Pravilo za štednju koje će oporaviti vaše financijsko stanje!

Bili materijalist ili ne, u današnjem svijetu novac je bitan, na kojem god mjestu prioriteta bio. Upravo da vas i nije briga za materijalne stvari, vjerujemo da je vaša briga da ne ostanete gladni, da putujete i da zadovoljite osnovne potrebe. Često se pitamo odakle toliko novca bogatim ljudima i koja je njihova tajna, osim dobrog posla? Tajna se krije u načinu štednje! Donosimo vam jedno od popularnijih pravila za štednju, 50-30-20, koje će vas naučiti učinkovito upravljati prihodima!


Pročitajte više: Kakeibo kineska metoda uštede novca kojom ćete naučiti biti disciplinirani i preuzeti odgovornost!


Smjernice i pravila za štednju

Način štednje 50-30-20 postao je popularan zahvaljujući američkoj senatorici Elizabeth Warren i njezinoj kćerki Amelie Warren Tyagi koje su u knjizi All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan postavile grubo pravilo kako da obitelji radničke klase planiraju potrošnju kako bi se pripremili za budućnost i nepredvidljive okolnosti, prenosi The Balance.

Prema ovom pravilu, proračun se dijeli na tri kategorije: potrebe, želje i financijske ciljeve. Ovo pravilo, odnosno smjernice za stvaranje kvalitetnog proračuna govore da se 50% prihoda treba trošiti prema osnovnim potrebama bez kojih ne možemo živjeti, a to su: najam, namirnice, komunalije (struja, voda, kanalizacija). 30% prihoda treba se trošiti na ono što želite, ali nije baš nužno za preživljavanje, a to su hobiji, odmori, ručak u restoranu, digitalne i streaming usluge poput Netflixa…Preostalih 20% namijenjeno je trošenju na financijske više ciljeve koji ulaze u dva područja, a to su:

  • Sva štednja, poput mirovinskih doprinosa, štednje za kuću, odvajanje novaca za fakultet…
  • Isplate duga

Pročitajte više: Kako znati trebate li otplatiti dugove ili investirati?


Većina ljudi premalo uštedi, dok nesvjesno previše troši. Osnovno pravilo 50-30-20 način je da postanete svjesni svojih financijskih navika i ograničite prekomjernu potrošnju i malu uštedu. Trošite li manje na stvari koje vam nisu toliko bitne, možete uštedjeti više za stvari koje vam jesu.


Pročitajte više: 8 malih trikova za velike uštede!


Kako krenuti?

Izračunajte mjesečni prihod – zbrojite koliko novaca svakog mjeseca primate na bankovni račun.

Izračunajte prag potrošnje za svaku kategoriju – pomnožite plaću s 0,5 kako biste dobili iznos za trošiti na potrebe, s 0,3 za želje te s 0,2 za financijske ciljeve kako biste dobili uvid u to koliko biste trebali potrošiti unutar svake kategorije.

Planirajte svoj proračun oko ovih brojeva, navedite i izračunajte svoje mjesečne troškove i provjerite trošite li manje od mjesečnih ciljeva koje ste odredili u prethodnom koraku.

Slijedite svoj proračun – pratite troškove svaki mjesec i unesite promjene po potrebi kako biste se ubuduće držali granica.

Često je teško započeti sa štednjom jer ne znamo odakle krenuti. Upravo je to razlog zbog kojeg je pravilo 50/30/20 toliko funkcionalno – vrlo je jednostavno.

Ipak, kao i svako pravilo što se tiče financija, trebate uzeti s rezervom i prilagoditi svojem financijskom stanju i potrebama. Primjerice, svi trebaju jesti, no neke namirnice spadaju u kategoriju želja, a ne samo potreba, poput, primjerice, grickalica i gaziranih pića.

Zarađujete li tako da jedva spajate kraj s krajem, možda ćete se mučiti s tim da uštedite 20% prihoda bez obzira na to kako živite, pogotovo ako uzdržavate obitelj. S druge strane, imate li velike ciljeve poput prijevremene mirovine ili kupnje kuće, 20% neće biti dovoljno. Stoga, ovo su samo smjernice koje trebate prilagoditi stvarnoj situaciji i vašem financijskom stanju.

Foto: Pexels/maitree rimthong

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -