Muškarci preuveličavaju svoj učinak, a žene umanjuju!

Žene imaju tendenciju da svoj učinak na poslu ocjenjuju nižim nego muškarci, čak i kada svi rade jednako dobro, pokazuje novo istraživanje čija je tema – samopromocija. Harvard Business School i Wharton School sa Sveučilišta u Pennsylvaniji okupili su istraživače kako bi utvrdili koji spol ima veću vjerojatnost pozitivnog ocjenjivanja vlastitog rada.

U nizu je eksperimenata otkriveno su da će žene umanjivati svoj doprinos, čak i u usporedbi s muškarcima koji pružaju jednaku izvedbu kao i one. U istraživanju je sudjelovalo 900 radnika. Zatraženo je da odgovore na 20 pitanja iz prijemnog testa za upis u Oružane snage SAD-a. Sudionici su naposlijetku upitani da procijene svoju izvedbu na testu.

“Žene u komunikaciji s potencijalnim poslodavcima daju manje pozitivne procjene vlastitog učinka u prošlosti i potencijalnih učinaka u budućnosti, za razliku od muškaraca s jednako uspješnim rezultatima”, zaključili su istraživači.

Žene su umanjivale svoj učinak i nakon dobivenih rezultata

Taj “rodni jaz” u samopromociji bio je trajan. Čak i nakon što je ženama rečeno kako su postigle dobar rezultat na testu, one su se i dalje ocjenjivale lošije od muškaraca. “Razlog negativnije samopromocije nije niže samopouzdanje – jer je njihova procjena ostala ista i nakon što su informirani o vlastitim rezultatima”, napisali su autori.

Povezano: Kako kreirati dobar “sales pitch”?

samopromocija

Istraživači su proveli dodatno istraživanje kojim su isključili mogućnost da su muškarci skloniji preuveličavanju zbog poticaja kao što je, primjerice, bolja plaća.

Zašto nam “hvalisanje” teško pada?

Što čini samopromociju toliko teškom? Upravo ideja da promoviramo sami sebe, te egocentrična i naizgled agresivna priroda tog čina. Samopromocija često ima negativne konotacije zbog čega ju ljudi izbjegavaju unatoč činjenici da, ako ju radite suptilno, može imati pozitivne posljedice. Ona nas podsjeća na neiskrenog prodavača koji samo želi prodati proizvod i dobiti svoju proviziju, ne mareći o našim željama i potrebama.

Povezano: Dnevnik jedne poduzetnice: Vlastita promocija – egoizam ili nužnost?

Međutim, samopromocija ne mora nužno biti govor o nama samima i koliko smo divni i sposobni. Ona je učinkovitija ako se u njoj usredotočite na svoj rad i načine na koji on doprinosi pozitivnim poslovnim rezultatima. Pričajte o tome kako on pomaže organizaciji ili vašem odjelu da postignu svoje ciljeve.

samopromocija

Bez obzira na razlog koji se krije iza ove rodne razlike u samopromociji, jasno je da to može imati veliki utjecaj na žensku karijeru. Uobičajeno je da ćete biti pitani, pogotovo u intervjuima za posao, za procjenu vlastitih sposobnosti. Kako biste se izborili za beneficije koje želite, ili za bolju poziciju, ključno je prepoznati vlastite snage i slabosti i naučiti na koji se način adekvatno promovirati.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -