Kako izgleda novi ured jedne od najuspješnijih hrvatskih IT kompanija

Moderne tvrtke već se neko vrijeme trude svojim zaposlenicima kreirati lijepo dizajnirane prostore, kreativno osmišljene urede, zabavne sadržaje pa čak i sobu za igrice, no, sve to već neko vrijeme, pogotovo zbog pandemije, nije presudno za dolazak na posao u ured niti za efikasnost timova. U jednoj od naših najuspješnijih IT kompanija nema igrica niti sportskih aktivnosti u uredima, no, uredi su uređeni i kreirani upravo po željama i potrebama njihovih zaposlenika. IT div Span, novi ured je uredio po mjeri zaposlenika. Uređenje dijela svojih uredskih prostora prepustio je u ruke tvrtke specijalizirane za activity based design, DC&T, a otkrili su nam i zašto.

span novi ured

„Najvažnije nam je bilo stvoriti prostor koji je, ne samo estetski privlačan, već i funkcionalan i prilagodljiv. Kroz primjenu ABW (Activity-Based Working) koncepta, stvorili smo različite zone koje su optimizirane za različite vrste rada. Na primjer, tihi prostori su dizajnirani za fokusiran rad, dok su otvoreni prostori koncipirani za timsku suradnju i brainstorming. Osim toga, velika pažnja posvećena je održivosti i ekološkoj odgovornosti, kroz korištenje održivih materijala i energetski efikasnih rješenja“, ističu Dubravka i Timi Kovačević, konzultanti za uređenje poslovnih interijera i vlasnici tvrtke DC&T.


Pročitajte više: Ured 21. stoljeća: ideje za uređenje ureda koji neće zamijeniti ni


Jedinstven demokratski kreativan proces

„Nakon što smo dobili brief od klijenta, prvi korak bio je dubinska analiza i istraživanje. Naš tim je proučavao kako najbolje iskoristiti prostor u skladu s potrebama i ciljevima tvrtke. Odmah smo se posvetili razumijevanju poslovnih procesa, tehnoloških potreba i kulture tvrtke“, dodaju.

To u praksi znači da je konzultantski tim imao intenzivnu dvosmjernu komunikaciju s klijentom. Osim redovitih sastanaka s odjelom za ljudske potencijale i voditeljicom Uprave, fokus su stavili na one koji će prostor koristiti, na zaposlenike. Organizirali su radionice s djelatnicima i na taj način dobili dragocjene uvide u njihove potrebe i preferencije, što je dodatno obogatilo konačni dizajn. Ova vrsta uključivanja korisnika nije samo demokratski pristup, već i strateški, jer garantira da će prostor biti optimiziran za stvarne potrebe i radne navike zaposlenika. Ovakav pristup komunikaciji omogućio je brže i efikasnije donošenje odluka, što je bilo ključno za uspjeh projekta u tako kratkom vremenskom okviru odnosno svega četiri mjeseca.


 „Novi dizajn ureda značajno je otvorio prostor i samim time omogućava bolju kolaboraciju među timovima. Kako Spanovci imaju mogućnost kombiniranog rada iz ureda i od svoje kuće, ne želimo da se i u Spanu zatvaraju u svoje urede, nego da imaju doticaj s drugim timovima u zajedničkim radnim prostorima i prostorima za druženje. U novom konceptu smo sve to dobili kroz balans privatnosti i uključenosti u tim koji je taj dan u uredu. Radne sobe, sobe za razgovore i zvučne pregrade nadopunjuju funkcionalne potrebe za diskrecijom i mirom te zaokružuju radni prostor u smislenu cjelinu“, rekao je Mladen Maras, Spanov Software Solutions Director.

Span: novi ured po mjeri zaposlenika

Što se tiče estetike, u uredima prevladava suvremeni i razigrani dizajn osmišljen tako da potiče produktivnost, kreativnost i suradnju. Kolorna paleta kombinira neutralne boje poput bijele i sive s dinamičkim crvenim akcentima, čineći prostor svježim i energičnim. Crvena, kao snažan vizualni identitet, služi za poticanje kreativnosti te osjećaja pripadnosti kroz Spanove boje brenda.

Stropovi i zidovi su glatki s minimalističkim obrascima, dok tepih na podu dodaje teksturu i toplinu prostoru. U pogledu osvjetljenja, ugrađena svjetla u stropu osiguravaju ravnomjerno osvjetljenje, dok viseće svjetiljke dodaju dodatnu rasvjetu, pridonoseći modernom i elegantnom dojmu. Jedan od najupečatljivijih dizajnerskih detalja je osvijetljeni podni element koji može služiti kao navigacijska točka ili dekorativni akcent. Ovaj detalj dodaje futuristički i inovativni dodir dizajnu.

Namještaj i oprema također su pažljivo odabrani da podrže funkcionalnost i produktivnost. Prostorni ormarići i ormari za pohranu omogućuju organiziranost i učinkovitost. Transparentne staklene pregrade omogućuju vizualnu povezanost i osjećaj otvorenosti, dok istovremeno pružaju potrebnu privatnost.


Pročitajte više: Uredimo ured – kako ga pretvoriti u ugodno mjesto za rad?


Span, novi ured ide dizajnom do veće produktivnosti i suradnje

„Najveći uspjeh u ovom projektu je optimizacija prostora koja je omogućila smještaj većeg broja zaposlenika bez smanjenja komfora i funkcionalnosti. Osim toga, kroz strateški dizajn i prostorno planiranje, uspjeli smo potaknuti bolju suradnju i komunikaciju među zaposlenicima. Ovo ne samo da poboljšava radnu atmosferu, već i pozitivno utječe na produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika. U konačnici, ovo će se odraziti na cjelokupnu učinkovitost i profitabilnost tvrtke, što predstavlja dugoročnu vrijednost za našeg klijenta“, dodaju Dubravka i Timi Kovačević. 

„Uređenje 6. kata HOTO Towera je bilo najveće i najzahtjevnije Spanovo prostorno uređenje u proteklih 15 godina. Suradnja s DC&T-om je bila više od tehničke i logističke podrške. Uz sve izazove mislim da imaju jako puno strpljenja i razumijevanja pogotovo kada stvari ne idu planirano, što je u projektu ove veličine neizbježno. Fleksibilnost, mogućnost brze reakcije, preuzimanje težine rokova i stresa s lakoćom, sve s namjerom da klijent i svi s kojima surađuju budu zadovoljni“, komentirala je redizajn ureda Iva Gredelj, Board Office Manager Spana.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -