Ne volite ponedjeljak, dosadno vam je i ne dobivate povišicu – to su znakovi stagnacije na poslu

Brojna istraživanja su dokazala da se sreća ljudi može prepoznati po tome što uvijek žele više. Isto vrijedi za gotovo sve aspekte života, a to dotiče i karijeru. Drugim riječima, pratite ostvarujete li svoje želje ili ima li vaš posao potencijal za rast. Pronašli smo jasne znakove koji će vam ukazati je li nastala stagnacija na poslu.


Pročitajte više: Savjeti mladim menadžericama – kako da vas nadređeni primijete?


Stagnacija na poslu

Ne volite ponedjeljak

Jeste li ikad osjetili tjeskobu nedjeljom zbog osjećaja da radni tjedan počinje? To je razumljivo ako ste imali najbolji vikend u svom životu. Ali ako je to bio vaš uobičajeni vikend kojeg provodite spremajući i gledajući filmove, to je potpuno druga priča. Ako radije čistite kupaonicu nego što razmišljate o tome da sutra radite, nešto nije u redu.

Drugi to zovu nedjeljnom depresijom. I dok je to česta pojava među ljudima, to bi isto tako mogao biti znak nečeg dubljeg, ako se to događa već duže vrijeme. Obično je znak nečega vrijednog rješavanja kad je toliko ozbiljno da vas košta mira.


Pročitajte više: Kako poboljšati svoj učinak na poslu?


Godinama niste dobili povišicu

Ako niste baš sigurni trebate li ostati na poslu te tražite razlog za odlazak ili ostanak, pogledajte svoju plaću. Redovito dobivanje povišice održava osjećaj blagostanja za zaposlenike, ali i osjećaj da se njihove usluge cijene. Ako trenutno zarađujete isti iznos u posljednje tri godine ili više ili ako nema velike razlike između vaše trenutne i početne plaće, možda je vrijeme za odlazak.

Nadređeni vas zaobilaze kad su u pitanju promocije

Još jedan razlog za odlazak iz tvrtke je nedostatak promocije. Ako ste u firmi tri godine i niste dobili promociju, postoji problem. Nezadovoljstvu zaposlenika može pridonijeti i činjenica da netko mlađi napreduje na položaje više od vašeg. Iako neke od ovih okolnosti imaju ponekad razumno opravdanje, ukoliko se to događa često, može predstavljati problem.

Dosadno vam je

Kad razmišljate o prvim danima na poslu, vjerojatno ćete osjetiti ekstremnu tjeskobu. Došli ste na nepoznati teritorij, među nepoznate ljudi, ali ste i dobili zadatke s kojima ste se prvi put susreli. Nakon nekog vremena, kako ste se navikli na okolinu, tjeskoba je polako opala, a vaše vještine i samopouzdanje rasli su iz dana u dan. Postupno se sve to pretvara u osjećaj uzbuđenja. Znajući da sa svim stvarima koje učite na poslu možete postići bilo što. Ovaj je trenutak vrhunac zadovoljstva u karijeri u kojem osjećate kako se sve vaše turbine okreću, što vas čini najproduktivnijim što biste mogli biti.

Nažalost, nije uvijek lako održati uzbuđenje. To se posebno odnosi na rutinske i ponavljajuće zadatke koji ne ostavljaju prostora kreativnosti. U idealnoj situaciji moći ćete promijeniti poziciju unutar tvrtke ili raditi na nekom novom projektu. Ako se osjećate kao da ste na autopilotu i radite isto iznova i iznova, to je stagnacija na poslu.

Ništa više nije novo

Ovo je poput dodatno objašnjenja prethodnog znaka. Sjećate se kako vam se dok ste bili dijete činilo da je najnovija igračka najbolja? Ljudska je priroda takva da uvijek žudi za nečim novim. Novo nam daje uzbuđenje. A to uzbuđenje pruža nam poriv i motivaciju da radimo ono što radimo i uživamo dok to radimo.

Dobri poslodavci daju sve od sebe kako bi motivirali zaposlenike pružajući im nešto novo s vremena na vrijeme. Ponekad je to novčani bonus. Drugi put su to treninzi, radionice, pa čak i team building. Ako smatrate da se ništa novo ne događa u vašem uredu, možda biste trebali preuzeti inicijativu i predložiti nešto. U suprotnom, možete stagnirati.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -