Statusni simboli velik su trošak. Zašto trošimo novac zbog drugih?

Američka poduzetnica Jennifer Welsh na svojem je LinkedIn profilu s pratiteljima podijelila čuđenje popularnosti brendiranih stvari kao statusnih simbola.

Njezina je objava pokrenula zanimljivu raspravu u kojoj su se čitatelji i sami osvrnuli na svoj odnos s novcem.


Pročitajte više: Stručnjakinja savjetuje isplati li se trenutno ulaganje u nekretnine na moru


Financijska sigurnost je važnija od statusa

“Trebalo mi je 35 godina da počnem cijeniti financijsku sigurnost više od statusnih simbola,” priznala je. “Materijalni je svijet prava zamka i držao me siromašnom. Kad su nam važni statusni simboli, pravo bogatstvo nam izmiče.”

U svrhu izrade posta istražila je ponudu statusnih simbola na današnjem tržištu. Pronašla je malenu torbicu brenda YSL po cijeni od 2.590 američkih dolara.

“Recimo da mi je sad potrebna torbica… Što kad bih našla neku od 100 dolara? I uložim 2.490 dolara u dionice? To može postati 10.000 dolara u 20 godina. E, to je torbica! Pametna ulaganja su novi statusni simbol.”

Komentari su bili raznoliki, no ono u čemu se mnogi slažu jest kako je doista pametno uložiti za budućnost.

“Najviše mi je žao što sam kupila novi sportski auto u svojim 20-ima svojom prvom velikom plaćom. Trčanje za statusom nije bilo vrijedno toga.”

“Kad mi je bilo 29, potrošila sam svoj novac putujući Europom. Znam da bi danas taj novac puno više vrijedio da sam ga negdje uložila, no provela sam se sjajno i otvorili su mi se novi pogledi na svijet. Definitivno ništa ne bih mijenjala.”


Pročitajte više: Ulaganje u znanje uvijek se isplati!


Zašto nas privlače prestižni brendovi?

Doista, svijet se u nekom trenutku okrenuo materijalizmu, a da to nismo ni primijetili. Brend je sve i njega treba pokazati. Svi se sjećamo trendova nošenja odjeće s vidljivim natpisom Supreme, popularnih Gucci remena i trenirki čiji cijeli dezen čini logo, baš kao i poznate Louis Vuitton torbe.

Ako ste ljubitelj nekog brenda jer vam odgovara kvalitetom, u tome nema ništa loše. Ako vam se sviđa isticati logo nekog brenda odjećom ili modnim dodacima, ni tu nema ništa loše. Ukusi su različiti.

No ako to radite s ciljem da budete “viđeni” i da drugi oko vas prepoznaju da si možete priuštiti neki brend, onda se zamislite je li to vrijedno vašeg novca i, budimo realni, vašeg opterećivanja. Ljude ne zanima koji brend nosite i neće pamtiti logo na vašoj košulji, kao što ni vi ne pamtite logo na njihovoj.

Je li pametno uložiti u torbu prepoznatljivog brenda samo zato što će drugi znati što nosite? Ili je bolje uložiti u funkcionalnu torbu koja vam je zaista potrebna i koja vam se možda i više sviđa?

Nastavimo li s primjerom torbi, poznate Birkin torbe mogu koštati i nekoliko stotina tisuća američkih dolara – cijena je to po kojoj možete kupiti nekretninu.

Naravno da je riječ o ekstremnom primjeru jer ne možemo reći da svaka druga osoba nosi birkinicu oko ruke. No i dalje je odličan primjer donošenja dobrih i loših financijskih odluka. Mada, kod ulaganja, koliko ima pameti – ima i sreće.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -