Novi Zeland uvodi 3 dana dopusta nakon spontanog pobačaja

Novi Zeland i dalje vodi po pitanju napretka u ženskim pravima. Spontani pobačaj znači da će roditelji imati pravo na rodiljni dopust. Novozelandski parlament jednoglasno je donio odluku o slobodnim danima nakon spontanog pobačaja majkama i njihovim partnerima. Odluka se odnosi i na roditelje koji su dijete planirali posvojiti ili ga dobiti putem surogat majke, piše The Guardian.

Zastupnica Ginny Andersen predstavila je zakon i rekla da će omogućiti roditeljima da se u miru nose s gubitkom, a da pritom ne moraju koristiti bolovanje. “Žalost i bol koje izaziva pobačaj nisu bolest; riječ je o gubitku. A tom gubitku treba vremena – vremena da se od njega oporavi fizički i vremena da se oporavi mentalno. Treba vremena za oporavak s partnerom.”


Pročitajte više: Novi Zeland uvodi besplatne uloške i tampone u škole!


Žena koja je pokrenula promjenu

Prilikom predstavljanja zakona Ginny Andersen je odala počast književnici iz Dunedina, Kathryn Van Beek. Ona se nakon spontanog pobačaja obratila svom lokalnom zastupniku i potaknula promjenu zakona. “Spontani pobačaj je čudno, tajno rođenje koje je ujedno i smrt”, napisala je Van Beek o svom iskustvu.

Zastupnica Zelene stranke Jan Logie smatra da je ovaj zakon jedan od načina na koji se ruše tabui oko spontanog pobačaja i olakšava ženama koje nakon takvog traumatičnog iskustva moraju patiti u tišini. “Ta šutnja koja nam je nanosila toliko štete sad je djelomično prekinuta zahvaljujući ovoj raspravi i pažnji koju je parlament posvetio ovom pitanju.” Dodala je da će jedna od četiri Novozelanđanke doživjeti spontani pobačaj, a oko 20 tisuća žena godišnje izgubi dijete, ili spontanim pobačajem, ili se rodi mrtvo dijete. Sada će ona imati tri dana rodiljnog dopusta.

“To je zaista normalno iskustvo, ali zato što je normalno ne znači i da je jednostavno. Ne znači da nije bolno. Ali mi smo dugo šutnjom i stigmom prisiljavali žene – prvenstveno žene – da se prave kao da se ništa nije dogodilo”, rekla je Logie.

Zakon se ne odnosi na žene kod kojih je trudnoća namjerno prekinuta. Izazvalo je to nezadovoljstvo kod nekih zastupnica. Nacionalna zastupnica Erica Sandford rekla je da podržava zakon, ali da osjeća osobnu nelagodu zbog “boli, tjeskobe i trauma koje izaziva pobačaj i činjenice da nije obuhvaćen ovim zakonom.”


Pročitajte više: Novi Zeland uveo plaćeni dopust za žrtve obiteljskog nasilja


Primjeri drugih zemalja

Zakon koji predstavlja veliku promjenu u Novom Zelandu već je uobičajen u nekim dijelovima svijeta. Indijski zakon predviđa šest tjedana odmora za žene u slučaju spontanog ili induciranog pobačaja. Zakon je donesen kao dio Maternity Benefit Acta 1961. godine. Međutim, zbog činjenice da velik broj žena u Indiji nije službeno zaposlen, samo mali broj Indijki može iskoristiti svoje zakonsko pravo.

Druge zemlje imaju zakone koji omogućuju plaćeni dopust ako žena rodi mrtvo dijete. Kanadska pokrajina Ontario omogućuje ženama 17 tjedana neplaćenog rodiljnog dopusta ako izgube dijete 17 tjedana ili manje prije termina. U Ujedinjenom Kraljevstvu spontani pobačaj prije 24 tjedna ne ispunjava uvjete za dopust zbog žalosti. Međutim, ako žena doživi spontani pobačaj ili rodi mrtvorođenče nakon 24. tjedna ima pravo na rodiljni dopust i pripadajuću naknadu.

Foto: Unsplash/John Looy, parliament.nz

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -