Investicijski fondovi – jesu li i za mene?

Kad čujemo za investicijske fondove prvo pomislimo na proizvod ili uslugu koja izaziva interes i golica maštu. Ne pomišljamo na detalje i vrste, već na dio financijske industrije za koju imamo predodžbu ili predrasude da je nešto posebno ili samo drugačije.

Ipak se tu radi o nekakvim globalnim svjetskim tržištima, burzama i velikim ulagačima i nismo sigurni koja je naša pozicija prema njima. Znamo da i na našem tržištu postoje investicijski fondovi, poznajemo i dosta osoba koji ulažu u fondove, ali nam se svejedno čini da je potrebno puno financijskih sredstava da bi se uključili. Vrlo često je razlog za navedenu misao ili stav neinformiranost.

Što su točno investicijski fondovi?

Dovoljno je vrlo malo vremena da se svako od nas upozna s investicijskim fondovima. Ima ih puno, različiti su, ulažu u sve i svašta širom svijeta, mogu biti izrazito rizični i gotovo nerizični, razne valute, robe, kontinenti, države, itd., i na kraju su ipak planetarno popularni. Što je razlog? Razlog je u principu ulaganja, osnovnim kriterijima koji obilježavaju fondovsku industriju.

Imovina fondova uvijek i isključivo pripada ulagateljima, nikada društvima koja upravljaju fondovima. Status ulagatelja je potpuno isti bez obzira na to imate li jedan ili milijun udjela u fondu. Manager fonda ne zna i ne zanima ga ime ulagatelja, zanima ga samo ostvarenje prinosa i imovina koju će prikupiti ako uspješno upravlja fondom i na koju će naravno obračunati naknadu. Transparentnost ulaganja, vrsta imovine, struktura, tržišta, valute i sl. je unaprijed poznato i pomno se nadzire od regulatora.

Rizik koji ulagatelj u fond prihvaća jest isključivo njegov izbor. Dostupnost svih tržišta i istovremena zadivljujuća raspršenost ulaganja uz minimalan ulog je posebnost samo investicijskih fondova. Primjerice, ako je minimalan ulog 100 novčanih jedinica, bez obzira na valutu, a fond ulaže širom svijeta u različite dionice ili druge vrijednosne papire, moguće je biti udjelničar u stotinama i tisućama dionica ili vrijednosnih papira od kojih svaki košta više od onog jednog početnog minimalnog uloga. To je razlog zašto su opće prihvaćeni i izrazito popularni.

Jesu li investicijski fondovi za mene?

Ostaje nam odgovor na naslovno pitanje. Jesu li za mene?

Ako u investicijske fondove ulažu milijuni osoba različitih profila, investicijskih sklonosti, ciljeva, ročnosti, koji je razuman razlog da i ja ne participiram u istima? Nema ga! To da neko gubi, a drugi dobivaju je površina slike i lakonski odgovor, umjesto da stvarno upoznamo fondove.

Međutim, prije ulaganja važno je definirati kriterije.

Kao što industrija investicijskih fondova ima jasne kriterije i pravila, važno je da i svatko od nas sam sebi postavi tri osnovna pitanja:

  • Prinos – koliki prinos želim?
  • Rizik – koji rizik sam spreman preuzeti?
  • Razdoblje ulaganja – u kojemu želim postići cilj?

Tek nakon toga moguće je pristupiti izboru fonda. To znači da ću usporediti kriterije s povijesnim rezultatima fonda, ali ne samo s prvom točkom. Obično je prinos misao vodilja za ulaganje, a rizik, nervoza i nezadovoljstvo koje će zasigurno uslijediti ako nismo bili iskreni prema sebi na početku ulaganja.

Probajmo postaviti lako vidljiv cilj, npr. želim akumulirati određen iznos sredstva za putovanje, tada imamo iznos i rok, dok nam je rizik faktor koji opominje da ću ostati bez putovanja. Lako je usporediti razliku između putovanja i klupe u obližnjem parku. Prilično plastična usporedba, zato ih i ne volimo, ali nas drže budnima kod ulaganja. Tada ćemo vrlo brzo razumjeti što su PBZ novčani fondovi i čemu služe, u kojoj ćemo se prilici odlučiti na PBZ dioničke, a kada za PBZ obvezničke fondove. Iskren pristup prema sebi lako će nas uputiti u koju vrstu fondova želim ulagati.

Tek iza toga poželjna je detaljnija analiza fondova, društava, tržišnih trendova i ekonomskih ciklusa. Podrazumijeva se da u razdoblju ulaganja pratimo što se događa i nadziremo ulaganje. S vremenom ćemo otkriti što znači diverzifikacija, odnosno raspršenost imovine u više različitih proizvoda, koja su međusobno različita. Ulaganje u dva dionička fonda u dva različita društva za upravljanje, ako fondovi ulažu na isto tržište, nije smanjenje rizika. Različiti fondovi, različita tržišta, a isto društvo, jest smanjenje rizika.

Također, važno je naglasiti da je za uspjeh ulaganja zaslužan svatko od nas jer mi samostalno izabiremo. Naravno, to vrijedi i kad nam ne ide.

Naravno, ostaje nam mogućnost da investicijski fondovi nisu i za mene. Tada ćemo imati dovoljno vremena uvidjeti zašto propuštamo priliku koju drugi koriste. Nekad uspješno, nekad manje uspješno. Nećemo se natjecati i biti dio tih svjetskih tržišta, ciljeva, rokova i naravno rizika – njega ionako nema puno na klupi u obližnjem parku.

Autor: PBZ Invest

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -