Martina Naletilić: ‘Kad je došlo pravo vrijeme, pravosuđe sam zamijenila poduzetništvom’

U poduzetništvu je i duže nego je zaista poduzetnica. Bolje rečeno, poduzetništvo je jednostavno u njoj. Martina Naletilić suvlasnica je agencija za nekretnine Sky Nekretnine koju je s poslovnim partnerom otvorila 2018. godine. Došli su na tada već zasićeno tržište nekretnina, no to nije spriječilo njihov rast koji i dalje traje. Martina Naletilić i Sanjin Rastovac upravo se šire – odlučili su izaći izvan granica Zagreba pa svoj posao lagano dovode na jadransku obalu. Razgovarali smo s Martinom i doznali koliko su na posao u nekretninama utjecali ulasci u schengenski prostor i eurozonu i kako je uopće iz prava i javnog bilježništva prešla u nekretnine.

Danas ozbiljna poduzetnica s izgrađenom bogatom karijerom na svojim počecima nije niti sanjala da će jednog dana imati svoj biznis. Nije u ranim dvadesetima mislila toliko daleko, smije se. Studirala je pravo i razmišljala kako će biti odvjetnica. ‘Tek’ u tridesetima sazrela je u njoj ideja o poduzetništvu, kad je sazrela i ona sama – posložila svoje prioritete, iskušala se u brojnim poslovima i filtrirala što joj odgovara, a što ne. Nikada nije bila bez posla, radila je i po dva istovremeno ako je bilo potrebno, a sve to dovelo ju je tu gdje je.

„Kad posla ne bi bilo, ma ja bih ga izmislila“, dobacuje Martina na kraju našeg razgovora. Baš ta rečenica oslikava njezin duh – uporna, sposobna i nestrpljiva. Pa kako onda drugačije započeti priču o Martini.

Korporacija, pravosuđe, pa poduzetništvo

Ova licencirana agentica za nekretnine nakon studija prava i dugogodišnjeg rada u javnom bilježništvu ‘okrenula’ se nekretninama. No nije zapravo bilo nikakvog zaokreta, nekretnine su bile uz nju čitavu karijeru, u prikrajku su čekale da im se posveti. Naime, već je u svom prvom poslu imala doticaja s nekretninama. Radila je u pravnoj službi Erste banke gdje je mnogo vremena radila na hipotekarnim kreditima. Zatim je otišla u Diners i paralelno freelanceala kao agentica u jednoj maloj agenciji za nekretnine. Potom je prešla u bilježništvo, a tamo – prijenos vlasništva nekretnina, ostavinske…

„Uvijek sam imala doticaj, što direktni što indirektni, tako da je bilo prirodno da nastavim u tom smjeru i ostanem u tom svijetu“.

I kad su se stvari ‘posložile’ i kad je prošla taj jedan dio zaposlenja u korporaciji, ali i u pravosuđu – pokrenula je svoj posao. Iako je službeno ovo njezin prvi poduzetnički pothvat, voli istaknuti da je i upravljanje vlastitim javnobilježničkim uredom ima elemente poduzetništva. Iako je to funkcija s javnim ovlastima, možda je najbolje reći da je „hibrid“ jer mnogo je toga što se u javnobilježništvu i poduzetništvu preklapa.

„Bila sam prepuštena sama sebi. Ja sam bila Katica za sve. I bilježnik i šef službeniku i menadžer“, prisjeća se Martina koja je nakon nešto kraćeg iskustva rada za druge bilježnike dobila priliku imati svoj ured u Slunju.

„Slunj do tada nije imao javnog bilježnika, ja do tada nisam imala svoj ured…“

Sve se tada posložilo u poduzetničkom smjeru, kaže. Jer iako je posao javnog bilježnika posao koji podrazumijeva javne ovlasti, jednim ste dobrim dijelom u toj priči poduzetnik: sami odgovarate za svoje financije, za samoodrživost, za plaće za druge radnike… Tako da je njezina poduzetnička priča krenula s javnim bilježništvom, a sve se dalje samo nastavilo.


Pročitajte više: Marija Okopni: ‘Kamate rastu, ali ne utječu na odluku o kupnji nekretnine’


‘Lude’ godine koje su ju pripremile na sve

„Kad se nešto pokvari, sami popravljate. Nemate majstora koji će iz Zagreba doći popraviti… mislim to su sve neke smiješne situacije koje te pripreme za sve i svašta… bilo je jako zanimljivo i zabavno, škola za sve“.

Nakon tih nekoliko „ludih“ godina danas je, kaže, spremna za sve. Bilo je to izazovno vrijeme, kako poslovno, tako i privatno. Kad je dobila posao javnog bilježnika u Slunju imala je sina od tri godine. Ona i tadašnji suprug odlučili su privremeno se preseliti u Karlovac, pa je živjela na relaciji Samobor – Karlovac – Slunj.

„Kasnije smo se preselili u Zagreb pa je bilo Zagreb – Slunj – Karlovac. Nisam nikada živjela u Slunju, pa sam jako puno putovala. Kad gledam to razdoblje, te četiri godine, onda znam reći da mi je to neprocjenjivo životno i poslovno iskustvo. Jer nakon toga mi više ništa nije problem“.

U međuvremenu je došlo i drugo dijete. Otišla je na porodiljni i vratila se svega četiri mjeseca nakon poroda jer ju nije imao tko zamijeniti. S malom djecom, dislocirana od mjesta gdje živi, svaki dan putovala je starom cestom amo-tamo… nagledala se i snijega i kiše i prometnih nesreća. Gubila je vrijeme na život na kotačima.

„Odlučila sam se za zaokret u karijeri kad mi je postalo prenaporno. Nisam više vidjela smisao i nisam mogla uspostaviti balans“.


Pročitajte više: Tatjana Tošić izgradila svjetsku karijeru i u Hrvatskoj razvija inovativni model ulaganja u turističke nekretnine


Sky Nekretnine: Trebalo je ostvariti uvjete za dvije plaće i stabilan život

I tako ju je njezina nekad stranka, a danas prijateljica upoznala sa Sanjinom, sadašnjim poslovnim partnerom. Znala je da dijele iste vrijednosti pa ih je spojila, a jedna kava pretvorila se u suradnju i 2018. godine je pokrenuta agencija Sky Nekretnine.

„Nisam odmah stopostotno krenula u to jer trebalo je sve uhodati, ostvariti uvjete za dvije plaće i pristojan život“, priznaje.

Stoga se na godinu dana vratila u bilježništvo, radila je i u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, a od 2021. je „full time“ poduzetnica.

„Jednom kad uđete u poduzetničke vode, ako ste iole uspješni i samoodrživi, jako je teško i pojmiti da se vratite na staro. Shvatite da više tako ne želite funkcionirati. Zapitala sam samu sebe: pa kako sam ja uopće 15 godina bila na poslu od 8 do 16. To je toliko suprotno mojoj energiji, želji i ambicijama. Tako da ne mogu više zamisliti povratak na staro. Ali u slučaju krajnje nužde… radila bih što i kako moram“, kaže Martina.

U tridesetima je, kaže, radila k’o nikad. Sada, u četrdesetima, stala je na loptu i naučila je da se treba štedjeti. Napokon je oživjela taj čuveni balans privatnog i poslovnog.

„Ovdje odradim i subotu ako treba. Radim i u 10 navečer ako treba. Dignut ću se ujutro u 6 ako treba, ali drugačije je. Prije svega radim za sebe i uvijek to mogu negdje nekako nadoknaditi. Sama organiziram svoje vrijeme i gledam da sam u balansu i radi djece i radi sebe, zdravlja, prijatelja, obitelji… hoću da sve bude nekako zadovoljeno“, naglašava poduzetnica koju ‘drajvaju’ izazovi.


Pročitajte više: Protupotresna gradnja – na što pripaziti pri kupnji nekretnine


‘Drajvaju’ ju izazovi

„Kad tek ulazite na tržište mali ste i nitko ne zna za vas, konkurencija je velika… ali ja sam to sve i tada i sada doživljavala kao izazov i nemam apsolutno nikakav strah od ‘veličine’, meni je to drive da napravim neku kontru“.

U tome što su manja agencija koja je u fazi rasta vidi snagu, mogućnost za veću fleksibilnost i poteze koje si neka velika kompanija ne može dozvoliti.

„Meni je u poslu jako bitan drive i izazov. To što se, u neku ruku, dok radim zabavljam. Imam poticaj i motivirana sam. I mislim da je to ključno“.

Za sebe kaže da je po prirodi oprezna u radu s ljudima, a kad se uhvati nekog posla ‘uživi’ se i radi kao da radi za sebe. To klijenti osjete, kaže, a u ovakvom poslu preporuka znači sve. Pa joj jedan zadovoljan klijent može donesti nekoliko novih angažmana. Zato smatra da svaki čovjek prije svega mora biti upravo to – čovjek. To uči i mlađe kolege i svoju djecu.

„Perfekcionizam možda i nije najbolja osobnost, ali ljudski mi je to faktor što hoću stajati u svakoj sekundi iza onoga što napravim“, ističe. Napominje da u svakom poslu ima loših dana, ima i kriza, ali „bitno je samo da čovjek zna da kroz sve to mora proći“.


Pročitajte više: Stručnjakinja odgovara: isplati li se ulaganje u nekretnine na moru?


Euro i schengenski prostor otvorili nove prilike

A na svoj putu prošla je kroz korporacije, javni posao pa stigla u poduzetništvo. Mijenjali su se zakoni, tržišta, pa i valute. Kako im je euro i ulazak u schengenski prostor utjecao na posao, upitali smo ju.

„Otvorilo se novo tržište, olakšao se način kupoprodaje. Tržište se proširilo i mi više nismo samo tržište Hrvatske nego tržište Europske unije, to je velika prilika za širenje posla“, objašnjava pa dodaje da su trenutno u pregovorima s jednom skandinavskom agencijom koja bi im slala svoje kupce, a već surađuju s njemačko, poljskom i slovenskom agencijom.

„Otvaraju se dobre priče koje su nama, iz perspektive agencije, samo plus“.

A ako vas zanima kad možemo očekivati pad cijena nekretnina – ne tako skoro, poručuje.

„Svuda oko nas je trend stagnacije i pada cijena. Kod nas se još nije dogodilo jer imamo specifičnu mikro lokaciju koja ide prodavateljima u korist. Tržište se povećalo i samim time potražnja se povećala, a čim imamo povećanu potražnju u odnosu na ponudu tu nema logike da će biti pada cijena. Nekakve velike padove cijena ne očekujemo“, napominje.

No – čarobnu kuglu nemaju, zaključuje ova poduzetna žena i nastavlja pratiti promjene i uvoditi trendove na tržištu nekretnina.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -