred bilo kakvog konflikta.

Samoobrana me također podsjetila da je za bilo koju vještinu potrebno puno rada i truda kako bi se vidjeli rezultati. Iako je Krav Maga intuitivna, treba redovito trenirati kako bi imali dovoljno snage za udaranje, razvili koordinaciju potrebnu za odrađivanje tehnika i dobili brzinu za eksplozivne brze napade te čim prije odmaknuli od napadača. Za efektivnu samoobranu, potrebno je puno puta ponoviti tehniku kako bi se ona savladala, ali i kako bi pravilno automatski reagirali u realnoj situaciji. Primjerice, samo za gušenje postoji puno različitih verzija obrane jer napadač može pristupiti žrtvi s različitih strana. Iz mojeg iskustva, ključno je dati si vremena i imati strpljenja za sebe, pogotovo kada tek uvježbavamo nove tehnike obrane. I biti jači od svojih izlika za ne odlaženje na trening. 

Foto: privatna arhiva/Silvija Peras

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -