Kako škola stranih jezika Omnia uspješno preživljava koronu?

Istaknuti se sa školom stranih jezika, u današnje je vrijeme zbog velike konkurencije i ponude, podosta težak zadatak, a posebice ako se u obzir uzme korona kriza i cijela neizvjesnost u tom kontekstu. Sanja Perinić Švorinić i Sanela Murica u tome su ipak uspjele, a otkrile su nam i tajnu o tome kako je škola stranih jezika Omnia, a preživjela i kako još uvijek preživljava koronu.

Škola stranih jezika koja se ističe

Kako bi privukli ciljanu publiku, važno je ponuditi im nešto novo, nešto drugačije. U tom smjeru Sanja i Sanela su se vodile od samog početka, kada su pokrenule zapravo prvi pametnu školu stranih jezika u Rijeci. Školu je pametnom i posebnom činila upravo kvalitetna i inovativna digitalna oprema, kojom je iskakala u moru ostalih škola stranih jezika u Rijeci.


Pročitajte više: Inovativna i suvremena škola stranih jezika u Rijeci


I prije same korona krize u Hrvatskoj, škola stranih jezika Omnia nudila je mogućnost online nastave, omogućujući tako polaznicima kako fleksibilnost, tako i komoditet. Kako je pandemija mnoge djelatnosti, uključujući i edukacije, prebacila u udobnost vlastitog doma, djelatnike je najčešće zatekla nespremne i primorala ih na brze promjene, prilagodljivost i improvizaciju.

Korak ispred vremena

Škola stranih jezika Omnia bila je korak ispred vremena, kako zbog već postojeće mogućnosti online nastave, tako i zbog vrlo rane pripreme na moguće širenje pandemije u Hrvatsku.

U Hong Kongu nastave uživo nije bilo još od prosinca 2019., prvo zbog prosvjeda, a onda zbog korone, a Sanja je proučavala načine kako se nastavnici tamo snalaze i nose sa situacijom. Tražeći idealni model nastave u slučaju da se pandemija proširi i na naše područje, sa Sanelom je osmislila koncept održavanja nastave za vrijeme pandemije.


Pročitajte više: Kako izgleda učenje stranih jezika u doba korone?


Kada je prvi lockdown u ožujku prošle godine nastupio, Omnia je već bila prebačena u online svijet.

Omnia Online

S obzirom na to da je situacija već skoro godinu dana neizvjesna i s obzirom na to da mnoge više ništa ne može iznenaditi, Sanela i Sanja opet razmišljaju unaprijed te tako planiraju otvoriti online platformu za učenje koja će zadovoljiti sve ono što omogućuje i nastava uživo, ali i ukloniti eventualne nedostatke iste.

U tom smjeru, promjene se već osjećaju. Sanja nam je, primjerice rekla da online nastava smanjuje prazan hod i omogućuje polaznicima veći komfor, komoditet i fleksibilnost. Osim toga, profesorice su primijetile i veću koncentraciju samih polaznika kod online nastave.

škola stranih jezika rijeka

Jedino kod onih najmlađih polaznika, nedostatak socijalizacije se ipak smatra problemom.

Nije ni čudno, pošto učenje najmlađih i održavanje njihove koncentracije zahtjeva veliki trud, a ponekad i čarobni štapić, našalila se Sanja. Red življih aktivnosti poput pjesme i plesa pa red onih mirnijih poput crtanja, potrebno je uz dobru organizaciju kako bi najmlađi polaznici, od četiri godine na dalje, aktivno učili strani jezik.


Pročitajte više: Što sve trebate znati za uspješno učenje stranog jezika?


Od jezika se najviše uči njemački, rekla nam je Sanela, a s obzirom na to da je engleski jezik postao toliko obavezan te da je njemački najveći trend kao drugi svjetski strani jezik, profesorice ne isključuju mogućnost da se kroz nekoliko godina pojavi neki drugi “drugi svjetski jezik” koji će se učiti u školama. No, to se naravno, ne može znati i vrijeme će svakako pokazati svoje.

Konkurencija u porastu

Ono što je trenutno sigurno jest da je online nastava postala sve popularnija i prihvaćenija, čemu svjedoči i činjenica da se mnogi polaznici, unatoč ponovnom otvaranju učionica, ipak odlučuju za nastavak nastave online.

Željama ciljane publike Sanja i Sanela se pokušavaju što više prilagoditi, baš kao i ostale škole stranih jezika u Hrvatskoj, ali i u svijetu nudeći svoje usluge online, za razliku od isključivo nastave uživo na svom području, što su nudile do nedavno.

Na taj način konkurencija raste, a ono što su Sanja i Sanela istaknule kao savjet za one koji u moru konkurencije žele otvoriti školu stranih jezika jest eventualno još modernija tehnologija kojom će se istaknuti na tržištu.

“Zagreb je veliko tržište i što god da imate za ponuditi, tamo možete naći ciljanu publiku za to. No što se tiče drugih gradova poput Rijeke, mislim da su “premrtvi” što se tiče ekonomskog života i aktivnosti te nažalost jednostavno ne postoji tržište”, objasnila je Sanja.

Omnia je za sada jedna od škola koje se ističu, a ono što ju još čini posebnom je njihova prilagodljivost situaciji te inovativnost.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -