Otkriven je prvi test koji pouzdano pokazuje rane znakove starenja prije menopauze

Istraživanje koje je proveo tim znanstvenika iz laboratorija GENOS otkrilo je prvi rani biomarker za perimenopauzu, odnosno razdoblje prije menopauze. Profesor Gordan Lauc svoj će znanstveni rad objaviti u uglednoj znanstvenoj publikaciji iScience.

Objavljeno istraživanje će pronaći svoju primjenu u obliku testa MenoAge koji je tim prof. Gordana Lauca razvio kako bi se otkrili prvi znakovi starenja kod žena prije ulaska u menopauzu. O čemu je zapravo riječ?

Što je MenoAge?

MenoAge je krvni biomarker koji ukazuje na prve znakove starenja žena prije ulaska u menopauzu, a na bazi je glikana. Istraživanje na kojem se temelji ovaj test je bilo provedeno na 2000 žena u razdoblju od 15 godina. Pritom su znanstvenici otkrili da žene ubrzano stare upravo u razdoblju prije samo menopauze – tijekom perimenopauze. 


Pročitajte više: Simptomi koje uzrokuje menopauza i kako se nositi s njima!


Kako funkcionira MenoAge?

MenoAge je zapravo započeo GlycanAge testom kojim su znanstvenici mjerili brzinu biološkog starenja organizma analizom imunološkog sustava i upale. Naime, sastav IgG glikoma, odnosno glikana imunoglobulina G, se sa starenjem mijenja prema upalnom te time pokazuje na razdoblje ubrzanog starenja. Glikani koji se vežu za antitijela imaju protuupalno ili upalno djelovanje. Naš način života, prehrana i hormoni utječu na djelovanje glikana u organizmu.


Pročitajte više: 5 promjena koje donosi menopauza i kako se nositi s njima


Primjena MenoAge testa

Razdoblje perimenopauze i menopauze donosi povećane zdravstvene rizike žena te će jedna od primjena testa biti u personaliziranoj terapiji menopauze. Praćenjem glikoma moguće je otkriti bolesti poput artritisa i kardiovaskularnih bolesti čak godinama prije razvoja bolesti.

MenoAge test pokazuje prve znakove starenja u razdoblju perimenopauze, perioda koji može trajati i do 15 godina. Do sada je razdoblje perimenopauze bilo teško dijagnosticirati zbog nepravilnih hormonalnih ciklusa te nije postojao pouzdan test kojim se ono moglo utvrditi. Neprikladna primjena hormonskih testova dovodila je do pogrešnih dijagnoza bolesti kod žena poput depresije, migrene i fibromialgije te je ono rezultiralo neadekvatnim tretmanima liječenja poput antidepresiva. 

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -