Što će donijeti ‘smrt’ klasičnih ureda za zaposlenike te prelazak na rad od kuće?

Rad od kuće ili rad iz ureda? Što je bolje? Posljednjih mjeseci vode se brojne polemike o ova dva načina rada, a postoje i prednosti i nedostatci oba. Stoga smo odlučili pitati managerice je li kraj ureda u tradicionalnom smislu pogodak ili promašaj ili to ipak ovisi o pojedincu.


Pročitajte više: Od ove snimke zaposlene mame koja radi od kuće zaboljet će vas glava!


Je li došao kraj klasičnih ureda?

Izvršna direktorica Poliklinike Mazalin Matija Matea Stojić navodi kako rad od kuće nekim zaposlenicima odgovara u potpunosti, neki vole kombinaciju, a nekima uopće ne odgovara. Puno toga ovisi o načinu života, uvjetima za rad od kuće i naravno, mindsetu. 

“Prelazak na rad od kuće može značiti bolji work-life-balance, iako sam od mnogih poznanika čula da kod kuće rade puno dulje nego kada su u uredu što se podudara s istraživanjima koja su pokazala da je produktivnost zaposlenika veća kod rada od kuće, ali da problem stvara razdvajanje privatnog od poslovnog. 

Kraj ureda znači probleme za iznajmljivače poslovnih prostora

Mislim da će u slučaju potpunog rada od kuće poslodavac morati odrediti jasne smjernice za radno vrijeme i postaviti granice koje bi zaposlenicima omogućile da prestanu s radom u razumno vrijeme, nakon postignutih KPI-jeva. Kod rada od kuće puno bi važniji trebali biti rezultati i ispunjavanje KPI-jeva, nego klasično radno vrijeme od 8 do 16 ili od 9 17, tako da i poslodavci trebaju biti fleksibilniji i pružiti povjerenje zaposlenicima.”

Trajni prijelaz na rad od kuće za mnoge firme može značiti otkazivanje najma poslovnih prostora, ističe Matija Matea, što potencijalno može značiti problem za poduzeća koja iznajmljuju poslovne prostore. “Dolazak na posao znači puno, za radne navike, socijalizaciju, zbližavanje kolektiva, timsku koheziju, sve što će biti važnije nego ikada kada pandemija koronavirusa prođe. 

Ja osobno radim iz ureda većinu vremena, jer imam mogućnost održavanja razmaka i poštivanja svih epidemioloških mjera. Najviše mi odgovara kombinacija, da primjerice jednom tjedno radim od kuće, a ostale dane da sam u uredu, jer sam u poduzetništvu pa zbog količine tema i održavanja odnosa s timom osjećam da je važno da sam prisutna”, objasnila je Matija Matea.

Od ponedjeljka do petka vidim samo ukućane, ponekad mi nedostaju ljudi

Nikolina Paić Pašić, zaposlenica turističke agencije Farus Travel, smatra da bi konstantan rad od kuće i kraj klasičnih ureda kroz vrijeme mogao utjecati na mentalno zdravlje. No ako do toga dođe radno vrijeme će prestati imati važnu ulogu, a njezino mjesto preuzet će dodane vrijednosti.

“Na kraju dana važno je rezimirati koliko smo doprinijeli i koju vrijednost smo dodali firmi radom od kuće.”

Isto tako, dolaskom u ured komuniciramo, susrećemo ljude, razmjenjujemo iskustva, motivacija je veća jer se nalazimo u radnom okruženju. Nikolini zbog toga nije bilo lako raditi od kuće. “I sama sam trebala uštimati sve, a i ukućanima je bilo potrebno priviknuti se na mene i moj posao kojeg je u početku bilo po cijeloj kući. Sada je već puno lakše. Iako radim od kuće ponekad se znam odjenuti kao da idem u ured, bolje se osjećam i budem zadovoljnija. Od ponedjeljka do petka vidim samo ukućane, ponekad mi nedostaju ljudi.”


Pročitajte više: Ako vam je teško dok radite od kuće, a djeca plaču, dobrodošli u svijet mama poduzetnica!


Home office-om gubi se osjećaj zajedništva u timu

Za Elmiru Majerić, direktoricu Pauze, kraj ureda je novitet današnjice koji će za sobom ostaviti određene pozitivne i negativne posljedice na zaposlenike.

“Iako kompanije osiguravaju potrebne resurse za home office, kolege ne dolaze u tom paketu. Zaposlenici se nalaze u situaciji gdje većinu vremena provode samostalno, bez socijalizacije. Odluke moraju donositi sami, bez pomoći kolega koje bismo usput u prolazu upitali za pomoć. Home office-om gubi se osjećaj zajedništva u timu. Sve navedeno, svakako će utjecati na naše buduće radno okruženje. Uredi će osigurati prostore za suradnju s manje radnih stolova, te mogućnost remote rada određenih dana u tjednu. Kao posljedica tih home office-a, koncept open space-a mogao bi ponovo dobiti na popularnosti po povratku rada iz ureda.” 

Osim socijalizacije, rad iz ureda, omogućava lakšu kontrolu i ravnotežu poslovnog i privatnog života. Novi remote način rada svakako omogućuje veću fleksibilnost u mjestu rada (mogućnost putovanja ili preseljenja), osobnu organizaciju u radu te fleksibilno radno vrijeme za određene zadatke koje možemo odraditi u bilo koje doba dana.

“Međutim tanka je granica kada se radno vrijeme ‘prelije’ u slobodno vrijeme za odmor. Radom od kuće teško je postaviti granice. Ne postoji zadnji task koji svaki zaposlenik odradi u radnom danu, a to je upravo radnja pakiranja stvari i spremanje za odlazak doma zbog čega većina zaposlenika ima problema s balansom poslovnog i privatnog života. Osim navedenog svakako se osjeti manjak socijalnih interakcija.”

Trenutna situacija smanjila je socijalne kontakte u svim aspektima naših života, pa tako i na poslu. Komunikacija s kolegama, usprkos organiziranju virtualnih meetinga, ne može dosegnuti razinu socijalizacije kao što to može rad iz ureda. “Prema svemu sudeći, rad iz ureda ima puno veću ulogu na proaktivnost, osjećaj pripadanja i zadovoljstvo zaposlenika nego što smo mislili.”

Elmira i sama osjeća promjene i razlike u rad od kuće i radu iz ureda. “Određene zadatke lakše je provesti u tišini home office-a, dok je za pojedine projekte potrebna pomoć i sugestija kolega koje bismo brže i efikasnije proveli radeći iz ureda.”


Pročitajte više: 5 tajni uspješnog kućnog ureda u malom stanu!


Osobno smatram da klasični uredi nikada neće izumrijeti

Maja Blažević, voditeljica razvoja poslovanja i marketinga u Crowe-u, navodi kako nas je ova situacija u najmanju ruku zatekla i natjerala na brojne promjene.

“Pandemija je dodatno ubrzala proces koji se kod nas trebao dogoditi za nekoliko godina, npr. naši Crowe kolege u Americi već 4, 5 godina imaju politiku „Work where you want“ – ukoliko nema sastanaka i potrebe za bivanjem u uredu mogu birati hoće li posao odraditi kući ili doći u ured. Jako su fleksibilni po tom pitanju, a najbitnije je da je posao odrađen. Osobno smatram da klasični uredi nikada neće izumrijeti samo će se prostori konsolidirati u skladu s potrebama.”

Odlazak u ured ne povezuje samo s radom nego i socijalizacijom koja je za nas kao ljudska bića izuzetno bitna. “Kao prostor za razmjenu ideja, misli i zezancije – ured je sve to. Osim toga, jutarnje spremanje za posao, izlazak iz kuće te sve ostale stvari koje radimo kad fizički odlazimo u ured daju neki veći smisao cijeloj priči – a to je svrha pojedinca.”

Maja odlaskom u ured slijedi svoju jutarnju rutinu koja uključuje rano buđenje, vježbanje, spremanje i vožnju djece u školu, vrtić, a potom dolazak u ured. “Uglavnom se osjećam produktivnije u uredu. Nema distrakcije u smislu ‘moram nahraniti dijete, uključiti mašinu za veš, suđe je prljavo, mogla bih sad usisati itd’. U uredu je atmosfera poslovna i fokus je puno veći. S druge strane prednost rada kod kuće je ušteda vremena za spremanje za ured i putovanje do posla.”

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -