Smanjen je ‘ženski porez’ na uloške i tampone

Jedna od deset žena ne može priuštiti si osnovne higijenske potrepštine poput uložaka i tampona. Sve do danas, na menstrualne potrepštine se primjenjivao PDV od 25%, jedan od najviših poreza koji se odnosi na robu široke potrošnje diljem svijeta. 

Smanjenje PDV-a na uloške i tampone s 25 na 13%

Početkom prošle godine, oporbene zastupnice skupile su dovoljno potpisa koji su podržali prijedlog smanjenja higijenskih potrepština s 25 na 5%. Kako bi se porez koji žene plaćaju smanjio na 5% članica udruge GLAS i Kluba centra Anka Mrak Taritaš sazvala je medijske konferencije kojima je podsjećala na ovaj problem. Osim članica liberalnih stranaka, podržale su je i članice Mosta i Domovinskog pokreta.

Naime, porezom na sanitarne potrepštine poput uložaka i tampona nameće se porez koje plaćaju isključivo žene. U drugim državama to je prepoznato i porez na uloške i tampone smanjen je na manje od 5% ili čak potpuno ukinut. Škotska je trenutno jedina država koja je omogućila besplatne menstrualne proizvode u automatima s ulošcima i tamponima. 

Hrvatska vlada je danas objavila da će PDV na uloške i tampone biti smanjen s 25 na 13%. Iako je to daleko od prijedloga smanjenja poreza na 5%, ovom promjenom proizvod postaje dostupniji ženama koje si ga prethodno nisu mogle priuštiti. 


Pročitajte više: Besplatni ulošci i tamponi u školama u Viktoriji!


Trećina osoba koje menstruiraju ne može si priuštiti uloške i tampone

Čak i prije vala poskupljenja, trećina žena nije mogla priuštiti higijenske potrepštine. Prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu koji je provela Udruga PaRiter krajem 2020., pokazalo je da su zbog previsoke cijene higijenskih potrepština mnoge žene prisiljene kupovati uloške i tampone manje kvalitete.

Naime, 36.4% ispitanica izjavilo je da zbog visoke cijene higijenskih potrepština kupuju manje kvalitetne proizvode, a čak 10% ispitanica je reklo da ne mogu priuštiti dostatan broj menstrualnih potrepština. Osim toga, 10% ispitanica nije moglo priuštiti ni lijekove za smanjenje boli.


Pročitajte više: Pokrenuta je peticija za smanjenje poreza na uloške: Zaustavimo menstrualno siromaštvo!


Osnovna potreba, a ne luksuz 

Iako smo još daleko od drugih država koje oporezuju uloške i tampone manje od 5% ili u kojima su žene oslobođene plaćanja poreza na menstrualne potrepštine, ovim promjenama higijenski proizvodi priznaju se osnovnom potrebom, a ne luksuzom kao što je bilo do sada.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -