Pokrenuta je peticija za smanjenje poreza na uloške: Zaustavimo menstrualno siromaštvo!

U prošli petak, 26. studenog, u Hrvatskom saboru je konferencijom za medije u organizaciji Inicijative za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine i Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru pokrenuta peticija za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine. Tom su prigodom govorile Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, saborske zastupnice Anka Mrak – Taritaš (GLAS), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar – Gamulin (Možemo!), Katica Glamuzina (nezavisna zastupnica iz Kluba zastupnika socijaldemokrata), Sabina Glasovac (SDP) i Katarina Peović (RF) te Marija Trcol iz udruge PaRiter.

Zastupnice su istaknule važnost smanjenja poreza na menstrualne potrepštine u kontekstu seksističkog poreza i problematike ignoriranja pitanja koja se tiču žena od strane Vlade RH te su poručile kako neće odustati od borbe da se visoki porez na menstrualne potrepštine smanji na pet posto.


Pročitajte više: Prosvjed u Hrvatskoj zbog menstrualnog siromaštva!


Trećina žena mora štedjeti na ulošcima

Matejčić je istaknula poražavajuće podatke iz istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je proveo PaRiter krajem 2020. godine – trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki nije ni u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

Porazno je za naše društvo da svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Tko je iza peticije?

Peticiju pokreće Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Babe!, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru.

Inicijativu zastupnica u Hrvatskom saboru čine: Mirela Ahmetović (SDP), Sandra Benčić (Možemo!), Marijana Puljak (Centar), Anka Mrak – Taritaš (GLAS), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar – Gamulin (Možemo!), Katarina Peović (RF), Sanja Radolović (SDP), Martina Vlašić Iljkić (SDP), Andreja Marić (SDP), Katarina Nemet (IDS) Katica Glamuzina (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata), Boška Ban Vlahek (SDP), Ivana Kekin (NL), Ivana Posavec Krivec (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata), Sabina Glasovac (SDP), Romana Nikolić (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata) i Irena Simunić (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata).


Pročitajte više: Vlada se ne želi odreći 8000 kuna PDV-a kojeg žene plate pri kupnji uložaa tijekom života


Peticija je od iznimne važnosti jer unatoč postojanju konkretnih podataka iz istraživanja koji ukazuju na prisutnost menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj pa i preporuka s EU razine koje ističu važnost smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, članovi Vlade i dalje odbijaju prijedlog za smanjenje porezne stope na 5%, daju obećanja o analizama koje se provode ili će se provoditi, ali ne nude rješenje i ne pokazuju interes i konkretne akcije.

U Hrvatskoj svaka deseta žena ne može kupiti uloške

Smanjenje “ženskog” poreza je prvi korak u borbi protiv diskriminacije, prema smanjenju menstrualnog siromaštva i konačno uklanjanju stigme s menstruacije!

U Hrvatskoj svaka deseta žena nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.


Pročitajte više: Ovi gradovi sami financiraju besplatne uloške svojim učenicama!


Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Babe!, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru pokreće peticiju za smanjenje “ženskog” poreza u Hrvatskoj na 5%.

Naime, menstrualne potrepštine u Hrvatskoj oporezuju se kao luksuzni proizvod, s visokih 25%. Radi se o trećem najvećem porezu na robu široke potrošnje u svijetu. Ovako visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu potiče nejednakost i diskriminaciju u društvu. Ovim porezom pogođeno je više od polovice stanovništva kojemu je, zbog toga, znatno smanjena kvaliteta života. Važno je istaknuti da su žene u Hrvatskoj zbog “ženskog” poreza prisiljene kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine ili si ih uopće ne mogu priuštiti.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -