Stručnjakinja savjetuje isplati li se trenutno ulaganje u nekretnine na moru?

S porastom cijena nekretnina na moru, mnogi su očekivali da će potražnja za njima pasti. No, desilo se upravo suprotno, cijene nekretnina nikad nisu bile više. Kako znamo da je većina ljudi, od svih mogućnosti za investicijama, tradicionalno najradije odabrala ulaganje u nekretnine, ispitali smo je li to i dalje trend i kakva su predviđanja za budućnost.

Je li trenutno najbolje vrijeme za ulaganje u nekretnine na moru, razgovarale smo s Matejom Bogdanić, vlasnicom agencije za nekretnine Euro Immobilien, specijalizirane za prodaju nekretnina za odmor na hrvatskoj obali.

Zašto ljudi najviše vole ulaganje u nekretnine?

Kupovina nekretnine je još uvijek najsigurnija investicija i ne vjerujem da će nekretninama uskoro neki drugi tip investicije postati konkurencija.

Od kad sam počela raditi u nekretninama prije 12 godina pa do danas, nisam svjedočila tome da je nekom od kupaca cijena nekretnine pala. Dapače, kad se sretnemo ili čujemo, često kažu da su jako sretni što su kupili nekretninu kojoj je sad vrijednost često i dvostruko viša od one za koju su je kupili. Nekretnine na moru često i iznajmljuju kroz godinu, pa imaju i prihod od te investicije.

Osim toga, svima nama su nekretnine svakodnevna tema, u njima živimo, u njima radimo. Stoga su nekretnine kupcima ipak nešto što im je poznato i imaju manji strah od nepoznatog za razliku od npr. ulaganja u fondove, dionice ili kriptovalute. 


Pročitajte više: Tatjana Tošić otkriva zašto su Nijemci vodeći među stranim kupcima nekretnina na hrvatskoj obali


Koliko su cijene nekretnina na moru rasle i tko su kupci nekretnina?

Rekla bih da cijene nekretnina na moru svake godine prosječno rastu oko 5-10%, a one na top lokacijama uz more i do 30% – jer top lokacije su zaista postale rijetkost.

Kupci nekretnina na moru su većinom stranci, Nijemci, Slovenci, Austrijanci, ali nas posebno veseli što su se kao kupci nekretnina na moru u velikom broju vratili i Hrvati.  

Na što je važno obratiti pozornost kod kupovine nekretnine za investiciju?  

Trenutno treba obratiti pozornost na cijenu. Pritom ne mislim da treba tražiti prilike ili nekretnine ispod cijene jer toga više jednostavno nema. Cijene rastu, a tako će i ostati. Ne treba živjeti u prošlosti i pričati o cijenama iz prošlih godina jer realno, tako nećete nikad ništa kupiti. Ali treba paziti na to da se kupuje nekretnina ipak po tržišnoj cijeni, a ne po nekoj neprirodnoj i nerealnoj cijeni koje danas prodavatelji često postavljaju.

Kad ste u prilici kupiti nekretninu s realnom cijenom, treba reagirati brzo jer se takve nekretnine prodaju svaki dan. Osim same cijene, bitno je dobro procijeniti i njen potencijal i namjenu, možete li ju koristiti za dodatan prihod, te ovisno o tome izračunati isplativost. Vrlo je važno znati i ispitati stanje samog objekta kako ne biste imali nenadane troškove sanacije. Važno je i osigurati kupovinu nekretnine s urednom dokumentacijom kako biste imali likvidnu nekretninu, tj. da ju uvijek možete prodati ukoliko se na to odlučite.


Pročitajte više: Bez ovih dokumenata ne kupujte nekretnine!


Za savjete kod kupovine preporučam koristiti usluge stručnjaka, agencije za nekretnine ili nekog drugog tko ima dovoljno znanja da vam pomogne i olakša odluku.  

Dakle, kupovina nekretnine na moru se isplati? 

Ako gledamo na vrijednosti nekretnina, one će sigurno rasti kroz godine. Ako te iste nekretnine možete staviti u funkciju da vam donose dodatan prihod, odlično, imate i tu prednost. Alternativa je držanje novca u banci, a tako vam vrijednost novca samo pada.

Dakle, ako kupujete pametno i ako ste u mogućnosti brzo donijeti odluku, nekretninu treba kupiti danas jer će vam se već sutra ta kupovina isplatiti.

Foto: Canva / Mateja Bogdanić privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -