Kako živjeti održivije? Ovako to rade sudionice naše konferencije ‘Žene u održivosti’

Održivi život još uvijek je bauk, iako se već godinama u javnom diskursu javljaju pojmovi održivosti i zero waste. Nekima se već od odvajanja papira i plastike od ostatka otpada diže kosa na glavi, a nekima je prirodno – za dobrobit sebe i planeta – tuširati se u trajanju jedne pjesme, ići na posao pješice umjesto automobilom ili pak uzgajati vlastite namirnice. Evo kako održivi život prakticiraju sudionice naše konferencije “Žene u održivosti”.

Kako živjeti održivije: mali koraci za veliku dobrobit

Anita Penić Knep iz Henkela najbolje zna da održivost jednostavno mora biti životni stil. Moraš usvojiti održivi lifestyle i biti “u tom điru”.

“Kad je riječ o održivosti onda naši postupci govore puno više od riječi“, naglašava Penić Knep.

Stoga je krenula od sebe i mijenjanja vlastitih životnih navika. Kupuje u rinfuzi, tušira se točno onoliko koliko traje pjesma Billie Jean, radi hibridno da smanji broj putovanja na posao i s posla…

“U trgovinu odlazim s ‘taperverom’ i kažem im da mi u njega stavljaju nareske”, objašnjava Penić Knep. Dodaje da su ju u početku znali gledati ‘čudno’.

“Malim doprinosom činimo uslugu našoj planeti”, ističe. Dodaje da je pozitivan korak prema promjeni već i to da se zatvori voda dok peremo zube ili ugasi svjetlo čim iziđemo iz prostorije.


Pročitajte više: 11 govornica na Konferenciji za žene u održivosti poslalo snažnu poruku


Hodanje – dobro za okoliš, zdravlje, psihu i džep

Vali Marszalek ESG direktorica iz Mazarsa oduvijek voli hodati, bilo da se radi o neobaveznim šetnjama ili (polu)brzom hodanju prema konkretnom cilju. Kamo god se uputila, ako je izvedivo, nastoji doći pješke. Odabire hodanje čak i ako joj treba gotovo sat vremena u jednom smjeru, naravno pod uvjetom da ima toliko vremena za izdvojiti.

“Imam sreću da mi je posao udaljen svega 35 minuta hoda i na taj si način osiguram barem sat vremena zdravog hodanja dnevno”.

Osim što je to dobro za naš okoliš, hodanje je dobro i za čovjeka, ističe.

“Meni služi za resetiranje nakon posla prije nego dođem kući obitelji”, kaže Marszalek, pa dodaje: “a ima blagotvoran učinak i na džep”.


Pročitajte više: Knjige o održivosti – 5 knjiga koje će vam pomoći da živite zelenije


Ključ održivosti je na osunčanoj terasi

Taj san u slapu da bi mogo sjati, i moja kaplja pomaže ga tkati. Stihovi su to svima znanog Slapa, Dobriše Cesarića. Jedna kap u slapu održivosti je i Margareta Heder iz Schneider Electrica.

Heder nam otkriva da je jedan od njezinih malih doprinosa većoj dobrobiti uzgoj rajčica i paprika u žardinjerama na osunčanoj terasi.

“Time obitelji pružam naše vlastito ekološki uzgojeno povrće, bez tretiranja ikakvim sredstvima. Uz to što utječem na njihov zdrav način prehrane, smanjujem i nepotrebnu potrošnju plastike”, napominje Heder koja zna kako živjeti održivije.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -