Margareta Heder: Pratila sam kako održivost mijenja poslovanje i trendove

Raditi u kompaniji koja je predvodnica u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji znači raditi u industriji u kojoj prevladava tehnička struka, a Margareta Heder u kompaniji Schneider Electric dočekala je karijernu punoljetnost iako nije ‘tehničarka’ već ekonomistica. Već 18 godina radi u kompaniji u koju je došla 2004. kao ekonomistica, nakon svog prvog posla. Mnogo se u tih 18 godina promijenilo, a jedan je trend zasigurno ocrtao novi put u životu kompanije, ali i Heder – održivost.

održivost

Održivost kao glavna tema biznisa

„Te davne 2004. održivost je bila tek pojam koji je postojao i bio nam svima dalek i stran“, prisjeća se Heder koja se bavi marketingom, a kad je tek došla u Schneider Electric odmah je dobila veliki karijerni izazov: plasirati nove, dotad nepredstavljene proizvode na hrvatsko tržište.

Za razliku od 2004., održivost je danas neizostavan dio poslovanja i strategije za razvoj. U razdoblju od 2012. do 2015. u kompaniji se već naveliko razgovaralo o održivosti, a održavali su se i razni programi i edukacije. Tada je Heder bila na vodećim pozicijama u firmi koje su zahtijevale veliku prilagodbu i kontinuiranu edukaciju. Gledala je kako se događaju promjene. I marketing se znatno promijenio.

schneider electric marketing

Heder je za svog radnog vijeka u Schneider Electricu promijenila više pozicija i uloga, no 2021. vratila se u svijet marketinga, gdje je sve i počelo. I iz prve ruke zna koliko je stavljanje održivosti na dnevni red promijenilo sve procese – na bolje.

„Održivost je postala glavna tema u biznisu. To znači da smo morali promijeniti model i pristup rada da bi mogli raditi učinkovitije i brže“, kaže Heder i dodaje da je marketing postao onaj koji generira vrijednosti.


Pročitajte više: Martina Šimić Baranović: Održivost diktira trendove, ali ima zamki


Kupcima održivost uz bok cijeni

„Kupci su nam na prvom mjestu, zato se poseban naglasak stavlja na i ostale, nematerijalne  faktore poput edukacija i usvajanja kompetitivnih vještina, što nama u marketingu definitivno generira novi i drugačiji pristup poslu“, objašnjava regionalna voditeljica ponude za rezidencijalni segment i distribuciju u kompaniji Schneider Electric.

Heder ističe kako se dogodila kulturološka promjena. Nisu važnost održivosti prepoznale samo kompanije i odlučile staviti ju na dnevni red, već su to isto zatražili i kupci.

„Čak 85 posto kupaca kod kupnje gleda na elemente održivosti proizvodnje određenog proizvoda. To je komponenta koje je uz bok cijeni proizvoda“, objašnjava Heder kojoj je jedan od karijernih izazova bio naučiti prodati inovativan proizvod.

schneider electric marketing

Kad je tek započela raditi, dobila je priliku biti prva žena u marketingu. Zbog toga joj je bilo potrebno mnogo znanja, učenja i truda da nađe svoje mjesto među kolegama, ali i kupcima koji su većinom bili muškarci.

„A da bi stavili proizvod na tržište, što je bio moj posao, morate biti među kupcima te prepoznati i prilagođavati se njihovim potrebama“, opisuje.


Pročitajte više: Kako živjeti održivije? Ovako to rade sudionice naše konferencije ‘Žene u održivosti’


Schneider Electric Marketing: Ispoljila kreativnost u nekreativnoj branši

Osim toga, jedan od osobnih izazova bilo je i pronaći način da „nekreativnu“ industriju kao što je branša u kojoj radi učini kreativnom, to je svrha marketinga. Danas kad pogleda iza sebe vidi da je ispoljila kreativnost u tehničkoj branši, ponosna je Heder, po struci ekonomistica.

Održivost je putovanje koje nikad ne staje“, ističe i dodaje da održiv život nije samo ono što vežemo uz klimatske promjene, smanjenje emisija ugljikovog dioksida ili potrošnja energije i korištenja LED svjetiljki, održivost uključuje i druge sfere života. Održivost znači imati dobar balans privatnog i poslovnog. Održivost znači i ravnopravnost, ali i cjeloživotno učenje.

Heder ističe i kako ona nije samo zaposlenica u Schneider Electricu, već je puno više od toga.

„Majka sam dva sina, supruga sam. Volim provoditi vrijeme s njima. Ispunjava me posao, ali i izlasci, tulumi, putovanja… S prijateljicama volim komentirati serije, volim kuhati, pripremati slastice“, sve to čini Margaretu Heder, ženu koju drugi opisuju kao efikasnu i kreativnu osobu, orijentiranu prema ljudima.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -