Savjeti top odvjetnica za uspješnu pravnu karijeru!

Obično nam savjeti odvjetnica dobro dođu ako imamo pravne nedoumice ili probleme sa zakonom. Ali ovaj put smo pronašli savjete naših top odvjetnica kako bismo saznali što je potrebno za uspješnu odvjetničku karijeru. Njihovi savjeti nas nisu razočarali.

Savjeti odvjetnica za uspješnu karijeru

Ne treba živjeti u iluziji da je diploma u ruci dovoljna

Odvjetnica Ana-Marija Kajić smatra da oni koji žele koji žele pokušati s odvjetništvom ne trebaju ustručavati te da bi trebali ulagati u sebe. To je posao koji zahtjeva puno truda, rada, odgovornosti i nosi neke terete sa sobom, ali svatko tko misli da to može treba to i probati. No, ne treba živjeti u iluziji da je diploma u ruci dovoljna – potrebno je usvajati nove vještine. 

„Ključ uspjeha u odvjetništvu je rad na sebi, usvajanje novih znanja i mekih tehnologija te pronalaženje novih rješenja. Nitko ne želi da mu se spor riješi za osam godina, a kako se ne biste doveli u tu situaciju potrebno je mnogo učiti i znati puno toga.“


Pročitajte više: Što morate znati o povjerenju između odvjetnika i stranke?


O radnom vremenu odvjetnica i privatnom životu

Kristina Bajsić Bogović nam je u razgovoru otkrila da se karijera u odvjetništvu ne može graditi s osmosatnim radnim vremenom, čak i kad ste poduzetnica i imate svoj odvjetnički ured.

“Iako smo formalno sami sebi šefovi, zapravo su nam šefovi vrijeme i rokovi. Nažalost, koliko god mi želimo imati „normalno“ radno vrijeme, ne možete u 16 sati otići iz ureda i zaboraviti na stranke i rokove. Nema radnog vremena za nas, mi s tim poslom živimo. Kada sam i kod kuće i obavljam neke kućanske poslove, ako postoji određeni pravni problem, razmišljam kako bih pomogla stranci. Nije to neko veliko opterećenje, ali tu nema nekog odmora za nas. Tako da se moja obitelj prilagodila tome, a i sve je u dobrom planiranju i organizaciji vremena. Ipak, nastojim da sam za vikend što više s obitelji i djetetom tako da se ne osjeti nedostatak roditelja.“

Odvjetništvo je užurbano, stresno i nije za svakoga

Odvjetnica Ivana Miloš, koja je ujedno i partnerica u odvjetničkoj tvrtki, otkrila je kako surađivati s kolegama kojima ste postali nadređeni. „Kada od jednog vježbenika odjednom postanete osoba koju drugi trebaju slušati i koja ima ovlasti vama reći kako da nešto napravite, moguće je da neki ljudi pokažu otpor prema novonastaloj situaciji, što se i događalo. Zbog toga sam se borila sama sa sobom. Ne samo zbog tih ljudi, već i hoću li opravdati povjerenje koje mi je dano i biti dovoljno dobra kao voditelj“, rekla je Ivana.

Isto tako, miran način život ne veže se uz odvjetništvo pa savjeti koje ova odvjetnica daje idu u smjeru da tu dinamičnost treba prihvatiti.

„Odvjetništvo podrazumijeva dinamičnost, nepredvidivost, kratke rokove, nepoznate situacije, snalažljivost, kreativnost i nošenje posla kući u torbi ili u glavi. Ukoliko na sve te okolnosti gledate kao na priliku za učenje i stjecanje novih vještina, onda je odvjetništvo za vas. Ukoliko vam te okolnosti stvaraju prevelik pritisak i prioritet vam je mirniji tempo, onda je neki drugi pravni posao možda ipak bolji izbor.”


Pročitajte više: Kako je to biti odvjetnička vježbenica?


Odvjetnica i poduzetnica

Poneke odvjetnice krenu i samostalnim putem pa postanu i poduzetnice. Takav put je odabrala Viktorija Knežević koja vidi upravo brojne prednosti u tome što je krenula poduzetničko-odvjetničkim putem. Prije svega u tome što sama bira klijente te kada će i koliko raditi. Jedina mana su, poručuje, nesigurni prihodi jer se svaki mjesec mora nanovo povlačiti crta, zbrajati profit i odlučivati kako dalje.

Ako netko želi njezinim putem, poručuje ono što je i sebi uvijek govorila: „Samo naprijed jer sreća prati hrabre i ako osjećate da je to ono pravo, to i napravite. No, morate se znati zauzeti i boriti za sebe, znati naplatiti svoje usluge. Stoga i vaš odabir mora biti u skladu s vašom osobnošću. Ako se ne znate boriti za sebe, poduzetništvo možda nije pravi izbor za vas.“

Foto: Privatna arhiva, Željko Tutnjević 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -