Španjolska uvodi menstrualni dopust?

Španjolska bi mogla postati prva zapadna zemlja koja zaposlenim ženama nudi tri dana dopusta tijekom menstruacije. Tamošnja vlada ovu bi mjeru trebala odobriti idući tjedan. Tako će se pridružiti zemljama poput Japana, Južne Koreje, Indonezije i Zambije, koje već imaju tu praksu.

Garancija menstrualnog zdravlja

Državna tajnica Španjolske za ravnopravnost i protiv rodnog nasilja, Ángela Rodríguez, najavila je paket mjera koji garantira menstrualno zdravlje i reproduktivni oporavak. On uključuje i dopust za žene koje su imale pobačaj, prenosi Daily Mail.

„O pravima vezanim uz menstrualno zdravlje nikad se nije raspravljalo, a podaci su zastrašujući“, izjavila je Rodriguez za El Periodico. „Jedna od četiri žene ne može odabrati higijenske proizvode koje želi iz financijskih razloga. Zato predlažemo da se oni besplatno dijeliti u edukativnim i društvenim centrima.“ Paket reformi uključivao bi i pristupačnije tampone i higijenske uloške.

Mjera će ukloniti porez na dodanu vrijednost iz prodajne cijene proizvoda u trgovinama. Također, zahtijevat će se da škole nude higijenske potrepštine učenicama kojima su oni najpotrebniji. Nadalje, cilj je osigurati besplatne proizvode onima u marginaliziranim društvenim okolnostima, prenosi Complex.


Pročitajte više: Smanjen je ‘ženski porez’ na uloške i tampone


Trećina žena ima jako bolne menstruacije

Dopust je namijenjen ženama koje pate od iznimno bolnih menstruacija. Prema napisima The Telegrapha, Španjolsko ginekološko i opstetričko društvo iznijelo je kako trećina žena koje imaju menstruaciju pati od jakih bolova. Simptomi uključuju akutnu bol u trbuhu, glavobolju, proljev i groznicu. „Ako netko ima takve simptome, odobrava se privremeni invaliditet, pa bi se isto trebalo dogoditi i s menstruacijom – dopustiti ženi s vrlo bolnim mjesečnicama da ostane kod kuće“, objasnila je Rodriguez.


Pročitajte više: Intimina uvela fleksibilno radno vrijeme tijekom menstruacije!


Muška kontracepcijska pilula

O izmjenama bi se trebalo glasovati idući tjedan na sjednici vlade. Također, Rodriguez je najavila da Španjolska postaje vodeća u razvoju muške kontracepcijske pilule, čija bi testiranja na ljudima mogla početi već ovog srpnja, tvrde istraživači sa Sveučilišta Minnesota.

Španjolska vlada također namjerava ukinuti uvjet roditeljske dozvole za djevojke od 16 i 17 godina koje traže pobačaj, ali i donijeti zakon o trgovini ženama za prostituciju u Španjolskoj.  

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -