Želite se odmoriti? Ovih 6 vrsta odmora vam treba

Ako kažete nekome da ste umorni, prvi savjet koji ćete čuti bit će vjerojatno: “Trebaš se samo dobro naspavati!”. No, što kad se i nakon dugog sna i dalje osjećamo iscrpljeno, kao da nas je vlak pregazio? Očigledno nam treba drugačija vrsta odmora. Dobro je imati na umu da odmor nije luksuz nego potreba i da ga treba uplanirati u život.

Nekoliko dodatnih sati sna nije dovoljno

Godina ide kraju, približavaju se praznici i neradni dani, svjesni smo da se stvarno trebamo odmoriti, jer smo na kraju snaga – signale koje nam tijelo šalje više ne možemo ignorirati. No, Božić će, pa treba svaki kutak kuće očistiti, zavjese skinuti, prozore oprati, ispeći najmanje deset vrsta kolača, jer će nas sigurno netko od kolegica ili susjeda pitati: “Koliko si ti vrsti ispekla?” A vi ne želite da vam bude neugodno kad morate reći: “Samo dvije”, lakše vam je da potegnete nekoliko noći do dva ujutro. Jer kolači se neće ispeći sami, a oni sitni zahtijevaju individualnu pažnju. Ne daj Bože da morate reći da ste suhe kolače naručili u slastičarnici, pa radije nećete do Badnjaka uopće spavati. K tome na božićnome ručku očekujete i dio šire obitelji koji nikako ne idu u istu rečenicu s odmorom, očekuju oni i orehnjaču i makovnjaču… 

No, upravo su blagdani vrijeme kad ne samo da možemo nego i trebamo napuniti prazne akumulatore. I sami znamo da bez akumulatora stroj ne pali, ali kao mogu ja još, neću baš ja skrahirati. A što ako hoćete? Statistike o burnoutu i psihosomatskim oboljenjima su zastrašujuće.

Živimo u uvjerenju da smo se odmorili ako smo si priuštili nekoliko dodatnih sati sna. No, zapravo žudimo za drugim vrstama odmora. U vremenu smo kad se vrednuju visoka postignuća, visoka produktivnost, hvalimo se time koliko radimo, stavljamo to kao medalju oko vrata. U stvarnosti smo kronično umorni i uopće nemamo kapacitet užitka u životu, jer ne shvaćamo važnost i moć odmora.


Pročitajte više: Godišnji bez mobitela – uživancija ili nemoguća misija?


Evo od čega se sve možete odmoriti u danima koji dolaze – kakav vam sve odmor treba!

Fizički odmor

Pasivni odmor znači da spavate više, popodne prilegnete, izležavate se na kauču uz dobar film. Svakako odvojite vrijeme za to. Fizički odmor može biti i aktivni – sve što pomaže cirkulaciji i fleksibilnosti našeg tijela: šetnja, masaža, istezanje, joga i slično.

Mentalni odmor

Ovakva vrsta odmora treba vam ako ste nervozni, zaboravljivi, teško se koncentrirate, a kad dođete kući, razgovori iz radnog mjesta ne idu vam iz glave. Kad god vas netko traži za pomoć, iako znate da ste na rubu snage i nemate vremena, teško vam je reći “ne”. Kad ste sami sa sobom, svjesni ste da vas neki iskorištavaju i ne cijene vas dovoljno, zato kažete sami sebi “Ne mogu protiv sebe”.

Upravo činjenica da ne postavljate zdrave granice znači da radite protiv sebe. Odmoriti se možete tako da tijekom intenzivnog radnog dana napravite kratki “brain break”, napravite nekoliko svjesnih udaha i izdaha i “resetirate” se. Kratke i moćne mindfulness vježbe idealne su kao odmor za mozak.

Odmorite i svoja osjetila – senzorni odmor

Jako svjetlo i žarke boje, različiti ekrani, buka, razgovori oko nas – sve to dovodi do zamora naših osjetila. Možete si pomoći tako da jednostavno zatvorite oči na nekoliko trenutaka i odvrtite “mentalni film” – “teleportirajte” se u glavi na neko mirno i skrovito mjesto i ostanite tamo nekoliko trenutaka. Kada ste doma, isključite notifikacije, televizor, radio, budite “unplugged” barem neko vrijeme. Priuštite si trenutke senzorne deprivacije i odmorite osjetila od “prekomjernog granatiranja”.

Kreativni odmor

Ova vrsta odmora posebno je važna i neophodna za one koji trebaju donositi važne i dalekosežne odluke, rješavati probleme, “brainstormati” nove ideje. Sjećate se kad ste pri put vidjeli neki slap, kako ste se osjećali kad ste uživali u prekrasnom pogledu na beskrajnu morsku pučinu ili zelene brežuljke? To su trenuci kada nam od divljenja i ljepote zastane dah, i to je kreativni odmor.

Zagledajte se kroz prozor u vrt, drvo, otiđite u park, prošećite nekim okolišem gdje još niste bili. Kreativni odmor nije samo vezan za prirodu, nego i za promatranje svih vrsta umjetnosti. Slušajte omiljenu glazbu, okružite se reprodukcijama umjetničkih djela, nečime što je lijepo i u čemu uživate. Ako imate priliku, možete i biti “hobby kreativac” – tečaj slikanja za “običnu raju”, keramika, plesni tečaj… Kreativi nema granica.


Pročitajte više: Na povratku iz Dalmacije, obavezno posjetite barem jedan predivni vodopad u Hercegovini


Odmor od (nekih) ljudi

Postoje odnosi koji nas energiziraju i pune, a bogami i oni koji nas troše i ostavljaju praznima. Vi najbolje znate koji su to ljudi iz vaše okoline. Neke osobe od kojih bismo se rado odmorili na žalost ne možemo izbjeći jer smo na određeni način s njima vezani (obitelj, važni klijenti i sl.). Njih ćete ignorirati i “staviti na led” kad god i koliko god možete, a ostale koji vas umaraju “izbacite” iz svojeg društvenog kruga ako je to ikako moguće. Kad god možete birati, a to je češće nego što mislite, okružite se pozitivnim ljudima od kojih dobivate podršku i pokretačnu energiju.

Duhovni odmor

Ovu vrstu odmora prakticiramo kad osjećamo duboku pripadnost, ljubav, prihvaćanje i znamo što nam je svrha, zapravo živimo svoju svrhu. A to je kad pridonosite nečemu što je veće od nas. Ako ste vjernik, nađite više vremena za molitvu i okrenite se prema sebi. Uključite kratke mindfulness vježbe u dnevnu rutinu, već pet minuta svaki dan preporodit će vas – bit ćete svoja bolja verzija, što je dobro za vas i sve one oko vas.

Sad kad znamo na koje se sve načine možemo odmoriti i napuniti energijom za ostatak ove i sljedeću godinu (kažu da će biti izazovna, malo za promjenu), napravite plan i donesite odluku kako ćete se sve odmoriti. Na kraju krajeva, to što jesmo i gdje smo je posljedica niza naših odluka, a svaka od njih je životna jer ima utjecaj na ostatak našeg života. Mi smo ono što biramo i opetovano činimo, i svaki puta kad smo nečemu rekli “da”, svemu ostalome smo rekli “ne”.

Birajte mudro i neka vam blagdani i nova godina donesu mir i dobro.

Autorica: dr.sc. Branka Novosel

MindBodyLab Mindfulness

www.mindbodylab.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -