Besplatni ulošci i tamponi u školama u Viktoriji!

Javne škole širom australske države Viktorije dijele besplatne tampone i uloške svojim učenicama. Ova inicijativa vlade ima za cilj osigurati da se sve učenice osjećaju ugodno tijekom menstruacije, isto tako žele ukloniti stigmu koja se veže uz one dane u mjesecu i sve to štedeći obiteljima stotine dolara svake godine.

Povezano:

Besplatni ulošci i tamponi

Inicijativa će koštati 20,7 milijuna australskih dolara (oko 95 milijuna kuna) i uključivat će informativnu kampanju o menstruaciji. Tamponi i ulošci će biti dostupni u školskim kupaonicama i tako će pomoći učenicama da smanje anksioznost i neugodu koja se veže uz menstruaciju. Cilj australske vlade je da im time pomogne da se više usredotoče na učenje.

Gabrielle Williams, Viktorijina ministrica za žene, kaže da su ženski higijenski proizvodi osnovna potreba i da ih se ne treba tretirati kao luksuz. “Mjesečnica je normalan dio života, a higijenski proizvodi osnovna potreba. Želimo osigurati da sve djevojke u našim javnim školama imaju pristup ulošcima i tamponima kada im trebaju, tako da se mogu usredotočiti na svoje obrazovanje”, rekla je.

Vlada je ovu inicijativu obećala 2018. godine, a prošle godine su počeli raditi na njezinoj primjeni. Isto tako spomenuli su kako postoje dokazi koji sugeriraju da nedostatak pristupa ulošcima i tamponima može negativno utjecati na učešće učenica u školskim aktivnostima i sportu.

“Učenice se možda neće moći koncentrirati u razredu, neće se osjećati ugodno ili samouvjereno baviti se tjelesnim aktivnostima ili uopće dolaziti školu”, istaknuli su.

Nedavna studija QUT-a otkrila je da u australskim školama nedostaje podataka o menstrualnom siromaštvu, ali anegdotski dokazi sugeriraju da je to stvaran, iako često skriven problem.

Dr. Ruth Knight iz Australijskog centra za filantropiju i neprofitne studije sa sjedištem u tvrtki QUT Business rekla je: “Rečeno nam je da djevojke koriste čarape ili toaletni papir, a donje rublje ostavljaju na podu ili u kantama dok su im toaleti dostupni u određeno doba dana. Nažalost, ono što je osnovno ljudsko pravo često se vidi kao tabu tema.”

Viktorijin ministar obrazovanja James Merlino rekao je: “Ponosni smo što pružamo besplatne sanitarne potrepštine u svim školama kako bismo osigurali da se učenice – bez obzira na njihovu pozadinu ili okolnosti – mogu usredotočiti i potpuno sudjelovati u obrazovanju”.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -