Odvjetnica koja štiti žrtve: Sanja Bezbradica Jelavić je Zagrepčanka godine

Odvjetnica koja se bori protiv rodno uvjetovanog nasilja, nasilja nad ženama kao i za prava ranjivih manjinskih skupina Sanja Bezbradica Jelavić dobitnica je ovogodišnje nagrade za Zagrepčanku godine. Nagrada je ustanovljena još 2007., a dodjeljuje je Odbor za javna priznanja Grada Zagreba.

Pobijedila u sporu protiv države

Sanja Bezbradica Jelavić je odvjetnica koja se više od 20 godina bavi zaštitom ljudskih prava, ženskih prava i prava različitih ranjivih manjinskih skupina. Aktivno radi na promicanju ravnopravnosti spolova, sudjelovala je u kreiranju zakona i javnih politika, pravilnika te je lobirala za ratifikaciju i implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, takozvanoj Istambulskoj konvenciji.

Zastupala je žene u slučajevima prisilne prostitucije, višestrukih silovanja i borila se protiv spolnog sakaćenja. Radila je i na slučaju vezanom za pravo na udomiteljstvo istospolnih parova u Hrvatskoj, a zahvaljujući tome je zaštita ljudskih prava u našoj zemlji podignuta na višu razinu.

Iznimno značajan pravni uspjeh Sanja Bezbradica Jelavić ostvarila je zastupajući obitelj tragično preminule djevojčice Madine Hussiny koja je s obitelji izbjegla iz Afganistana. U postupku pred Europskim sudom za ljudska prava utvrđena je odgovornost Republike Hrvatske za povredu više članaka Konvencije o ljudskim pravima i pratećih protokola.


Pročitajte više: “Moji planovi su od 24. veljače ostati živa” – Ukrajinska odvjetnica na LinkedIn profilu pokazala svoju realnost


Borkinja za prava ugroženih skupina

Dugogodišnjim radom na području zaštite najranjivijih skupina poput migranata, žena koje su preživjele nasilje i njihove djece, pravnica i odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić daje znatan doprinos ostvarenju temeljnih ljudskih prava i vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, istaknuto je u zaključku o dodjeli Nagrade “Zagrepčanka godine” Sanji Bezbradica Jelavić, prenosi HRT.

„Nije me bilo strah, ali sam naišla na trenutak u kojem moram birati put. Jedan je onaj lakši koji uključuje odustajanje. Ako izaberete taj put, više se ne možete nastaviti baviti svojim poslom. Drugi put je bilo ustrajati, raditi na predmetu. To je bio teži put, ali ispravan. Svakog čovjeka pokreće njegova savjest, a moja savjest je u ovom trenutku mirna jer sam odvjetnički posao obavila kako treba’“, izjavila je jednom prilikom Bezbradica Jelavić, a prenosi 24 sata.


Pročitajte više: Savjeti top odvjetnica za uspješnu pravnu karijeru!


Pomogla velikom broju žrtava

U Zaključku o dodjeli nagrade navodi se da je Sanja Bezbradica Jelavić, svojim znanjem, stručnošću, ustrajnošću i bezgraničnom empatijom pomogla velikom broju žrtava raznih kaznenih i prekršajnih djela u ostvarenju njihovih zakonom zajamčenih prava“, prenosi HRT.

Nagrada “Zagrepčanka godine” će joj biti uručena na svečanoj sjednici Gradske skupštine na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja.

Foto: Canva/Screenshot Youtube Centar za kulturne djelatnosti

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Odvjetnica koja zastupa majku koja ne dopušta djetetu da ima oba roditelja. A kažete da štiti najranjivije skupine društva, dakle i majke koje ne čine dobro djeci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -