7 lekcija koje nas naučile sportašice na Olimpijskim igrama u Tokiju

Službeno su zatvorene Olimpijske igre u Tokiju, a održane tijekom epidemije sigurno će ostati zapamćene. Malo je događaja koji više simboliziraju pobjedu kao olimpijske igre, sportaši se za njih pripremaju godinama pa i desetljećima kako bi dospjeli do ove razine. Ove godine sportašice na Olimpijskim igrama su one koje su se istaknule, a svojim potezima naučile su nas brojnim lekcijama, piše Fast Company.

Koje su nas lekcije sportašice na Olimpijskim igrama naučile?

Budite prvi

Žene na Olimpijskim igrama 2020. napravile su iskorake. Jasmine Camacho-Quinn osvojila je prvu zlatnu medalju za Portoriku i drugu medalju u povijesti zemlje. Anastasija Zolotić postala je prva Amerikanka koja je osvojila olimpijsko zlato u taekwondou. Filipinka Hidilyn Diaz, dizačica utega, osvojila je prvu zlatnu medalju svojoj zemlji koja još od 1924. godine šalje delegaciju na olimpijske igre.


Pročitajte više: Žene vode promjene u svijetu: Mlade sportašice prve su ukazale na problem mentalnog zdravlja sportaša na vrhuncu karijere


Nemojte se bojati probati nešto novo

Bacačica diska Valarie Allman osvojila prvu zlatnu medalju SAD-u u atletici na ovim Olimpijskim igrama. Allman je svoju karijeru započela kao plesačica, a pridružila se atletskom timu u srednjoj školi i isprobala disk kako bi mogla dobiti pozivnicu za godišnju večeru špageta za bacače diska. Otkrila je da ima talent za to – snaga, ravnoteža i tehnika koju je naučila na plesnim treninzima pomogla joj je – i nastavila je bacati na Sveučilištu Stanford.

Vaše godine vas ne određuju

Dobni raspon sportašica u Tokiju mogao bi vas iznenaditi. Među najmlađim sportašima koji su se natjecali su Hend Zaza (12) iz Sirije koja se natjecala u stolnom tenisu. Skateboarderi Sky Brown (13), iz Velike Britanije, i Japanka Kokona Hiraki (12) također su među najmlađim olimpijcima. Skateboarderka Momiji Nishiya (13) osvojila je zlato na ženskoj uličnoj utrci za skateboarding.

Najstarija olimpijka na igrama 2020. je Mary Hanna, 66-godišnja konjanica iz Australije. Uzbekistanska gimnastičarka Oksana Chusovitina s 46 godina nastupila je na svojim osmim olimpijskim igrama. Sedam sportaša u 30-im i 40-im godinama, uključujući tri žene, debitiralo je na Olimpijskim igrama 2020.

Nastavite – čak i kad ste ljuti i tužni

Vjerojatno ste uočili američku gimnastičarku Jade Carey koja je završila u suzama. Drhtavi korak prije preskoka ostavio ju je na osmom mjestu, bez nade za medalju. Iako su neki mislili da će to uzdrmati Jade, ona je sljedeće večeri u natjecanju na tlu osvojila zlato.

Promijenite pravila!

Dresovi sportašica postali su glavna tema Olimpijskih igara kad su članice norveške ženske rukometne reprezentacije na pijesku kažnjene sa 150 eura zbog nošenja kratkih hlačica umjesto bikinija, kako to zahtijeva Međunarodna rukometna federacija. Čin pobune izazvao je međunarodno negodovanje te internu reviziju upravnog tijela sporta.


Pročitajte više: Norveška ženska rukometna reprezentacija kažnjena jer su odbile nositi bikini gaćice


Pronađite svoj put

Konjanica Jessica Springsteen, čiji je otac rock legenda Bruce Springsteen, obavila je posao kako bi pustila njezin talent da govori za nju, a ne njezino slavno prezime. Trenutno zauzima 14. mjestu na svijetu i važno je ime u ovom sportu.

Ljubaznost je važna

Belgijska triatlonka Claire Michel bila je shrvana kada je prošlog utorka završila natjecanje. Natjecateljica Lotte Miller iz Norveške uhvaćena je kako tješi Michel, koja je nakon događaja jecala. Miller je rekla Michel: “Ti si je**ni borac. Ovo je olimpijski duh i imaš ga 100%”, izvijestio je Associated Press.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -