Novi Zeland uvodi besplatne uloške i tampone u škole!

Već se duže vrijeme vode rasprave o apsurdnosti činjenice da se ulošci i tamponi plaćaju, a iz mnogih bi razloga trebali biti besplatni. Ipak, polako raste svijest o tome i od nedavno se uvode promjene. Sve učenice u Novom Zelandu od lipnja će imati pristup besplatnim higijenskim proizvodima, uključujući uloške i tampone, piše Women’s Agenda.


Pročitajte više: Besplatni ulošci i tamponi u školama u Viktoriji!


Studija iz 2020. u Australiji je ispitala opseg siromaštva, a rezultati su pokazali da su učitelji donirali higijenske proizvode (uloške i tampone) studenticama jer su djevojke koristile čarape ili smotani toalet papir te da među učenicima daleko nedostaje svijest o higijeni tijekom menstruacije.

Američko istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je jedna od pet američkih djevojčica u dobi od 16 do 24 godine ili rano napustila školu ili je u potpunosti napustila jer nisu imale pristup higijenskim proizvodima za vrijeme menstruacije.

Besplatni tamponi i ulošci za sve učenice

Uvođenje besplatnih uložaka na Novom Zelandu rezultat je uspješnog pilot programa u 15 škola koji je proveden nakon što se situacija u školama pokazala nepovoljnom, objavila je premijerka Jacinda Ardern na društvenim mrežama. Rekla je i da će besplatni proizvodi pomoći učenicima u pohađanju nastave, posebno zbog istraživanja koje je pokazalo da jedna od 12 učenica izostaje s nastave zbog menstruacije jer si ne može priuštiti tampone i uloške.

“Mladi ne bi trebali propustiti svoje obrazovanje zbog nečega što je normalan dio života za pola stanovništva”, rekla je Ardern.


Pročitajte više: Novozelandska premijerka: “Ulošci i tamponi moraju biti besplatni!”


„Danas smo najavili da će od lipnja ovi proizvodi u školama biti besplatni diljem zemlje. Dovoljno je prepreka s kojima se suočavaju naša djeca i mladi dok odrastaju – pristup ovim proizvodima ne bi trebao biti jedan od njih!”

Vrijednost programa se procjenjuje na 25 milijuna novozelandskih dolara.

U istom smjeru krenule su i druge države poput onih u Australiji i SAD-u, kao i Škotska koja je ujedno i prva država na svijetu koja je stanovnicama omogućila besplatne uloške i tampone. Besplatni higijenski proizvodi za menstruaciju dostupni su i diljem Engleske, nakon uvođenja programa 2020. godine.


Pročitajte više: Škotska službeno postala prva država koja će osigurati besplatne uloške i tampone!


Ulošci i tamponi ženu u Novom Zelandu tijekom života koštaju do 15 000 dolara!

Podignuta je značajna svijest o troškovima ovih proizvoda na Novom Zelandu, a Miranda Hitchings iz tvrtke Dignity NZ rekla je za New York Times da proizvodi za menstruaciju ženu mogu koštati čak do 15 000 novozelandskih dolara tijekom života.

Hitchings je u suradnji s Jacintom Gulaskharem osnovala neprofitnu tvrtku Dignity NZ, koja tvrtkama pretplatnicima omogućuje da besplatno dobivaju tampone i uloške za svoje osoblje, kao i mladim djevojkama putem “jedan plus jedan gratis” modela.

Dignity NZ je istaknuo važnost uvođenja besplatnih proizvoda u škole objavivši na društvenim mrežama: „Za učenice, nedostatak pristupa higijenskim proizvodima, ne samo da pogoršava osjećaj srama i financijsko opterećenje, već se pokazalo da povećava i broj izostanaka s posla stvarajući tako dugoročne nedostatke u obrazovanju žena.”

Besplatni ulošci i tamponi povećavaju samopouzdanje i smanjuju stigmu

Kroz četiri godine provođenja pilot projekta pokazalo se da besplatan pristup higijenskim proizvodima smanjuje stigmu i povećava samopouzdanje djevojaka i žena.

No, dodali su kako je važno da proizvodi budu dostupni u slobodnoj prodaji, omogućujući studenticama da se osjećaju ugodno nabavljajući uloške i koristeći ih.

Foto: Pexels/Karolina Grabowska

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pretty privilege

Pretty privilege – Lijepim ljudima životni je put popločen zlatom?

Pojam pretty privilege vjerojatno je dobro poznat svima. Odnosi se prilike u životu, poslovne i privatne, koje u većoj količini dobivaju...
- Advertisment -