Simboli Uskrsa – otkud crvena jaja, zec, janje i pile?

Za Uskrs farbamo jaja, grančicu okitimo ornamentima u obliku jaja, zečića i pilića, a ove životinjice imamo i kao figurice na svojim komodama i policama ili pak na uskršnjem stolnjaku. No, znate li zašto su uopće simboli Uskrsa upravo – jaja, zec, janje i pile.

Zašto je zec simbol Uskrsa?

Iako je Uskrs kršćanski blagdan, mnogi kršćanski blagdani svoje tradicije vuku iz poganskih običaja. Tako, primjerice, za Božić kitimo bor što je zapravo poganski običaj. A ista situacija je i s uskršnjim zekom. Legenda kaže da korijeni dolaze iz poganskog običaja Anglosaksona, piše Time. Naime, njemačku božicu plodnosti Eostre simbolizirao je upravo ovaj krzneni mali sisavac znan po podužem vremenu parenja i tome što može ostati ‘u drugom stanju’ dok već nosi potomke.

Priča kaže da je zec susreo božicu plodnosti na proljetnom festivalu i darovao joj pisanicu pronađenu u šumi. Ona ga zatim uzima sa sobom na dvor i kao jedini zadatak zadaje mu darivanje ukrašenih jaja djeci diljem svijeta. Božica je voljela djecu koja su simbolizirala rođenje i nevinost, kaže priča.

U nešto neukusnijoj verziji povezuje se bezgrešno začeće, kojim je nastao Isus, s opovrgnutim uvjerenjem da se zečevi mogu samooploditi.


Pročitajte više: Pisanice – ovog Uskrsa izaberite bojanje jaja prirodnim bojama


Janje, simbol Uskrsa i to izvorni

I dok uskrsni zeko simbolizira plodnost, još jedan simbol Uskrsa je i janje. Janje vežemo i uz Božić – u jaslicama uz bebu Isusa leži i maleno janje. A otkud janje u priči o Isusovom uskrsnuću?

U Rusiji je uskršnji ručak popraćen komadom maslaca u obliku janjeta, u Poljskoj je na uskršnjem stolu obvezan kolač u njegovom obliku, a tu i tamo možete ga kupiti u čokoladnoj verziji, piše tportal. Janjčić datira iz antičkih vremena, kada se smatralo da je sretan znak susresti janje jer samo u njega možete biti sigurni da nije Belzebub, to jest prerušeni sotona, zlikovac koji može poprimiti oblik svih životinja osim janjeta.

Janjčić je izvorni i najstariji biblijski simbol Uskrsa. U Starom zavjetu Hebreji su žrtvovali jednogodišnje janje da izbjegnu Gospodinov gnjev. U Novom zavjetu janje je simbol čina Božjeg žrtvovanja vlastitog sina Isusa Krista, ‘Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta’.


Pročitajte više: Čestitke za Uskrs za obitelj i prijatelje, ali i poslovne partnere


Otkud pile i zašto farbamo i razbijamo jaja?

Jaje predstavlja plodnost, začetak života koji se obnavlja, a maleno žuto pile nastavak je simbolike rađanja i života, što se krije u jajetu, a simbolizira u kršćanskoj vjeri Kristov izlazak iz groba.

Stara rimska poslovica kaže kako sav život dolazi iz jajeta. Jaja su drevni simbol novog života, obilja i rađanja. Mnoge kulture, posebice germanski i slavenski narodi, od davnina njeguju običaj darivanja i razmjene jaja za koje se, prema narodnom vjerovanju, smatralo da tjeraju zle sile i donose sreću, piše Novi list.

S vremenom su kršćani prisvojili jaje kao uskršnji simbol pridajući mu novo značenje: baš kao što pile izlazi iz jajeta i počinje živjeti, tako je i Isus izašao iz groba i započeo novi, vječni život. Zbog toga i razbijanje jajeta ima svoje simboličko značenje. Ljuska jajeta simbolizirala praznu grobnicu nakon Isusovog uskrsnuća.


Pročitajte više: Maskiranje, paljenje krijesa i potraga za jajima; Kako se Uskrs slavi diljem svijeta


Crvena – boja Isusove krvi, Marijinih suza i uskrsnih jaja

Simboli uskrsa su i pisanice. Prve pisanice tradicionalno su se bojale crvenom bojom koja je simbolizirala Kristovu krv prolivenu na križu. Kako piše Novi list, uz porijeklo ovog običaja vežu se dvije legende.

Prva govori da je Marija, Isusova majka, odlučila ponuditi jaja rimskim vojnicima kako bi olakšali Isusove muke. Kad se približila vojnicima, niz lice su joj potekle suze koje su, kapnuvši na jaja, promijenile njihovu boju te su tako postala simbol Marijine ljubavi prema sinu.

Druga legenda veže se uz lik Marije Magdalene koja je pokušavala uvjeriti rimskog cara Tiberija kako je Isus ustao iz mrtvih. On joj se narugao kazavši kako je to moguće jednako kao i da jaja u njezinoj košari postanu crvena. Kad je Marija Magdalena pogledala u košaru, ostala je zaprepaštena: jaja su zaista postala crvena.

Uskrs je pun simbola, a zečevi, janjčići i pilići nisu jedine životinje poistovjećivane s Uskrsom, u nekim zemljama to su lisice (Njemačka), ptice kukavice (Švicarska), pa i tobolčari (Australija).

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -