Prvi dan na čelu Citi grupe, Jane Fraser najavila globalne klimatske ciljeve!

Izvršna direktorica Citi grupe, Jane Fraser, najavila je dekarbonizaciju, odnosno smanjenje emisija stakleničkih plinova, prvog dana na čelu američke banke, ističući pritom da glavni financijeri imaju presudnu ulogu u ispunjavanju globalnih klimatskih ciljeva i isporuci ekonomije nulte emisije.


Pročitajte više: Jane Fraser postala je prva izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čeli velike banke na Wall Streetu!


Smanjenje emisija stakleničkih plinova

Citi grupa sada je postala posljednja velika investicijska banka koja se obvezala na financiranje ekonomije nulte emisije stakleničkih plinova, nakon što je njezina nova direktorica najavila planove za smanjenje emisija do 2050. godine.

“Globalne financijske institucije poput Citija imaju priliku – i odgovornost – igrati vodeću ulogu u pomaganju provođenja tranzicije u globalno gospodarstvo s nultom emisijom te tako ispuniti obećanje iz Pariškog sporazuma”, napisala je Jane na blogu zajedno s detaljima planova.

Banka će objaviti namjenski plan u sljedećih godinu dana, a koji će utvrditi kako namjerava postići nultu emisiju do sredine stoljeća i tako smanjiti emisije stakleničkih plinova do kraja stoljeća.

Objavljivanjem smanjenja emisija kao cilja, izvršna direktorica Citija pokazala je prijeko potrebno vodstvo u rješavanju klimatske krize. Taj će plan uključivati ​​ciljeve smanjenja emisija za sektore koje banka financira, a koji proizvode najviše ugljika.

Fraser je potvrdila da će nakon početnog razdoblja provedbe, banka pregledati opseg svog izvornog plana kako bi procijenila za koje dodatne sektore može postaviti ciljeve smanjenja emisija, kako bi mogla prijeći na druge dijelove svog poslovanja.

“Kao globalna svjetska banka, međusobno smo povezani s mnogim sektorima koji proizvode visoki udio ugljika, a koji i dalje pomažu u globalnom gospodarskom razvoju”, rekla je. “Posvećeni smo tome da na ovo putovanje povežemo što više klijenata sa sobom i neumorno radimo s njima kako bismo to uspjeli.”

O napretku će se izvještavati javno

Banka je obećala da će javno izvještavati o svom napretku u dekarbonizaciji. “Vjerujemo da su transparentnost i odgovornost ključni za uspjeh”, rekla je Fraser, prenosi GreenBiz.


Pročitajte više: Pokrenite društveno odgovorno poslovanje i učinite svijet boljim mjestom!


Do ovog poteza došlo je nakon što je skupina investitora podnijela rezoluciju dioničara pozivajući banku da otkrije hoće li i kako smanjiti emisije nastale financiranjem dijelova poslovanja, u skladu s globalnim ciljem ograničavanja zagrijavanja na 1,5 Celzijevih stupnjeva.

Danielle Fugere, predsjednica As You Sow, skupine za zagovaranje dioničara koja stoji iza tog poteza, pozdravila je Jane što je prvog dana u novoj ulozi postavila banku na klimatski odgovoran put.

“Ova najava usklađuje Citi s drugim velikim bankama koje poduzimaju mjere u vezi s klimatskim promjenama i šalju jasan signal da klijentske tvrtke moraju početi prelaziti na poslovne modele s nultom emisijom ili se suočiti s većim troškovima kapitala.”

Bankarski sektor je pod sve većim pritiskom javnosti i ulagača da se odreknu fosilnih goriva i iskoriste svoj financijski utjecaj da bi umjesto toga podržali uvođenje tehnologija i rješenja koja mogu omogućiti budućnost s nultom emisijom.

Najava Citija znači da su četiri od šest glavnih američkih banki uspostavile cilj nulte emisije stakleničkih plinova koji pokrivaju ne samo njihovo poslovanje i opskrbni lanac, već i utjecaj njihovih odluka o financiranju i ulaganju.

Dok su Bank of America, Morgan Stanley i JP Morgan Chase na sličan način iznijeli vizije usklađivanja svojih aktivnosti s Pariškim sporazumom, glavni američki konkurenti Wells Fargo i Goldman Sachs to još nisu učinili, a Fugere ih je pozvala da hitno pojačaju ambicije.

Foto: flickr/rahul desai, citigroup

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ingemark Barbara Meden

IT-evka Barbara Meden: „Odlično mi je u IT-u. Muškarci su jednostavni,...

Barbara Meden je Senior Project Manager u Ingemarku, hrvatskoj agenciji za razvoj softvera koja surađuje s brojnim tvrtkama u jugoistočnoj i...
- Advertisment -