Sedam savjeta za bolju koncentraciju na radnom mjestu

Nedostatak koncentracije može ometati vaš rad i smanjiti kvalitetu vašeg performansa na radnom mjestu. U nastavku vam zato donosimo nekoliko korisnih savjeta kako poboljšati koncentraciju te na taj način smanjiti dnevnu dozu stresa na poslu.

Sigurno ste se mnogo puta našli u situaciji da sasvim nesvjesno zaboravite na nešto bitno. Užurbani životni tempo i stresan život često rezultira manjkom koncentracije. Nedostatak koncentracije sa sobom nosi probleme poput zaboravljanja banalnih stvari, poteškoća na radnom mjestu, smanjenu kvalitetu obavljanja svakodnevnih zadatka, ali i nezadovoljstvo zbog osjećaja da smo u ono čime se bavimo mogli uložiti više truda. Srećom, danas postoje različite metode za poboljšanje koncentracije koje daju odlične rezultate.

1. Stavite biljke u svoj ured

Postoji li bolji i ljepši ukras za radni prostor od sobnih biljaka? Osim lijepog izgleda, određene biljke poboljšavaju koncentraciju i produktivnost. Istraživanje provedeno 2017. godine pokazalo je da izloženost biljkama može itekako utjecati na koncentraciju i znatno ju poboljšati.

Bez obzira na to radite li kod kuće ili u uredu, biljke na prirodan način pročišćavaju zrak u prostoriji te vam pomažu da se što bolje koncentrirate na posao koji obavljate. Neke od tih biljaka su zlatni puzavac, spatifilum, obrubljeni zmajevac ili dracena te aglaonema. Sve su te dekorativne biljke poznate po tome da prirodno čiste zrak i uklanja toksine iz njega, jednostavno ih je održavati te uspijevaju u gotovo svim uvjetima.


Pročitajte više: Biljke u uredu- kako nam pomažu i kako ih odabrati i njegovati?


2. Osigurajte odgovarajuće uvjete za rad

Kako biste se što uspješnije koncentrirali za rad, potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete. Pokušajte pronaći najbolje mjesto i pripremite sve što vam je potrebno kako biste neometano obavljali svoj posao. Osim toga, iz okoline uklonite sve što bi vam na bilo koji način moglo odvlačiti pažnju – nepotrebni papiri, mobitel, TV, računalo i slično. Smanjite svaku vrstu buke jer vam to umanjuje koncentraciju, a pokušajte i manje razgovarati s ukućanima ili kolegama na poslu (ovisno o tome odakle radite).


Pročitajte više: Zašto su mini godišnji odmori bolji od jednog dugog?


3. Odvojite vrijeme za odmor

Ako mislite da je pauza samo gubitak vremena, varate se. Ona itekako utječe na razinu vaše koncentracije i produktivnosti na poslu. Vrijeme za odmor iskoristite kako biste prošetali na svježem zraku jer je kisik taj koji, između ostaloga, ubrzava krv i pospješuje rad mozga. Ako većinu svog vremena provodite na računalu, pokušajte svakih sat vremena maknuti pogled s ekrana i gledati u daljinu. Vaše oči bit će vam i više nego zahvalne.

4. Sjedite uspravno

Slaba koncentracija na poslu često je uzrok mnogih pogrešaka zbog kojih biste mogli osjećati dodatni stres i imati probleme s nadređenima. Jeste li znali da čak i način sjedenja može utjecati na vašu koncentraciju? Položaj tijela je bitan jer vam krv mnogo brže kola dok sjedite uspravno. Osim toga, pravilnim načinom sjedenja mozgu “šaljete poruku” da ste spremni za rad, a ne ljenčarenje.

5. Najprije rješavajte veće obaveze

Iako većina ljudi krene s manjim i lakšim obavezama na poslu, to nije najbolja odluka. Za bolju koncentraciju najprije biste morali krenuti s rješavanjem većih obaveza jer se njima trebate i jače posvetiti. Zato sve one zahtjevnije zadatke riješite odmah ujutro čim dođete na posao. Osjećat ćete se mnogo smirenije.


Pročitajte više: Sačuvajte svoje zdravlje i podignite imunitet uz online treninge!


6. Vodite zdrav život

Redovita tjelesna aktivnost i pravilna prehrana također su bitni čimbenici kako poboljšati koncentraciju i motiviranost na radnom mjestu. Vodite računa o tjelovježbi, hranite se zdravo i unosite dovoljno tekućine u svoj organizam. Tako ćete biti spremniji, jači i otporniji za suočavanje s dnevnim izazovima.

7. Nagradite se

Nagrada je uvijek dobra motivacija, bez obzira na to o kakvoj se nagradi zapravo radi. Prije nego se bacite na posao, odredite što će vam biti nagrada ako uspješno odradite zadatak koji je pred vama. Ovakvo razmišljanje prvenstveno djeluje vrlo motivirajuće, a to je od iznimne važnosti za dobru koncentraciju.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -